Michelle Uhlin Lilja författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Michelle Uhlin Lilja

Michelle Uhlin Lilja debuterade i maj 2022 med fantasyromanen “Det utdöda folkets väktare”. Hon brinner speciellt för att inspirera yngre människor att läsa och skriva och tycker det är viktigt att framstå som en förebild för tjejer som är intresserade av fantasygenren då den fått en ganska grabbig etikett. Så varsågoda, här kommer Michelles inspirerande porträtt!

Jag heter Michelle Uhlin Lilja och jag är 30 år.

Jag har gett ut min första fantasyroman ”Det Utdöda Folkets Väktare” i maj 2022. Den handlar om en ung kvinnas strävan efter trygghet och rättvisa, trots de hinder hon stöter på under vägen förblir hon sann mot sig själv. Resan förändrar henne både till det yttre och inre. Boken speglar de många orättvisor vi ser i vår egen värld, att människor förtrycks på grund av vilka de är, vare sig det är sexuell läggning, etnicitet eller religiös åskådning. Jag ville gärna inspirera unga människor att läsa och skriva egna berättelser. Särskilt tjejer eftersom vi som tonåringar tänker att det inte är okej att gilla fantasy som tjej.

“Jag ville gärna inspirera unga människor att läsa och skriva egna berättelser. Särskilt tjejer eftersom vi som tonåringar tänker att det inte är okej att gilla fantasy som tjej.”

Jag började skriva redan som tioåring, även om de första berättelserna inte alltid var så genomtänkta. Det var korta noveller, oftast i fantasytema, med talande djur, hemliga portaler och speciella barn. Jag minns min allra första trilogi, en episk resa i en annan värld. Även där var jag mycket inriktad på rättvisa och att hitta sin plats i världen.

Michelle Uhlin Lilja Det utdöda folkets väktare

Illustration: Sofia Lilja

När jag påbörjar ett nytt projekt, en ny bok, brukar jag testskriva en eller ett par sidor. Känns det lovande tar jag reda på mer om världen jag skriver om. Hur ser geografin ut? Vad finns det för folk? Vad har de för religion och språk? Min första bok var inget undantag. Jag skrev en bra bit in tills jag blev så intresserad av huvudpersonens värld att jag var tvungen att bygga upp den från grunden. Jag ritar kartor, grundlägger språk med nya tecken, skissar varelser och uppfinner religioner. Det roligaste jag vet är att hitta på namn på saker och personer. Men det finns såklart alltid hinder, jag har t ex svårt att fortsätta om berättelsen går in i en återvändsgränd. Jag hakar gärna upp mig på dialoger, som också är bland det roligaste att skriva, men ibland behövs ju beskrivande stycken också. När det händer försöker jag avbryta med en nyhet, en överraskande händelse.

“Jag ritar kartor, grundlägger språk med nya tecken, skissar varelser och uppfinner religioner.”

Min första bok tog ungefär sex månader att skriva klart. Jag skickade in den till en lektör som gav väldigt bra konstruktiv kritik och fick mig att ändra bokens kurs efter ungefär halva berättelsen. Så jag gjorde det, trots att det också tog lite tid. Men det var det värt. Det var då redigeringen började på riktigt. Man stirrar sig blind på alla sidor, ändrar och skriver om tills man inte ser mer fel, och då är det dags att lämna över till en betaläsare, i mitt fall var det svärmor. Hon är bra på att läsa och ge kritik. Den färdiga boken var klar efter två år och det var då jag skickade in den till DivinaMedia. Det är ett ungt hybridförlag med härliga tjejer som verkligen ger allt och går in för sin roll. De läste mitt manus snabbt och skickade mail om att de gärna ville ge ut min bok. Upplägget var 80/20 där jag stod för den största kostnaden. Detta var lite hindrande eftersom jag inte hade räknat med att lägga så mycket pengar på min gamla barndomsdröm men tack vare stöd från familj och vänner kunde jag ta ett lån och förverkliga den.

Churoxen Meika Sofia Lilja

Illustration: Sofia Lilja

Arbetet som följde påminde mycket om det jag redan gjort. Min förläggare Zara läste flera gånger, gav ännu mer förbättringsförslag tills den var så bra som vi kunde göra den. Hon var superduktig och tålmodig med mitt velande. Vi hade nästintill daglig mailkontakt och SMS-konversationer. Det blev tillägg av fler kapitel och varelser som jag bara hade skissat på men inte tagit med då de inte riktigt passade in i berättelsen men de fick alltså vara med ändå.  Jag pratade med min svägerska Sofia Lilja om att hon skulle få måla framsidan och hon fick även läsa boken i förväg för att få sig en så bra bild som möjligt. Hon målade även bilden av djuret som kallas churox, som finns på baksidan, och är en viktig karaktär i boken. Jag blev helnöjd!

“Hela processen var nog längre än vad jag hade trott, men jag tror inte att det hade kunnat gå fortare. “

Hela processen var nog längre än vad jag hade trott, men jag tror inte att det hade kunnat gå fortare. Jag tror att alla gjorde sitt på så kort tid de kunde. Resultatet blev bättre än vad jag hade kunnat drömma om. Från det att DivinaMedia accepterade min bok till det att den blev utgiven tog ett år. Det är klart att som författare kanske man mest är intresserad av själva skrivprocessen och inte det runtom, som marknadsföring, hur man driver eget företag osv, men allteftersom författaryrket utvecklas är det viktigt att hänga med för att synas. Syns man inte, så finns man inte, heter det.

att skriva biografier

Mer om Michelle Uhlin Lilja

Michelles bästa tips till den aspirerande författaren: 

Mitt bästa tips till dig som funderar på att ge ut en egen bok, skaffa en lektör, lär dig dina styrkor och svagheter och jobba med dem, samt lär dig att ta kritik. Alla kommer inte gilla boken, och det är okej. De professionella lektörerna kommer lägga fram det på ett bra sätt!

Var hittar man din bok:

“Det utdöda folkets väktare” finns på Adlibris, Bokus, Akademibokhandelns hemsida, SF-bokhandeln, samt i e-boksform i de flesta bibliotek. Jag har även en egen hemsida som heter www.Acoranslegender.com där man kan köpa boken direkt från mig till rabatterat pris.

Skriver du på något nytt just nu?

Just nu skriver jag på uppföljarna till min bok och räknar med att det ska bli en tetralogi, dvs fyra böcker.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter:

De böcker jag själv gillar att läsa är vitt och brett, från Dan Browns mystiska romaner till Leigh Bardugos böcker om Grishaverse.

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Michelle Uhlin Lilja

Om du vill komma i kontakt med mig, kan ni mejla mig via min hemsida www.acoranslegender.com  eller hitta min författarsida på Facebook Michelle Uhlin Lilja – Författare.

Michelle Uhlin Lilja författarporträtt

Författarporträttet på Michelle Uhlin Lilja är privat.

Vill du precis som Michelle Uhlin Lilja dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.
Maria Bouroncle skriver true crime, hennes debutroman handlar om ett tidigare familjedrama i hennes egen släkt, du hittar porträttet här.
Birk Andersson skriver haikudikter, spana in hans porträtt på den här länken!
Eva Frejemon debuterade som novellförfattare och är nu aktuell med en trilogi, läs mer om henne här.
Michaela “Kugge” von Kügelgen är aktuell med boken “Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin”, hennes porträtt finns här.
Jan Andersson har skrivit facklitteratur om pipor vilket jag tyckte var jättekul eftersom jag har en piprökande karaktär i “75 mil till Berlin”, så hans porträtt hittar du här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *