researchresa till berlin
Skrivande

Researchresa till Berlin

Idag tänkte jag bjuda på några bilder från min researchresa till Berlin som jag gjorde i slutet av våren 2022 (tillsammans med min stackars mamma som fick finna sig medsläpad på diverse upptåg från Svenssons buss-böckerna. Men jag lovar, hon var förvarnad). Naturligtvis åkte vi buss! Jag kommer också dela några textutdrag från första delen i trilogin, 75 mil till Berlin. Det blir en liten blandning av resereportage och research, men det får ni helt enkelt stå ut med. Och massor med härliga bilder från Berlin utlovas!

min bokbebis

På hemväg från en shoppingtur i Ku’Damm passade vi på att ta vägen genom Tiergarten!

Mit dem Fahrrad in Berlin - Med cykel i Berlin

Jag hade begränsat med tid när jag var i Berlin och fick utgå från ett fullspäckat program där jag hade skrivit upp vad jag måste hinna med i en rangordningslista. För att spara lite tid hyrde jag cykel första dagen, det var ett superbra sätt att ta sig fram. Har inte varit i Amsterdam där det också ska vara cykelvänligt, men Berlin var verkligen ett föredöme i cykeltrafiken med separata filer från bilarna och egna cykelrödljus. Jag kan således verkligen rekommendera en tur på cykel om du åker till den tyska huvudstaden. I del Svenssons del 2 kommer det bli en del stad från cykel, men mer om det säger jag inte just nu.

research till romanprojekt

Researchresa till Berlin - Brandenburger Tor och Pariser Platz

Brandenburger Tor och området runtomkring där är ett återkommande inslag i böckerna, speciellt Samuel tycker mycket om den historiska atmosfären vid Pariser Platz. Det är kanske därför ingen slump att det råkar bli just på den här platsen han får ett nej från en dejt för första gången.

Nedan delar jag en scen där Samuel precis varit på dejt med en tjej som han är säker på att han ska få följa med hem.

Utdrag från 75 mil till Berlin kapitel 22

Han hann upp henne på kullerstenstorget framför Brandenburger Tor.

”Jag följer dig självklart hem.” Han hade uttalat frasen så många gånger att förmodligen inte ens Joakim kunde räkna så långt, men den här gången skälvde rösten.

”Det behövs inte.” Gabi tittade upp på honom under skärmen på baskern. ”Jag är inte rädd för att åka tunnelbanan ensam och vi bor i ett lugnt område.”

Hon vände på klacken och gick i riktning mot stadsporten. Den vita mössan guppade i halvdunklet. En sekund eller två stod han handfallen innan han skyndade efter henne.

”Kan vi träffas igen?”

”Kanske.”

Samuel svalde. Kanske?

”Kan jag få ditt nummer?”

Hon började gå igen. Han kunde bara se på när hon avlägsnade sig, det skulle vara allt för desperat att springa efter en gång till. Fingrarna sökte den rundade formen av pipan i tröjfickan. Då kom siffrorna. På tyska. Gabis röst ekade över torget. Samuel tryckte in siffrorna en efter en i telefonen. Men det var omöjligt att hinna anteckna alla. När torget åter låg tyst ropade han att hon måste upprepa numret igen. Flickan slog ut med armarna innan hon försvann mellan kolonnerna med halvspringande steg.

att fånga läsaren
researchresa till berlin

Researchresa till Berlin - räcket vid DDR-museet

Vidare får vi ju inte glömma Samuels favoritplats i Berlin – räcket utanför DDR-museet. Självklart besökte jag promenaden där utanför och man kan ju verkligen förstå att han tycker om att sitta där. Om du har DDR-museet i ryggen så tronar domkyrkan mittemot. På floden flyter turistbåtarna förbi. Och om man nu röker pipa som Samuel gör, så förstår jag att det kan bli en häftig känsla att låta röken stiga upp mot toppen av en så gigantisk byggnad. Men platsen är inte enbart för lyckliga tillfällen, Samuel går ofta dit när han är full av känslor av olika slag – vilket också har resulterat i många fina scener där han reflekterar allmänt kring livet.

Nedan delar jag ett utdrag från boken från Samuels första kapitel där han är allmänt förvirrad över livet.

Utdrag från 75 mil till Berlin - kapitel 1

Samuel plockade fram pipan och klättrade upp på räcket vid Spree. Det mörka vattnet såg inbjudande ut, han kunde verkligen behöva svalka sig. Domkyrkans siluett på andra sidan avspeglades i den blanka vattenytan. Röken spred sig över floden och turistbåtarna gled förbi i maklig takt. Jag har tyvärr några andra projekt på gång hade han sagt till henne, vad-hon-nu-hette. Visserligen hade han besökt vartenda museum och historisk sevärdhet som fanns i den tyska huvudstaden, men det kunde förmodligen inte klassas som projekt. Inte något inkomstbringande i alla fall. Och vad skulle han göra? Varenda jobbannons krävde att man kunde tyska.

Ett nytt bloss steg mot domkyrkans kupol. Joakim tyckte det var dags att åka hem. Samuel ville inte hem till det jävla Sverige. En hop-on hop-off buss brusade över bron och den inspelade guiderösten klingade ut över vattnet. Han fiskade upp telefonen från fickan. Det var verkligen tur att han haft den på ljudlös. Mobilen åkte ner i fickan igen, han behövde inte läsa notiserna. Freddie fyllde år. Det var självklart vad Joakim tyckte om att han inte ens då kunde hålla tiden.

Researchresa till Berlin ddr-museet

“Samuel lyfte upp den vita bakelittelefonens lur och stack pekfingret i nian på nummerskivan. Det tickade några gånger när han förde skivan till högsta läget. Han höll andan, ville inte släppa taget. Men klockan hade passerat museets stängningsdags.” Första meningarna i 75 mil till Berlin.

Researchresa till Berlin - DDR-museet

DDR-museet då? Berlin är fullt av museum, men måste jag välja ett att rekommendera så blir det nog just DDR-museet. Det ser kanske inte mycket ut från utsidan, men det är ett väldigt interaktivt museum där man får lov att testa t.ex. avlyssningsutrustningen och ta och känna på sakerna. Jag hann inte med ett besök den här gången, men har varit där förut. Det är inte en slump att den historieintresserade Samuel befinner sig just där när boken börjar.

researchresa till berlin
researchresa till berlin ddr-museet

Researchresa till Berlin - Tempelhofer Feld

Freddie är mycket ute och springer, både ensam och tillsammans med väninnan Anne. Bland annat springer han genom parkområdet vid Tempelhofer Feld, det är ett gammalt flygfält med gigantiska ytor för all möjlig rekreation. Väldigt häftig upplevelse att ta en tur där, kan verkligen rekommendera det om man ändå tar en tur till stan. Allt är verkligen gigantiskt stort! Och intrycket blir inte sämre av de rostiga flygplanen som finns bakom stängsel eller den gamla terminalbyggnaden.

Utdrag från 75 mil till Berlin - kapitel 39

Freddie stoppade tändstickorna i träningsbyxorna och snörade på sig skorna. I Böcklerpark regnade de rödspräckliga löven ner från himlen. Luften var ren och klar. Han passerade Landwehrkanal. Korsning efter korsning dök upp och försvann. Byggnaderna flimrade förbi som vita streck. När han nådde Tempelhofer feld, flygfältet som blivit omgjort till park, ökade han farten längs den gamla landningsbanan. Människor som spelade boll, åkte inlines och gick ut med hunden försvann lika fort ur synfältet som de dykt upp. Han sträckte ut armarna. Ungefär så här måste det kännas att flyga. Han lämnade flygfältet bakom sig. Fortsatte vidare bland bebyggelsen. Rödljus, bilar och cyklister rasade förbi i ett töcken.

Researchresa till Berlin Tempelhofer feld

Tempelhofer Feld.

Researchresa till Berlin - Böcklerpark och Admiralbrücke i Kreuzberg

Freddie och Anne springer i området kring Böcklerpark och Admiralbrücke. Det är ett fantastiskt fint strövområde i Kreuzberg där killarnas lägenhet också ligger. Här kan jag också rekommendera en promenad eller cykeltur om man befinner sig i Berlin. Det är lugnare och mer rofyllt än vid Spree och känns mer som en lugn oas i jämförelse.

Ett typiskt höghusområde i Kreuzberg, ungefär såhär tänker jag mig att området ser ut där grabbarna bor.

Utdrag från 75 mil till Berlin - kapitel 21

Freddie stannade bredvid flodkanten och andades häftigt in och ut några gånger. Han höjde vattenflaskan mot munnen. Trots att han försökte springa någon gång i veckan var konditionen bedrövlig nu för tiden. Tidigare hade han alltid sett till att hålla sig i form. En and simmade förbi med en rad ungar på släp. Längre bort dinglade ett tonårspar med benen över stenkanten. De plockade upp en chokladkaka från fikakorgen. Freddie sparkade i gruset. Förmodligen måste han dra ner på bakningen också.

Anne stannade bredvid honom. Hur kunde hon se så fräsch ut när hon sprungit i trettio minuter?

”Vi skulle ju till Admiralbrücke.” Hon trampade på platsen. ”Kom igen nu.”

”Jag vet”, sa Freddie. ”Måste ta en paus bara.”

Tillsammans blickade de ut över Landwehrkanal och Freddie bländades av solstrålarna som reflekterades i vattenytan. Himlen var nästan molnfri. Han drog in lukten av nyslaget gräs. På andra sidan floden spelade ett gäng ungdomar fotboll på gräsmattan framför den höga, grå byggnaden. Sommaren verkade redan ha kommit trots att det bara var slutet av maj.

Researchresa till Berlin Admiralbrücke

Researchresa till Berlin - Tiergarten med rosenträdgården

För den som vill njuta av fina vyer finns också Tiergarten och rosträdgården. Freddie och Anne besöker den visserligen under hösten och jag var där under senvåren så känslan blev ju inte riktigt densamma som för dem. Men vackert var det. Och jag besökte rhododendrondalen, vilken var i full blom. Hade ingen aning om hur fantastisk känsla det kunde vara att stå vid det spegelblanka vattnet och se ut över området. Wow säger jag bara. Den här wow-känslan och området blev dessutom en mening i Svenssons del 3, men jag vill inte säga för mycket om den ännu.

Researchresa till Berlin Rhododendrondalen

I nästa utdrag är Freddie och Anne ute och springer längs vattendraget i Tiergarten. Årstiden blev inte riktigt rätt när jag var där, som ni märker är det höst och Freddie är inte riktigt på världens bästa humör. Så här blev researchdelen inte riktigt hundra procent med tanke på vilket strålande väder vi hade under besöket. Men det är så klart ändå bra att ha varit på plats! Och jag fick inspiration till nya scener.

Utdrag från 75 mil till Berlfin - kapitel 41

Anne drog in ett djupt andetag.

”Visst är det härligt med höst?”

Så härligt att han övervägde att åka hem och gömma sig under en filt med en kopp te och aldrig komma ut igen.

Anne reste sig upp.

”Vi går och kollar på rosenträdgården!”

”Nu?”

”Ja.” Hon grep hans hand. ”Kom.”

På sommaren var området vid rosenträdgården en imponerande syn, men nu möttes de av rabatter övertäckta av vissnande löv. Stenpelarna som ramade in en del av trädgården påminde om en mindre välbevarad ruin. Rosorna var nedklippta, säkert ända till rötterna.

Rosenträdgården i Tiergarten, ett måste om du besöker Berlin under vår eller sommar!

Researchresa till Berlin - Domkyrkan

Joakim, som inte är det minsta historisk intresserad, tycker ändå mycket om atmosfären i domkyrkan. Kyrkan är visserligen ett turistmål som heter duga, men känslan mellan stenväggarna där inne är helt fantastisk. Jag rekommenderar varmt ett besök om du befinner dig i stan! När jag var där passade jag på att provsitta Joakims bänk och ta några kort i kyrksalen. Vidare tog jag en tur upp till utsikten, precis som killarna då de ska ta turistbilder över Berlin. Jag hade dock ingen drönare med mig, men lyckades ta några fina bilder med min kamera ändå.

Domkyrkan i Berlin Joakims bänk
Researchresa till Berlin domkyrkan

Utdrag från 75 mil till Berlin - kapitel 76

Nedan delar jag det sista textutdraget för dagen, det blir två snuttar ur ett av Joakims kapitel. Jag kan tyvärr inte dela hela styckena eftersom det är så långt fram i boken att det då kan bli en spoiler, så jag fokuserar på det som är miljöerna.

Joakim lutade sig bakåt i kyrkbänken men rätade snart på sig igen. Han hade träsmak överallt. Men allt annat vägde upp. Han andades in doften av gammal byggnad. Ljuset från himlen trängde in genom de blyinfattade fönstren i taket och letade sig vidare ner i kyrksalen. Prästens mässande röst vibrerade mellan stenväggarna. I domkyrkan kunde han glömma tid och rum till det fantastiska bakgrundsbruset av predikan och psalmer på tyska.

Skrapande av skor mot sten hördes runtomkring och ett första brölande flöt ut från orgeln. Det var visst dags att stå. Nu igen. Det var helt omöjligt att förstå vilka regler som rådde därinne. Som tur var satt han längst bak. Och förresten skänkte han rikligt i kollekten så han behövde nog ingen syndelsernas förlåtelse för att inte ha full koll på spelreglerna.

mina pågående projekt

Jag hoppas ni tyckt det varit kul att hänga med på researchresa till Berlin! 75 mil till Berlin är som sagt den första delen av tre om Samuel, Freddie och Joakim i serien om Svenssons buss, naturligtvis kommer det uppföljande inlägg med utdrag även ur kommande böcker!

Länktips - researchresa till Berlin

DDR-museets hemsida är inte bara interaktivt i verkligheten utan även på nätet, du hittar den här!

Självklart ska du inte missa de tidigare inlägg jag haft om research, det första hittar du här och det andra här.

Research hänger nära ihop med miljöer och miljöbeskrivningar, jag har tidigare haft en följetong om miljöer. Jag länkar del 1 här.

Mer om 75 mil till Berlin

coverreveal 75 mil till Berlin

Äntligen är första delen i Svenssons buss här! “75 mil till Berlin” finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:

75 mil till Berlin på Storytel, klicka här.
75 mil till Berlin på Bookbeat, klicka här.
75 mil till Berlin på Nextory, klicka här.
75 mil till Berlin på Bokus, klicka här.

Mer om mina kommande planerade utgivningar hittar du på min systerhemsida genom att klicka här.

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?

Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

”75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Tidigare utgivning

coverreveal mytomanen på madeira

Debutromanen Mytomanen på Madeira finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:

Mytomanen på Madeira på Storytel, klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat, klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bokus, klicka här.

I fredags släppte jag också nyheten att Mytomanen kommer få en uppföljare, så spara gärna serien som en favorit redan nu!

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *