Ida Fryklund författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Ida Fryklund – Författarporträtt

Ida Fryklund skriver feelgood som utspelar sig på västkusten. Hittills har hon skrivit ”Gårda Brygga – Med handen på hjärtat” och den fristående uppföljaren ”Gårda Brygga – Skrivet i stjärnorna” som båda gavs ut under 2021. Den 8 februari 2023 kommer hennes tredje bok ”Balsam för själen”, vilken är den första delen i en ny serie kallad ”Sjöallén.” I dagens porträtt berättar Ida Fryklund om sin författarresa, så häng med!

Jag har skrivit berättelser och dikter så länge jag kan minnas. Jag har även påbörjat en par manus genom åren som aldrig blivit avslutade. 2019 sa jag upp mig från min fasta anställning och bestämde mig för att jag äntligen skulle skriva klart den bokidén som jag haft inom mig ett tag. Ett halvår senare var den färdigskriven och ett par månader efter det fick jag svar från ett bokförlag som var intresserade. Manuset gick några vändor till innan det blev antaget. Jag omarbetade då en del av texten, strök bland annat ett par personer och tog bort en sidohistoria som var med i orginalmanuset. Jag lärde mig väldigt mycket genom den processen.

“2019 sa jag upp mig från min fasta anställning och bestämde mig för att jag äntligen skulle skriva klart den bokidén som jag haft inom mig ett tag.”

Jag tycker det är intressant att utforska hur enskilda händelser kan styra in ens liv på ett annat spår än man först planerat. Familjerelationer och hur man formas av de upplevelser man är med om och de människor som man har omkring sig är centralt i alla tre böckerna.  

I mina böcker vill jag också gärna utmana fördomar. Jag tror att man många gånger kan vara för snabb att döma andra. Även de man tycker att man känner väl kan bära på minnen, hemligheter och sidor som man inte känner till och som gör att de agerar på ett visst sätt.

Ida Fryklund författarporträtt

Mina två första böcker har getts ut som ljudböcker och e-böcker av bokförlaget Nona. Ett år efter utgivningen valde jag att själv trycka upp böckerna som print-on-demand via bokförlaget BoD.

Min nästa bok ”Balsam för själen” ges ut av Saga Egmont och kommer att bli utgiven som ljudbok, e-bok och som fysisk print-on-demand bok. Jag har även skrivit kontrakt för ytterligare en bok hos Saga Egmont som jag skriver på just nu.

Gårda brygga Ida Fryklund

Det som jag nog inte var så fullt medveten om innan jag fick kontakt med bokförlag är hur mycket arbete som återstår när manuset väl blir antaget. Mitt första manus skrev jag om en hel del efter feedback från mitt förlag. Det sved först att stryka stycken och karaktärer som jag tyckte var viktiga för handlingen. Men när jag väl gjort det så insåg jag att förlaget hade haft helt rätt. Manuset blev tajtare och tydligare.

“Det som jag nog inte var så fullt medveten om innan jag fick kontakt med bokförlag är hur mycket arbete som återstår när manuset väl blir antaget.”

Ett nära samarbete med mina redaktörer har verkligen varit guld värt och jag har haft turen att få arbeta med två helt fantastiska redaktörer på de respektive förlagen. Från mina redaktörer har jag fått värdefull input gällande handling, karaktärer och manusen har även gått igenom korrläsning.

Ida Fryklund

Ida Fryklunds bästa tips till den aspirerande författaren

Det är så klart inte ett måste, men jag skulle rekommendera någon form av skrivkurs. Det kan vara en digital som du gör i din egen takt eller en där du får din egen skrivcoach. Vad som än passar dig. Samtidigt som jag skrev min första bok tog jag en digital kurs som hjälpte mig massor när det gällde strukturering av mitt manus, samt att jag fick en genomgång av gestaltning, miljöbeskrivningar och hur man bygger upp ett känslomässigt engagemang med mera.

Använd dig sedan av testläsare som du litar på kommer att vårda din text. Jag tycker att det är viktigt att få konstruktiv feedback samtidigt som allt det som är bra med ens manus lyfts. Blir det för negativt dyker gärna de kritiska tankarna upp som i sin tur kan ge skrivkramp.

Ida Fryklund författarporträtt

Mer om Ida Fryklund

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Ida Fryklund

Jag är väldigt aktiv på min Instagram @ida_fryklund och jag har även en författarsida på Facebook (klicka här). Det går även att nå mig via min hemsida idafryklund.se.

Var hittar man din/dina böcker Mina böcker finns på alla ljudbokstjänsterna samt i nätbokhandlarna och på ett flertal bibliotek. (Bland annat kan du hitta Idas titlar här på Storytel)

Skriver du på något nytt just nu? Jag skriver på andra delen i Sjöallén-serien som jag har deadline på i februari. Den kommer att vara helt fristående från den första delen, det som knyter de två böckerna till varandra är miljön där de utspelar sig.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter Jag läser själv gärna feelgood men konsumerar även en hel del biografier och en och annan mysdeckare. Min absoluta favoritförfattare är Emma Hamberg. Jag tycker att hon skriver med en sådan värme och humor samtidigt som hon får in både djup och färgstarka karaktärer som man helt enkelt inte kan låta bli att älska. Två andra favoritböcker är ”Lyckan, kärleken och meningen med livet” av Elizabeth Gilbert och ”Mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman.

Vill du precis som Ida Fryklund dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.
Maria Bouroncle skriver true crime, hennes debutroman handlar om ett tidigare familjedrama i hennes egen släkt, du hittar porträttet här.
Birk Andersson skriver haikudikter, spana in hans porträtt på den här länken!
Eva Frejemon debuterade som novellförfattare och är nu aktuell med en trilogi, läs mer om henne här.
Michaela “Kugge” von Kügelgen är aktuell med boken “Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin”, hennes porträtt finns här.
Jan Andersson har skrivit facklitteratur om pipor vilket jag tyckte var jättekul eftersom jag har en piprökande karaktär i “75 mil till Berlin”, så hans porträtt hittar du här.
Michelle Uhlin Lilja skriver fantasy och debuterade 2022 med “Det utdöda folkets väktare”, hennes porträtt hittar du här.
Bianca Zenonsson har skrivit den självbiografiska romanen “Att orka lite till”, hennes porträtt hittar du här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *