Gårdstomten Jul igen 2022
Skrivande

Gårdstomten – Jul igen 2022

Nu är vi äntligen inne i en av årets, enligt mitt tycke, mysigaste månader! Och i dag, den 2 december, är det dags för min lucka i NOHIDINGS underbara novellantologi Jul igen 2022 – Natten går tunga fjät. Min novell heter Gårdstomten och i dag tänkte jag berätta lite om bakgrunden till den novellen (du kan så klart också läsa mer om novellantologin nedan. Det går så klart utmärkt att läsa den när som helst på året).

Att skriva noveller

Har aldrig riktigt varit min grej. Jag broderar gärna ut, skapar flera parallella och intrikata trådar som jag väver ihop till någon storslagen aha-upplevelse på slutet. Inget av det där är möjligt i en novell där jag är så begränsad av antalet ord, åtminstone om jag vill vara med i novelltävling.

Ändå nosar jag upp novelltävlingar ibland. Av flera anledningar.

  • Att få ett avbrott från mitt andra intensiva skrivande (jag är en väldigt produktiv människa). Jag skriver noveller även i perioder där jag känner att jag inte riktigt hinner (mer om hur jag gör detta på ett extremt disciplinerat sätt ska jag berätta om en annan gång).
  • Att testa om jag klarar av att hålla den gräns arrangören vill ha, att få ur sig en berättelse under ett visst antal tecken eller ord kan vara en riktig utmaning.
  • Att få byta genre. Jag gillar att utmana mig själv.
  • Att få testa ett bestämt tema.

Sedan fick jag naturligtvis blodad tand efter att ha fått äran att delta i NOHIDINGS sommarantologi Sommarsjälar tidigare i år.

Gårdstomten Jul igen 2022

Att välja handling - hur Gårdstomten kom till

Att skriva utifrån ett tema kan vara en riktig utmaning. Och när ämnet blir så brett som Jul igen så kan det ibland vara ännu svårare. Jag hade först ingen ordentlig idé och det dröjde en bra bit fram på våren innan hela idén plötsligt bara föll ner hos mig. Då hade tanken kring att jag ville delta legat ett bra tag och grott i bakhuvudet.

En vresig tomte som bor ensam på en gård och inte vill bli störd.

Med den meningen i huvudet började det. Men det måste till en konflikt. Eftersom tomten inte vill bli störd så måste han naturligtvis bli det. Av vem? Och varför? Men när första biten i pusslet väl var lagt föll det mesta senare på plats.

Och när jag kom på att tomten kunde heta Vred så blev jag naturligtvis ännu mer entusiastisk!

Omgivningarna med tät skog har jag hittat på, men själva gårdsplanen och placeringen av husen, som jag tänker mig dem, kommer från min farmor och farfars gård där jag tillbringade många lyckliga dagar i min barndom. Dessvärre har jag ingen bra bild att visa, allt finns på såna där analoga utprintade bilder.

Gårdstomten Jul igen 2022

Att knyta ihop säcken för Gårdstomten

Att skriva en novell innebär att finna en början – mitt och ett slut relativt snabbt. Gränsen för NOHIDING:s noveller är 4000 ord. För mig är det lite. Riktigt lite. Men jag fick ihop en samlad berättelse med en inre resa på köpet.

Att hantera en butter tomte som enbart har en replik i hela novellen har varit en speciell upplevelse. Men jag hade inte kunnat vara mer nöjd!

Så avslutningsvis vill jag bara önska er alla, men speciellt Vred, en riktigt god decembermånad! Redan i morgon kommer ett nytt inlägg som handlar om att bolla karaktärsdrag- och egenskaper hos fler än en huvudkaraktär.

Mer om Jul igen 2022 - Natten går tunga fjät

Jul igen 2022 Natten går tunga fjät

Mörkret. Det suger själen ur en.

Inte ens prästerskapets lyktor förmår fördriva det. Det är knappt att jag ser ljusen där de slingrar sig uppför trappan till vår heligaste plats.

Alla är här för att be om nåd.

Mysiga sagor blandas med spännande verk i en härlig, ibland skrämmande, julstämningskompott.

Du kan läsa mer om antologin och beställa den på t.ex. Bokus, då hittar du den här.

Min novell Gårdstomten handlar om gårdstomten Vred som levt ensam på gården sedan bonden lämnade. En vinterdag anländer en familj för att bosätta sig i huset. Frågan är vad som händer när Vreds vanor möter den moderna familjens traditioner?

Länkar - Gårdstomten

Besök gärna NOHIDING Förlags hemsida: https://nohidingforlag.com/

Självklart ska du inte missa mitt tidigare inlägg som jag har skrivit om novelltävlingar. Det hittar du här.

Eva Ullerud samlar novelltävlingar på sin hemsida, du hittar hennes länksamling här. Om du känner till någon mer novelltävling, tipsa henne gärna! Hon är duktig på att uppdatera, så bokmärk och återkom!

ÖVRIG AKTUELL UTGIVNING

coverreveal mytomanen på madeira
coverreveal 75 mil till Berlin

Besök gärna bokhyllan på min författarhemsida för att läsa mer om mig, mitt författarskap och mina utgivna och planerade verk, du hittar den här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *