karaktärsdrag flera huvudkaraktärer
Skrivande

Karaktärsdrag – flera huvudkaraktärer

Skriver du en bok som handlar om flera huvudkaraktärer? Du är inte ensam, många författare delar gärna flera perspektiv. Anledningarna är många, men kanske mest för att göra handlingen mer spännande – att ha flera karaktärer är nämligen ett ypperligt sätt att hålla hemligheter från andra delar av rollbesättningen. Men det kräver en hel del jobb. Jag har tidigare reflekterat kring fenomenet i DET HÄR blogginlägget som är ett av de populäraste inläggen att besöka på bloggen. I dag kommer jag dock fokusera mer på karaktärsdrag hos dina karaktärer om de ska vara flera, så kan vi följa upp med ett inlägg kring farorna med att bolla tre karaktärer lite senare. Vad säger ni om det? Då kör vi!

Lika karaktärsdrag eller inte?

Hur lika ska dina karaktärer vara? Tänk på att en handling i en roman främst drivs framåt av konflikter och valmöjligheter. Om dina karaktärer alltid tycker samma eller görs samma sak blir det ingen anspänning i berättelsen. Dra därför gärna nytta av dina karaktärers olikheter. Så har jag byggt upp mina tre huvudkaraktärer i Svenssons buss. För fullständig gestaltning av deras personligheter rekommenderar jag så klart att du läser eller lyssnar på boken, men jag kommer att göra en kortfattad genomgång nedan.

roliga länkar 75 mil till berlin

Tre huvudkaraktärer – tre karaktärsdrag

Jag var väldigt noga med att redan från start försöka dra de tre huvudkaraktärerna till sin spets och jag kommer dela utdrag som visar deras respektive ytterligheter.

Samuel – spontan, ser lösningar i stället för problem. Svårt att sitta still. Rastlös. Casanova. Utan Samuel hade det aldrig blivit någon Svenssons buss. När han väl ser en möjlighet griper han den – oavsett hur stor chansen är att lyckas.

Joakim – realist. Allt ska helst vara som det alltid har varit. Down to earth. Logisk. Utbildad matematiker som helst sitter framför en uppfälld datorskärm. Omvärlden har inte insett sitt eget bästa helt enkelt. Han och Samuel är helt enkelt varandras raka motsatser.

Freddie – drömmaren. Tror på kärlek vid första ögonkastet. Realist vissa stunder, men verklighetsflykt är mer givande för stunden. Lugn. Stannar gärna utanför konflikter. Freddie har den svåraste personligheten att få igång i en konflikt, men funkar bra som mellanvikt mellan de båda andra. Detta bygger jag upp i del 1 och 2 av Svenssons buss, men hur påverkar det egentligen Freddie? Allt ställs på sin spets i Svenssons buss del 3.

Vi författare pratar ju mycket om gestaltning (eller show don’t tell som är en bättre förklaring om man använder det engelska uttrycket). Så jag tänker att jag delar en snutt från 75 mil till Berlin så att ni kan försöka fundera lite själva kring karaktärsdragen. I kapitel 5 framgår allas karaktärsdrag väldigt väl så jag delar två avsnitt därifrån längre ner.

karaktärsdrag flera huvudkaraktärer 75 mil till berlin

Exempel karaktärsdrag - Utdrag 1 från 75 mil till Berlin, kapitel 5

Samuel har varit försenad hem från en utekväll när killarna ska på bröllop i Sverige. De måste därför övernatta på vägen och stannar till i Helsingör. Detta är Freddies kapitel, så det är hans perspektiv läsaren följer:

Hon var det första Freddie såg när han klev in i lobbyn. Den blonda receptionisten fick hela området kring glasdisken att skina upp. Stegen dämpades mot den röda heltäckningsmattan. Radion spelade Céline Dions My heart will go on. Ledmotivet till Titanic. Sången han sjungit på audition. Freddie tryckte naglarna mot handflatan, han fick inte börja gråta nu.

”Hoppas det inte är för dyrt”, muttrade Joakim i bakgrunden. ”Det här är helt och hållet ditt fel …”

”Äsch, vi har pengar”, sa Samuel. ”Dessutom är det väl trevligt att tillbringa lite tid i Helsingör?”

Refrängen närmade sig och Freddie såg ner i mattan. Det brände bakom ögonlocken.

”Vi har pengar?” Joakims röst gick upp i falsett. ”Vi måste hålla koll på de ekonomiska resurserna så vi kan betala hyran. Eller hur, Freddie?”

Varför skulle de alltid blanda in honom som utslagsröst i sina gräl?

”De ekonomiska resurserna?” ekade Samuel. ”Du räknar väl ut på en millisekund hur länge pengarna räcker ändå?”

”Ha! Du vet inte ens vad en millisekund är.”

författarresearch faq

Exempel karaktärsdrag - Utdrag 2 från 75 mil till Berlin, kapitel 5

Inlägg två följer upp senare samma dag när killarna ska äta middag på hotellet:

Freddie ryckte till då Mette satte ner drickorna framför dem på bordet. Måste de redan beställa? Han tittade återigen i menyn men fick inget sammanhang av orden. Det klirrade från grannborden. Varenda en av de övriga gästerna hade uppenbarligen lyckats tyda menyn. Samuel iakttog Mette från topp till tå, ungefär som om det var hon som var angiven som dagens rätt.

”Kan du rekommendera nåt?” mumlade Freddie.

”Nåt från havet, rödspätta kanske”, sa Mette.

Freddie slog igen menyn.

”Jag tar det.”

Samuel tittade roat från Mette till Freddie.

”Bjud ut henne”, sa han då hon försvunnit i väg. ”Vi åker inte vidare förrän i morgon.”

Kamraten hade noll koll på hur kärlek vid första ögonkastet fungerade. Man trånade på avstånd. Hade man tur förde ödet ihop en, så funkade det i varenda romantisk komedi.

Samuel lät en penna med hotellets logga vandra mellan fingrarna.

”Du får definitivt ja.”

Freddie betraktade värmeljusen i de runda ljusstakarna på bordet. Ödet hade inte sänt honom något tecken så hur skulle han veta? Förresten vågade han ändå inte.

Joakim drog fingret genom imman på utsidan av vattenglaset.

”Jag tänkte säga upp lägenheten nästa vecka.”

”Nu får du lugna dig”, sa Samuel. ”Jag har inte ens fått jobbet än.”

”Ja, men vi kom överens …” sa Joakim.

”Du kom överens.” Samuel vägde bakåt på stolen. ”Eller hur, Freddie?”

karaktärsdrag flera huvudkaraktärer 75 mil till berlin

En gång fick jag frågan om varför de här tre överhuvudtaget är vänner eftersom de har så olika karaktärsdrag? Det hintas om detta i boken, men det handlar om att de känt varandra så länge. Ända sedan barnsben. Att man senare utvecklas åt olika håll är inte speciellt märkligt. Men jag har haft riktigt roligt åt att utforma personligheterna.

Ibland får jag också frågan vem av dem som jag tycker bäst om och det pendlar från gång till gång, kapitel till kapitel. Men jag kan säga så mycket som att om man blandar Samuels driv och jävlar anamma, Freddies dagdrömmeri och Joakims sociala förmågor så har man skapat en ny karaktär – nämligen mig själv. Eller hur var det nu … var det jag som skapat dem?

Redan på måndag följer jag upp med en FAQ på ämnet om att hantera fler än en huvudkaraktär, missa inte det! Det här inlägget är nu släppt och du hittar det här.

karaktärsdrag flera huvudkaraktärer

Dagens övning - karaktärsdrag

Försök själv att genom styckena ovan ta reda på så många kontrasterande personlighetsdrag du kan mellan de tre karaktärerna.

Se över ditt eget manus, hur kontrasterar dina karaktärer varandra? Du behöver inte ha flera perspektiv i din berättelse för att kunna göra övningen. Karaktärerna behöver naturligtvis ha olika personlighetsdrag även som bikaraktärer.

Länktips - karaktärsdrag

Läs gärna Jorun Modéns inlägg om att fläta perspektiv, du hittar det här.

Tidigare har jag haft en följetong om karaktärer och karaktärsegenskaper, självklart ska du spana in även dessa inlägg!

Del 1, att skapa en huvudkaraktär hittar du här.
Del 2, hur jag byggde en huvudkaraktär hittar du här.
Del 3, att bygga ett persongalleri hittar du här.
Del 4, att namnge karaktärer hittar du här.
Del 5, att levandegöra karaktärer hittar du här.
Del 6, att ha flera huvudkaraktärer hittar du här.
Del 7, om motsträviga karaktärer hittar du här.
Del 8, om bakgrundsinformation hittar du här.
Bonusinlägg om karaktärer – med exempelövning, hittar du här.

Läs gärna mer om mig och min utgivning på min författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Fler länkar

Vilken huvudkaraktär är du i 75 mil till Berlin?
Lagar du gärna mat? Hur kopplar du av? Och vilken roll tar du i en konflikt? Samuel, Freddie och Joakim har svarat på dessa frågor och några till. Om du svarar på några frågor på kviss.se så kommer du kunna se vem av huvudkaraktärerna i 75 mil till Berlin du är mest lik. Du behöver inte ha läst boken för att delta (men det blir helt klart roligare då)!

Quizet hittar du här. Dela gärna en kommentar kring vilken karaktär du blev!

Du vet väl att du kan följa killarna på Svenssons live från Berlin även på Instagram där de heter @svenssonsbuss

Missa inte heller inlägget där min förläggare Ebba Vult von Steyern berättar vad som fick henne att falla för “75 mil till Berlin”, men också vad hon letar efter i nya ljudboksmanus. Du hittar inlägget här.

Ännu mer om 75 mil till Berlin

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.
Release: 6 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok.

Finns bl.a. på Storytel (klicka här) eller Bookbeat (klicka här). Men du har också möjlighet att ladda ner den via nätbokhandlarna som digitala filer.

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?
Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

“75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Jenny Hansson är en svensk författare, skrivcoach och lektör. Hon skriver främst feelgood-böcker, och debuterade med romanen Mytomanen på Madeira (2022). Läs mer om hennes utgivningar på hennes författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Tidigare utgivning

coverreveal mytomanen på madeira

Mytomanen på Madeira släpptes den 4 juli 2022 som ljudbok och e-bok på bokförlagen Lind & Co respektive Saga Egmont. Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat hittar du den här:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *