Sofie Arvidsson författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Sofie Arvidsson – Författarporträtt

Sofie Arvidsson är tvåbarnsmamma, sambo, arbetsterapeut, egen företagare som litterär konsult och numer publicerad författare. Hon skriver under författaralias Sofie M. Eira och debuterade den 12 december med fantasyromanen ”Storm över Ealdgyd”. I dagens porträtt berättar Sofie Arvidsson om sin författarresa, så häng med!

Jag heter Sofie Arvidsson, är 33 år, tvåbarnsmamma, sambo, arbetsterapeut, egen företagare som litterär konsult och numer publicerad författare. Jag skriver under författaralias Sofie M. Eira och anledningen till detta är helt enkelt för att jag vill skriva under ett specifikt namn som inte påverkas av händelser i livet! Jag kommer exempelvis antagligen inte att heta Arvidsson så mycket längre!

Jag insåg tidigt att jag hade en stor fallenhet för att skapa berättelser, äventyr, världar, karaktärer och annat. Jag kunde tidigt läsa och skriva och har alltid älskat det. Vid fyra års ålder skrev jag min första bok om en tiger som skulle ut på en promenad. Mycket egenillustrerade bilder, och lite text, men en komplett berättelse inte desto mindre!

“Jag insåg tidigt att jag hade en stor fallenhet för att skapa berättelser, äventyr, världar, karaktärer och annat.”

Jag debuterade med min fantasyroman ”Storm över Ealdgyd” den 12 december. Det är första boken i serien ”Arvet Zapalis”, som det just nu finns en plan för en eller möjligen två böcker till i. Målgruppen är barn och ungdomar, 12 och och uppåt, men som i mycket av fantasylitterauren som finns till hands kan den säkerligen tilltala både äldre och yngre läsare. Jag har två-tre andra bokprojekt igång, men denna bok är den enda jag faktiskt har försökt gå vidare med. Hittills, i varje fall!

ellinor wikman tips till aspirerande författare

Den första versionen av manuset påbörjade jag för ungefär 11 år sedan. Flera gånger har hela berättelsen reviderats, och vad jag skulle tro har den utvecklats tillsammans med mig och blivit allt ”mognare” genom åren. Mellan 2016 och 2020 blev det mycket annat runtomkring som inte riktigt tillät att jag satt och skrev så mycket. Jag blev mamma, startade min egna firma och jobbade 100% som arbetsterapeut, så orken och kanske framför allt tiden fanns inte riktigt, men 2017 blev ändå en liten milstolpe då jag fick, genom en utbildning, ett lektörsutlåtande på detta ”skrivbordslådemanus”. Då blev det en nytändning. Allt som allt tror jag att det blev tre totala revideringar av manuset, den sista 2020 och den versionen blev den slutliga. Jag hade ett riktigt flow och kunde färdigställa manuset ett år senare.

“Flera gånger har hela berättelsen reviderats, och vad jag skulle tro har den utvecklats tillsammans med mig och blivit allt ”mognare” genom åren.”

”Storm över Ealdgyd” handlar om tonårspojken Miken som kastas in i en värld av magi och maktspel. Han hamnar i kläm mellan två magikerfalanger som båda behöver den magiska förmåga han av en slump visar sig ha. Det blir en resa genom moraliska dilemman och stora gråzooner i vad som är rätt och fel. Mitt i allt detta tampas Miken med sin egen personliga resa från barn till ungdom med sökandet efter sig själv och byggandet och förståelsen av relationer med de som finns omkring honom. Inte minst också byggandet av sitt självförtroende, meningen med och betydelsen av det han tvingas gå igenom under resans gång.

miljöbeskrivningar

Inledningsvis fick jag ett erbjudande om traditionell utgivning, detta för digital bok. Förlaget var det relativt nystartade DivinaMedia Publishing. Efter några turer och funderingar så gjorde vi om det till ett partnerutgivning, och det har jag inte ångrat. Det innebar att vi i stället för bara e-bok utkom med även med pappersbok och senare kanske även ljudbok. Pappersboken blev först ut!

“Efter några turer och funderingar så gjorde vi om det till ett partnerutgivning, och det har jag inte ångrat.”

Vi, jag och förlaget, fick en väldigt bra kontakt, kan jag tycka. Allt eftersom kommunikationen fortskred kändes det som ett bra alternativ att göra om avtalet till en partnerutgivning, som jag nämnde tidigare. Det förlängde processen en del, förstås, så det tog längre tid från antagning till publicering än vad jag var inställd på från början, men jag tycker nog att det var värt det. Slutprodukten blev bra, redaktören och förläggaren var mycket lyhörda och engagerade. Det kändes att de verkligen hade manusets bästa för blicken, så att säga, så jag har bara gott att säga om samarbetet. Fördröjningar kan alltid ske på grund av sjukdomar, ändrade spår med mera, så det ser jag som ganska naturligt under ett manusarbete. Vi gick igenom hela processen, lektörsutlåtande, korrekturläsning, redigering hit och dit! Därtill kom formgivning och omslag, båda med gott resultat, tycker jag! Kvalitet var A och O.

min bokbebis

Bästa tipset från Sofie Arvidsson till den aspirerande författaren

Om det räknas som tips vet jag inte, men det finns ett citat som jag gärna plockar fram och det är detta:

”A professional writer is an amateur who didn’t quit.” – Richard Bach.

Det är nog ungefär så jag själv har tänkt och det jag tror kan vara bra att komma ihåg. Ge inte upp om du vill uppnå något! Kämpa på! Alla författare har någon gång suttit där vid datorn eller skrivblocket och tragglat med sitt allra första manus!

Utöver det är mitt bästa tips att ha roligt när du skriver. Har man inte roligt och älskar det man gör, då tror jag inte att det är vad man ska hålla på med, då blir det bara motigt. Detsamma gäller väl egentligen det ”vanliga” yrkeslivet.

Sofie Arvidsson författarporträtt

Författarbild: Sofie Arvidsson med Storm över Ealdgyd

Mer om Sofie Arvidsson

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Sofie Arvidsson Jag har en författarsida på facebook (klicka här) och kommer på sikt att utveckla en ingångportal för mitt författarskap även på min sida för den egna firman, Glimmeräng Lektörstjänst (klicka här).

Det finns ambitioner om att starta igång en ordentligt insta-konto också, men det är fortfarande i uppstartsfas! Sedan vet jag inte … Beroende på hur lång denna serie blir så kanske det någon gång även kommer en hemsida enkom för serien, eller kanske för den värld där denna och möjligen ännu fler berättelser utspelar sig!

Var hittar man din/dina böcker ”Storm över Ealdgyd” finns på onlinebokbutikerna, men allt eftersom hoppas vi att den dyker upp i olika fysiska butiker också. Framåt våren kommer den också att finnas på streamingsajterna som e-bok. Det är inte helt omöjligt att nästa år även få se den som ljudbok, men det får jag återkomma om!

Skriver du på något nytt just nu? Jag har två eller tre olika projekt igång, men just nu skriver jag framför allt på uppföljaren till ”Storm över Ealdgyd”, men vad den går under för (arbets)titel låter jag än så länge ligga i det fördolda!

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter Jag läser framför allt böcker inom fantasygenren. Ett par favoriter är Tad Williams serie ”Minne, Sorg och Törne”, samt ”Kriget om Rämnan” av Raymond E. Feist. Överlag gillar jag långa serier med många karaktärer och en engagerande story.

Vill du precis som Sofie Arvidsson dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.
Maria Bouroncle skriver true crime, hennes debutroman handlar om ett tidigare familjedrama i hennes egen släkt, du hittar porträttet här.
Birk Andersson skriver haikudikter, spana in hans porträtt på den här länken!
Eva Frejemon debuterade som novellförfattare och är nu aktuell med en trilogi, läs mer om henne här.
Michaela “Kugge” von Kügelgen är aktuell med boken “Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin”, hennes porträtt finns här.
Jan Andersson har skrivit facklitteratur om pipor vilket jag tyckte var jättekul eftersom jag har en piprökande karaktär i “75 mil till Berlin”, så hans porträtt hittar du här.
Michelle Uhlin Lilja skriver fantasy och debuterade 2022 med “Det utdöda folkets väktare”, hennes porträtt hittar du här.
Bianca Zenonsson har skrivit den självbiografiska romanen “Att orka lite till”, hennes porträtt hittar du här.
Ida Fryklund skriver feelgood som utspelar sig på västkusten, hennes författarporträtt hittar du här.
Tora Greve har länge varit aktiv som författare, hon skriver fantasy och driver förlaget TiraTigerförlag, du hittar hennes porträtt här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *