en hyllning till lego
Skrivande

En hyllning till lego!

I morgon är det den internationella LEGO-dagen. Eftersom jag har karaktärer som har legobyggande som hobby så måste jag passa på tillfället i akt att hylla denna form av det ultimata nörderiet! Jag tänker också att jag passar på att dela lite utdrag från mina böcker där legobyggandet är centralt. Det här inlägget blir helt enkelt en hyllning till lego!

Och du – i morgon kulminerar den här hyllningen när jag själv ska visa hur ett av våra häftigaste byggen kom till här hemma så missa det för guds skull inte! Här kombineras familjens legobyggande med en av mina absoluta filmtrilogier – men mer om det i morgon!

En hyllning till LEGO - eller att bygga en romankaraktär

Det finns definitivt vassare LEGO-nördar än jag. Själv är jag nog mer fascinerad av fenomenet kring vilka storverk andra kan skapa. När jag bygger ihop olika slags lego-kreationer tillsammans med min son så tänker jag mycket på vad som finns bakom varje ritning. Fantastiska människor som antagligen har lika mycket fantasi som jag – och som är minst lika dedikerade till det de gör som jag är till skrivandet.

Eftersom LEGO-intresset trots allt spänner över alla åldrar. Det kan till och med vara den mest fantastiska leksaken som någonsin uppfunnits då det finns nästan en miljard sätt att kombinera 6 legobitar på. Som mattelärare går jag så klart i gång på det sistnämnda och jag hittar lite olika siffor på olika hemsidor vad gäller just den saken. Men vi behöver ju inte fästa oss vid just detta alldeles för länge.

Med tanke på att legointresset inte mattas av för alla med stigande ålder, snarare verkar det fascinera rätt många vuxna till stordåd, så tänkte jag att det var en klockren hobby för en (och senare två) av mina romankaraktärer!

en hyllning till lego

En hyllning till LEGO: Ovan ser ni Owen Grady från Jurrassic World: Dominion tillsammans med en atrociraptor. Det här paret är egentligen sonens, men jag brukar sno dem med mig ibland när jag ska ut och resa och ta några kort.

LEGO i Svenssons buss

I 75 mil till Berlin, Svenssons buss del 1 träffar en av huvudkaraktärerna Joakim på karaktären Daniel som studerar till ingenjör. Eftersom Joakim har ett problem som han behöver praktisk hjälp med så börjar det träffas regelbundet. Det visar sig att Daniel har ett gediget legointresse som han mer än gärna delar med Joakim – åtminstone när Joakim har tid.

Del 2 och 3 av Svenssons buss är på gång och självklart följer legohobbyn med genom hela trilogin!

en hyllning till lego

En hyllning till LEGO: En helt vanlig hylla här hemma …

En hyllning till LEGO - Legobyggande i Svenssons buss-trilogin!

Jag kommer nedan dela med mig av en snutt där Joakim och Daniel besöker en LEGO-utställning med affär i Berlin i 75 mil till Berlin, första delen av Svenssons buss. Joakim har bråttom hem då han vill helst jobba vidare med sitt projekt där Daniel har hjälpt till i stället för att roa sig, men vi får väl se hur det går…

Det här utdraget spoilar ingenting ur handlingen, men jag rekommenderar självklart att du går in och läser/lyssnar på 75 mil till Berlin pronto om du inte redan gjort det!

I LEGO-affären med Joakim och Daniel

”Ska vi dra?” sa Joakim

”Dra? Vi har ju inte besökt shopen än”, sa Daniel.

Joakim lät sig dras med ut från utställningshallarna. Hyllmetrar av byggsatser mötte dem då de klev över tröskeln till affären. Daniel slet ner en kartong från närmsta hylla.

”Wow! Kolla här! Den är ny för i år … Och vet du? Den är radiostyrd också, jag har läst guiderna på nätet.”

Joakim spärrade upp ögonen. Legokartongen Daniel höll upp mot honom innehöll en leksaksgrävmaskin bestående av mer än 1 100 legobitar. Priset låg på över sju kronor biten. Herregud. Lego var uppenbarligen inte bara för småbarn längre, rekommenderad ålder var från tolv år.

”Men den är alldeles för dyr …” Daniel tittade på kartongen som om den vore en kattunge han måste lämna bort för att han upptäckt att han var pälsdjursallergiker.

Det rasslade till då tjejerna vid hyllan bredvid lyfte ner en legolåda föreställande en trädkoja. Joakim såg från grävmaskinen till Daniel. Förmodligen hade han hittat den perfekta presenten åt Daniel när han fyllde år. Eller till jul. Tänk att få se samma leende hos Daniel igen som det han nyss haft på läpparna. Dessvärre var det långt till jul och Daniel fyllde år i februari precis som han själv.

Daniel ställde tillbaka lådan.

”Ska vi gå?” sa han tonlöst.

Utan Daniel hade Joakim aldrig kommit framåt i alkomätarprojektet. Han hade redan lagt ner massvis med timmar på att hjälpa till. Alldeles frivilligt.

”Jag köper den.” Joakim plockade ner kartongen igen. ”Se det som ett förskott.”

”Förskott?”

”Ja, för hjälpen i alkomätarprojektet.”

Daniel tittade från kartongen till Joakim, men verkade inte riktigt säker på vad han skulle göra. Han såg ner i plastmattan.

”Det kan jag inte ta emot.”

”Här.” Joakim lade över lådan i Daniels famn. ”Du är värd varenda bit.”

Daniel kramade paketet, tittade på det som om han när som helst förväntade sig att det skulle få ben och springa tillbaka till sin plats på hyllan. Joakim lade armen om Daniel och föste honom med sig mot kassan.

”Kom nu.”

Skrattgroparna återvände till Daniels ansikte.

”Men du följer väl med hem till mig och bygger?” sa han då de ställde sig i kön till kassan.

Alkomätarprojektet väntade. Hur skulle det se ut om Joakim tog ledigt hela tiden?

”Så får du se hur jag bor också.” Daniels ögon glittrade i kapp med strålkastarna i taket.

Det pep från kassan då expediten leende slog in en kartong åt en äldre herre. En mamma gick förbi tillsammans med tonårssonen, lösryckta meningar om vilket gemensamt byggprojekt de skulle ta sig an. Höga skratt strömmade ut från byggavdelningen där något som tycktes vara en hel skolklass trängdes kring borden.

Joakim såg från legokartongen till Daniels förväntansfulla leende. Tänk att han bara genom att blippa sitt kort mot terminalen där framme kunde göra sin vän så glad. Det kunde kanske vara kul att få veta vad det var med byggsatsen som gjorde Daniel så exalterad.

”Nästa”, sa expediten.

”Vi tar den här.” Joakim lade upp kartongen på disken. ”Du behöver inte slå in den för vi ska öppna den strax.”

en hyllning till lego

Och så en spoiler inför morgondagens blogginlägg...

I morgon när det nu är den internationella LEGO-dagen så tänker jag dela med mig av ett familjebygge som vi har gjort. Jag lägger ut en liten ledtråd med hjälp av ett kortare stycke från Förälskad i Berlin (del 2 i Svenssons buss) med preliminär släppmånad mars 2023:

På vägen ut stötte Joakim emot Marty McFly och den lilla legofiguren for i golvet. Några bitar lossnade och han fick lysa med telefonens ficklampa för att kunna lokalisera dem bland dammtussarna under skrivbordet. Tillbaka till framtiden var en av Daniels favoritfilmer. Och så pjåkig var den inte, den var faktiskt mer uthärdlig än många av de andra obegripliga filmer Daniel ville titta på. Joakim tryckte fast videokameran i Martys hand och ställde tillbaka honom bredvid Doc Brown.

Sådärja – hoppas att jag väckt din nyfikenhet tillräckligt så att vi ses i morgon!

Marty and Doc Brown Lego brickheadz

Marty McFly och Doc Brown som LEGO Brickheadz. För övrigt är det sistnämnda samlingsnamnet för de här figurerna en inspiration till att namnet på legobyggarna i Svenssons blev just DJ Brickz.

Länktips - En hyllning till LEGO

Läs gärna mer om internationella LEGO-dagen här.

Podcasten Kylskåpsradion (i regi av Frälsningsarmén) är en barnvänlig podd som tar upp barnvänliga ämnen, stort som smått där Gabriel diskuterar livet ihop med sin docka Åsskar. Jag kan rekommendera podden till alla som har barn, men i samband med dagens tema så tänker jag speciellt på avsnitt 162 som handlar om just LEGO. Finns där poddar finns eller på den här länken.

Självklart tittar jag på Lego Masters Sverige, det gör väl du också? Läs mer om programmet här.

Lite allmän fakta om Lego på Ebrix-hemsida hittar du här.

Och för att få in lite skrivande i dagens inlägg:

Tidigare har jag haft en följetong om karaktärer och karaktärsegenskaper, självklart ska du spana in även dessa inlägg!

Del 1, att skapa en huvudkaraktär hittar du här.
Del 2, hur jag byggde en huvudkaraktär hittar du här.
Del 3, att bygga ett persongalleri hittar du här.
Del 4, att namnge karaktärer hittar du här.
Del 5, att levandegöra karaktärer hittar du här.
Del 6, att ha flera huvudkaraktärer hittar du här.
Del 7, om motsträviga karaktärer hittar du här.
Del 8, om bakgrundsinformation hittar du här.
Bonusinlägg om karaktärer – med exempelövning, hittar du här.

Mer om 75 mil till Berlin

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.

Finns bl.a. på Storytel (klicka här) eller Bookbeat (klicka här). Men du har också möjlighet att ladda ner den via nätbokhandlarna som digitala filer. Del 2 kommer preliminärt i mars 2023 så bokmärk gärna serien redan nu!

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?
Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

“75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Jenny Hansson är en svensk författare, skrivcoach och lektör. Hon skriver främst feelgood-böcker, och debuterade med romanen Mytomanen på Madeira (2022). Läs mer om hennes utgivningar på hennes författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Missa inte!

Du vet väl att du kan följa killarna på Svenssons live från Berlin även på Instagram där de heter @svenssonsbuss

Missa inte heller inlägget där min förläggare Ebba Vult von Steyern berättar vad som fick henne att falla för “75 mil till Berlin”, men också vad hon letar efter i nya ljudboksmanus. Du hittar inlägget här.

Tidigare utgivning

coverreveal mytomanen på madeira

Mytomanen på Madeira, första delen i “Trubbel i paradiset” finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Den fristående uppföljaren till ”Bröllopskaos på Korfu” kan du redan nu bokmärka i tjänsterna. Den hittar du t.ex. på Storytel och Bookbeat (bokmärk gärna hela serien).

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *