internationella legodagen 2023
Skrivande

Internationella legodagen 2023 – eller hur vi byggde en Delorean i lego

I dag är det den internationella legodagen 2023. Redan i går lovade jag att dela med mig av ett riktigt nördigt familjenöje (en hyllning till lego hittar du här): Och självklart är det, precis som i utlovad hint, en Delorean från Tillbaka till framtiden vi bygger.

Och vad har det här med skrivande att göra? Jo, i Svenssons buss-trilogin så är legobyggande en central hobby för en (och senare två) karaktärer. Men vad ger det här dig som skriver för tips? Jag ska vara helt ärlig. Dagens inlägg kommer inte vara speciellt givande ur den aspekten. Däremot kan ni se det som ett exempel på hur man kan använda egna erfarenheter och intressen som en del av sitt skrivande. Skriv om det du känner till heter det – och här kombineras två av mina egna intressen förutom skrivandet: Att umgås med familjen (jag är inget vidare på det tekniska kring lego egentligen) och supernördiga filmer som Tillbaka till framtiden. Kanske är det till och med så att jag rätt ofta låter “nördiga” intressen gå i arv till mina egna karaktärer. Eller så är det de som gör mig nördig.

Och visst är det lite enklare att beskriva det man känner till, åtminstone lite, i stället för att skriva om något man inte alls känner till. Typ rymdresor. Typ EU-politik. Typ mode. Ja, ni fattar. (Och ni som gillar rymdresor, EU-politik eller mode; ta inte illa upp. Det finns läsare som suktar efter den typen av litteratur också!)

PS. För den som inte tycker det är så kul att följa bygget i bilder så finns det en video att ta del av mot slutet där jag visar upp bilen och presenterar några olika funktioner! I det här inlägget får verkligen alla sinnen delta. Ni kan också tänka er lukten av bränt gummi då bilen når upp till de berömda 88 miles per hour.

Internationella legodagen 2023

Internationella legodagen 2023: Chassit växer fram!

Delorean LEGO-bygge

Ja, det är väl lika bra att gå igenom lite tekniska detaljer kring den här modellen. Eller nja *gäsp*, jag tror att jag ändå lämnar den biten därhän. Men lite kort info innan vi sätter igång.

Det här är inte första gången LEGO släpper en Delorean-variant från Tillbaka till framtiden. Men det är däremot den mest detaljerade variant som hittills utkommit med följande egenskaper (läs mer om modellen på Legos egen hemsida, den hittar du här):

Artikelnummer: 10300
Ålder: 18 + (men vår sexårige son kunde med lite hjälp vara med och ha bra behållning av bygget)
Antal bitar: 1872
Minifigurer: 2 (Marty McFly och Doc Brown)

Mått:
H: 12 cm
B: 19 cm
D: 35 cm

Men nog med dravel! Nu kör vi i gång!

Delorean lego

Och hur bygger man bäst lego? Egentligen bör ni fråga en expert. Vi kör på vår hemmasnickrade variant där vi följer en instruktion. Gör fel ibland. Svär lite och sedan plockar isär och börjar om. Men instruktionen var bra och visade på vanliga fel med tydliga bilder och varianter.

Modellen kom också uppsorterad i 11 pedagogiska påsar så det var i princip omöjligt att göra fel ur den aspekten.

Delorean back to the future internationella legodagen 2023

Internationella legodagen 2023: Nu börjar det likna något!

Vi byggde ungefär en påse om dagen, vilket tog i snitt 30-45 minuter per gång. Det innebar att vi kunde dryga ut familjenöjet till att hålla i sig ganska länge.

Internationella legodagen 2023
Marty and dock internationella legodagen

Och så är huvudkaraktärerna på plats. Bilen är visserligen inte klar, men de kan åtminstone testköra! Som ni ser är vindrutan och första delen av huven på plats vid det här laget. Det börjar äntligen likna en bil litegrann och inte bara en typ … eh, matta med hjul.

Yes! Äntligen tak! Och backspeglarna är på plats! Den här modellen är så otroligt detaljrik, något som jag överlag uppskattar med LEGO överhuvudtaget.

internationella legodagen 2023
hoverboard tillbaka till framtiden lego

Ytterligare några intrikata detaljer. Ovan ser ni en del av tekniken som gömmer sig innanför plåten. Under huven finns det även plats för den medföljande hoverboarden.

I sista påsen (nummer 11) kunde man välja vilken Delorean-variant man ville bygga. Bil från film 1, film 2 eller film 3. Vi valde den flygande varianten från film 2. I bilden nedan ser ni den nya bränsletanken. I film 1 går bilen på plutonium. Rätt farligt som ni förstår. I film 2 så är bränslet dock både ofarligt och miljövänligt då den drivs av sopor. Banan och läskburk som kan slängas i tanken medföljer. Detaljerna är som sagt bland det jag uppskattar mest med LEGO!

I film 2 har bilen även bytt nummerplåt. I Tillbaka till framtiden 1 står det OUTTATIME på skylten medan vi här har en något streckkodsliknande variant i stället. Personligen tycker jag bäst om skylten i film 1. Det käcka med den här satsen är att det medföljer två plåtar så att det går att göra båda varianterna. Jag skulle kunna byta ut streckkoden mot OUTTATIME helt enkelt om jag vill. Hur enkelt det är att göra nu när resten är klart vet jag inte, men möjligheten finns åtminstone.

Färdig delorean internationella legodagen 2023

Färdig bil!

Internationella legodagen 2023: Utvärdering av Delorean-bygge

Eftersom jag inte byggt någon annan så här stor sats så är jag inte någon expert på att skriva utvärderingar. Vi i familjen bygger mest barnvänliga varianter och där klarar sig sonen ofta utmärkt på egen hand.

Den här varianten är lite mer komplex och det var bra att vi var fler som byggde för vi lyckades på så vis hindra fel som annars säkert hade kunnat ta lite tid att åtgärda.

På det hela var det en fantastisk byggupplevelse! Det enda som egentligen störde oss var att dörrarna inte kunde stanna uppe utan tyngdes ner och stängdes av sig själva. Men i övrigt kan vi alla rekommendera upplevelsen å det starkaste!

internationella legodagen 2023

Internationella legodagen 2023: Deloreanbygget på video!

Det räckte visst inte med att behöva bygga en legosats på nästan 2000 delar, jag fick även lära mig hur man lade upp en video på Youtube eftersom den inte fick plats att ladda upp här på hemsidan. Men håll till godo av en guidad videovisning. Helt utan extra krusiduller som ordentlig klippning eller pålagd hissmusik!

Joakim reflekterar ...

Jag kan ju inte lämna inlägget utan att låta Joakim från Svenssons buss göra en reflektion kring LEGO en dag som den här. Utdraget kommer från uppföljaren till 75 mil till Berlin och heter Förälskad i Berlin, det är alltså en liten sneekpeak från del 2 i Svenssons buss (självfallet utan minsta spoiler)!

“Joakim packade ner datorn. Det var precis att han undgick att slå ner en av legofigurerna som stod vid kanten på skrivbordet. Voldemort. Daniel envisades med att införskaffa en ny karaktär från någon av sina favoritfilmer eller serier åt honom nästan varje högtid. Legobygget var uthärdligt, men det var inte alltid den tillhörande filmen.”

Marty and Doc Brown Lego brickheadz

Marty McFly och Doc Brown som LEGO Brickheadz. För övrigt är det sistnämnda samlingsnamnet för de här figurerna en inspiration till att namnet på legobyggarna i Svenssons blev just DJ Brickz.

Länktips - Internationella legodagen 2023

Läs gärna mer om internationella LEGO-dagen här.

Podcasten Kylskåpsradion (i regi av Frälsningsarmén) är en barnvänlig podd som tar upp barnvänliga ämnen, stort som smått där Gabriel diskuterar livet ihop med sin docka Åsskar. Jag kan rekommendera podden till alla som har barn, men i samband med dagens tema så tänker jag speciellt på avsnitt 162 som handlar om just LEGO. Finns där poddar finns eller på den här länken.

Självklart tittar jag på Lego Masters Sverige, det gör väl du också? Läs mer om programmet här.

Lite allmän fakta om Lego på Ebrix-hemsida hittar du här.

Och för att få in lite skrivande i dagens inlägg:

Självklart ska du inte missa de tidigare inlägg jag haft om research och att skriva om det man känner till (eller inte), det första hittar du här och det andra här.

Research hänger nära ihop med miljöer och miljöbeskrivningar, jag har tidigare haft en följetong om miljöer. Jag länkar del 1 här.

Mer om 75 mil till Berlin

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.

Finns bl.a. på Storytel (klicka här) eller Bookbeat (klicka här). Men du har också möjlighet att ladda ner den via nätbokhandlarna som digitala filer. Del 2 kommer preliminärt i mars 2023 så bokmärk gärna serien redan nu!

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?
Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

“75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Jenny Hansson är en svensk författare, skrivcoach och lektör. Hon skriver främst feelgood-böcker, och debuterade med romanen Mytomanen på Madeira (2022). Läs mer om hennes utgivningar på hennes författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Missa inte!

Du vet väl att du kan följa killarna på Svenssons live från Berlin även på Instagram där de heter @svenssonsbuss

Missa inte heller inlägget där min förläggare Ebba Vult von Steyern berättar vad som fick henne att falla för “75 mil till Berlin”, men också vad hon letar efter i nya ljudboksmanus. Du hittar inlägget här.

Tidigare utgivning

coverreveal mytomanen på madeira

Mytomanen på Madeira, första delen i “Trubbel i paradiset” finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Den fristående uppföljaren till ”Bröllopskaos på Korfu” kan du redan nu bokmärka i tjänsterna. Den hittar du t.ex. på Storytel och Bookbeat (bokmärk gärna hela serien).

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *