att skriva känslomässiga scener
Skrivande

Att skriva känslomässiga scener

Få av er har väl missat att det är alla hjärtans dag i dag? Och jag tänker ta tillfället i akt att helt enkelt fokusera på det här med att skriva känslomässiga scener i det här specialinlägget.

Vad är en känslomässig scen?

Låt mig börja med att definiera vad en känslomässig scen är för mig. Det är helt enkelt en scen i en roman där det hettar till lite extra (det kan också vara något annat typ av medium, till exempel en serie eller en film). Men alla känslor räknas, det kan vara alltifrån raseriutbrott till passionerade sexscener. Slutsatsen jag redan kan dra därifrån är helt sonika att alla författare helt enkelt behöver dem.

att skriva känslomässiga scener

En konflikt i varje scen

Än så länge har jag inte fördjupat mig i det här med varken scener eller konflikter på hemsidan så vi får helt enkelt låta de definitionerna vänta lite. Men jag tror att du som läser det här inlägget ändå förstår vad jag menar – alldeles hur bevandrad eller obevandrad du är inom skrivteknisk jargong.

Ett råd som jag fick lära mig tidigt under mitt författande var det här med att det bör finnas MINST en konflikt i varje scen. Konflikter uppstår ofta när karaktärers mål och drivkrafter ser olika ut och är en tändgnista för att lyckas skriva scener där känslor blossar upp.

Låt mig helt enkelt avrunda det här stycket med att konflikter är en bra grogrund för känslor.

Att skriva känslomässiga scener

Känslomässiga scener är ofta något som hänger kvar hos läsaren en god stund efteråt. Lite beroende på vad det är för typ av känsla som förmedlas kan den krypa under huden eller lämna läsaren med en känsla av upprymdhet. Se därför till att det är rätt känsla som förmedlas.

Hur uppkommer känslan hos din karaktär? Det är viktigt att läsaren till exempel förstår varför Hedda blir upprörd då bageriet har slut på semlor.

att skriva känslomässiga scener

Men vad säger du, Jenny… är det en känslomässig scen att bageriet har slut på semlor? Nja. Jag säger att det kan vara det. Låt säga att Hedda haft en riktigt usel dag på jobbet. Kanske hann hon inte förbi bageriet under gårdagen innan det stängde för att chefen höll henne kvar på övertid. I dag är sista dagen bageriet ska servera semlor och Hedda hade sett fram emot att äntligen få ta ett bett efter ytterligare en hemsk dag på jobbet. Men så är semlorna slut. SLUT! Kanske är det till och med så illa att hon har ringt och bokat en semla som bageriet glömt att spara åt henne. Ja, ni förstår. Det här kan gå hur långt som helst. Stackars Hedda skulle kunna få ett nervsammanbrott framför en stackars expedit på bageriet. Vi pratar ilska. Tårar. Bedrövelse. You name it.

Kärlek och andra ytterligheter

Jag vet vad du tänker. Det är alla hjärtans dag och Jenny insisterar på att prata om semlor. Var är det tunga artilleriet?

Ja, okej då. Själv skriver jag främst romantisk feelgood. Så jag är ju inte helt obevandrad i det här med att skriva känslomässiga scener. De absolut mest känslomässiga scenerna kan jag helt enkelt inte dela här eftersom att de spoilar för mycket av mina böcker. Men nedan jag delar ett mycket kort utdrag från min novell ”Flickan under eken” som är en av novellerna i NOHIDING Förlags antologi från 2022 Sommarsjälar.

Coverreveal Sommarsjälar 2022

Novellen Flickan under eken handlar om Vidar som följt med en kompis för att stå på medeltidsmarknaden vid en slottsruin. Det går rykten om att ruinen är hemsökt men Vidar har aldrig trott på det övernaturliga. Under marknadsveckan träffar han Ebba, en flicka som är väldigt speciell och svår att komma inpå livet vilket triggar hans nyfikenhet. Tillsammans upplever de märkliga saker på området som får Vidar att vackla i sin tro. Finns det kanske något oförklarigt där ute ändå? (För mer att läsa mer om antologin och beställa den kan du t.ex. besöka Bokus hemsida, du hittar den här.)

Utdrag från "Flickan under eken" i novellantologin Sommarsjälar

“En stöt for genom kroppen då Ebba lutade huvudet mot hans skuldra. Hennes hår kittlade mot halsen. Vidar fumlade efter hennes hand. Precis som förra gången var den iskall, det var som om de ljumma sommarkvällarna inte kunde ge henne tillräcklig värme. Hans läppar trevade över hennes kind. Kylan brände mot huden. Men inom honom tändes en eld som ingen kyla någonsin skulle kunna rå på.”

Tanken bakom känslorna

Här bygger jag upp en stämning mot att bli riktigt känslofull. Men vad som händer sen får ni helt enkelt kika i antologin för att få reda på.

Och några av er undrar säkert: I den här scenen finns ingen konflikt. Men det gör det om man läser resten av sammanhanget. Just i kärleksscener behöver det inte alltid finnas konflikter, men romanceförfattare är experter på att se till att det finns ordentliga hinder för paret att få varandra ända till slutet (det vill säga skapa konflikter som håller i sig så att paret får kämpa).

att skriva känslomässiga scener

Så hur var det med sexscenerna?

Jag vet vad du tänker. Jag tänker att vi tar det i ett uppföljande inlägg. När jag har rodnat klart.

Mina bästa tips för att skriva känslomässiga scener:

  1. Alla författare behöver skriva dem. Du kommer inte undan.
  2. Undvik fällan att bryta för tidigt. Det hade varit som att jag bröt hela scenen med meningen jag avslutade med i citatet från antologin. Min scen är inte slut där utan löper längre. Läsaren vill vara med och följa hur känslorna blommar ut. Det innebär inte att man behöver beskriva varje detalj i en sexscen eller skriva hela akten, men lite mer än en första kyss vill läsaren ha för det mesta. Gör dem inte besvikna.
  3. Konflikter är en bra grogrund för känslor.
  4. Förmedla rätt känsla.
omformulering av ordet blick

Dagens övning - att skriva känslomässiga scener

Var hettar det till i din roman? Leta upp en scen och ställ dig de här frågorna: Hur länge stannar karaktären kvar i den känsla du vill förmedla och vad är anledningen till att din karaktär får dessa känslor? Finns det något krut du kan ladda med?

Om en scen faller platt har det ofta med insatser och/eller karaktärens drivkraft att göra – vad förlorar din karaktär om hen förlorar i pågående konflikt?

Länktips - att skriva känslomässiga scener

Jag har lite svårt att hitta klockrena länkar till dagens tema, men tipsa mig gärna om du har en blogg där du skriver om detta! Eller om du hittat en bra artikel någonstans!

Under tiden delar jag ett gammalt inlägg från Debutantbloggen där 2016 års bloggare beskriver vilka scener de tycker är bland de svåraste att skriva. Lägg gärna märke till hur ofta det här med känslor går igen … du hittar inlägget här.

UTE NU!

UTE NU!

coverreveal mytomanen på madeira
coverreveal 75 mil till Berlin

Finns där ljud- och e-böcker böcker finns. Den finns bl.a. på Storytel, (klicka här), eller på Bookbeat (klicka här).
Serien Trubbel i paradiset hittar du här på Storytel och Bookbeat. (klicka på respektive ljudtjänst)

Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:
75 mil till Berlin på Storytel, klicka härBookbeat, klicka härNextory, klicka här.
75 mil till Berlin på Bokus, klicka här.
Serien Svenssons buss hittar du här på StorytelBookbeat och Nextory. (Klicka på respektive ljudtjänst)

Jag har även medverkat i två novellantologier utgivna av NOHIDING Förlag under året. Läs gärna mer om mig och mitt författarskap på min hemsida, jennyhansson.se.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *