Jessica Eriksson och Stefan Holm
Författarporträtt,  Skrivande

Jessica Eriksson och Stefan Holm – Författarporträtt

I dagens författarporträtt är jag mycket stolt över att denna alla hjärtansvecka kunna presentera Jessica Eriksson och Stefan Holm som bland annat skriver romance (hur perfekt är inte det liksom?). Men de har båda sedan tidigare även många andra järn i elden. Häng med på en fullspäckad resa vetja!

Lite bakgrund

Jessica har skrivit en doktorsavhandling i nordiska språk, gett ut en adelsdams dagbok från 1700-talet som publicerats av Kungl. Samfundet för utgivande av äldre handskrifter rörande Skandinaviens historia, fyra läroböcker (huvudsakligen i grammatik), tolv vetenskapliga artiklar, en kapitelbok för barn 6-9 år, fem dikter som publicerats i tre olika antologier, samt ett antal noveller, texter och kapitel till olika tidskrifter och böcker.

Stefan har gett ut två böcker om sitt höjdhopparliv, en frågesportbok om sport, en Legobok samt en bok som samlade de krönikor han under 10 år skrev i Värmlands Folkblad. Utöver det har han skrivit noveller och texter såsom förord till andras böcker samt fem ordvitsböcker.

Tillsammans har Jessica och Stefan skrivit en bok för barn 4-6 år, 14 noveller inom olika genrer samt sju texter för den erotiska ljudboksappen BlancheStories.

Under året 2023 är det officiellt att vi släpper ytterligare ett antal ljudboksavsnitt för BlancheStories samt kortromanen ”Innan himlen faller” (release 1 mars), romanen ”Människor som hör ihop” (release i början av maj) och fem noveller för Everlasting Publisher.

Jessica Eriksson och Stefan Holm Ett nytt liv

Ett nytt liv av Jessica Eriksson och Stefan Holm släpptes på alla hjärtans dag 2023!

Skrivit var för sig har vi nog mer eller mindre alltid gjort. Jessica publicerades för första gången redan som åttaåring i en katt-tidning. Vår första novell skrev vi tillsammans när vi satt som jurymedlemmar i projektet ”Värmland skriver”, en novell som vi i slutändan kom att skicka in till en novelltävling i Everlasting Publishers regi. Vi insåg att det var kul att skriva ihop och att vårt skrivande blev bättre tillsammans än var och en för sig.

Vi har främst skrivit tillsammans inom genrerna feelgood och romance. Egentligen handlar det nog främst om att förlaget Everlasting Publisher utlyste en novelltävling inom romance och vi bestämde oss för att delta. När vi sedan var en av vinnarna och blev publicerade i en antologi (”En andra chans”, utgiven 2020) fick vi blodad tand och deltog därefter i flera novelltävlingar, varav de flesta var inom romance. Sedan har det ena lett till det andra. Att skriva romance som par är både roligt och utvecklande. Vi har ett slags romantisk grundsyn som utgångspunkt, vilket underlättar i skrivprocessen.

“Jessica publicerades för första gången redan som åttaåring i en katt-tidning. “

Att skriva tillsammans fungerar bra för oss. Vi känner varandra och varandras språk väldigt väl. Numera vet vi nästan inte vem som har skrivit vad i texterna, eftersom vårt skriftspråk har närmat sig varandras. Det finns många fördelar med att skriva tillsammans. När någon av oss kör fast finns det alltid någon att bolla med eller lämna över skrivandet till. Vi kan stötta och peppa varandra, och förstås dela både med- och motgångar. Att ständigt ha en samtalspartner och kritiker kring skrivandet är utvecklande och vi är övertygade om att det gör våra texter bättre än om vi hade skrivit på varsitt håll. Vi ser skrivandet som en gemensam process. Det är inte bara texten som växer fram och utvecklas, utan även vi själva och vårt skrivande.

Jessica Eriksson och Stefan Holm Innan himlen faller

Innan himlen faller av Jessica Eriksson och Stefan Holm släpps den 1 mars 2023!

Vi skriver helt klart bäst med kniven mot strupen och med en deadline som närmar sig. Ju närmare den kommer, desto effektivare blir vårt skrivande. Själva grundhistorien brukar vi prata ihop oss om, oftast vid en hundpromenad eller över en god middag, och sedan har vi testat lite olika sätt att skriva på tillsammans. Det som brukar fungera bäst är att vi stafettskriver, exempelvis 500 ord var innan vi skickar texten vidare och låter den andre fylla på. Stefan älskar att driva historien framåt medan Jessica är den som älskar att beskriva känslor och miljöer.

“Vi skriver helt klart bäst med kniven mot strupen och med en deadline som närmar sig. Ju närmare den kommer, desto effektivare blir vårt skrivande.”

Vi har främst haft/har traditionella förlagskontrakt, både när vi har skrivit var för sig och individuellt. Det är en form som har passat oss väl och vi har mycket goda erfarenheter av de förlag som vi har samarbetat med. För flera år sedan provade Jessica att ge ut en bok via egenutgivning. Hennes erfarenheter av det är inte särskilt goda. Visserligen gav det större möjlighet att påverka både textens och bokens utformning, men det var svårt att själv marknadsföra boken och försöka få den såld. Jessica konstaterar att om man är mer intresserad av att skriva än av marknadsföring är egenutgivning en utmaning. Det blev väldigt dyrt och i slutänden resulterade det i en massa osålda böcker som nu ligger i kartonger på logen hos hennes föräldrar. Tråkigt men sant.

att skriva känslomässiga scener

De förlag som vi har skrivit/skriver för har välfungerande samarbetsformer och vi är jätteglada och nöjda över hur stöttande de alltid har varit och är. När vi har skrivit klart en text och får återkoppling på den från redaktörerna är det alltid lika spännande att se vad vi får för tips och råd kring det fortsatta arbetet. Att redigera en text är ju en viktig del av hela processen och något som vi alltid gör med stor entusiasm. Ofta har vi möjlighet att diskutera ändringsförslag och tillsammans med redaktörerna hitta den bästa vägen framåt. Det är roligt och utvecklande!

“När vi har skrivit klart en text och får återkoppling på den från redaktörerna är det alltid lika spännande att se vad vi får för tips och råd kring det fortsatta arbetet.”

De bästa tipsen till den aspirerande författaren ...

Övning ger färdighet, så det bästa är, tråkigt nog, att skriva, skriva och skriva lite till. Gärna uppblandat med att läsa vad andra har skrivit. Vi tycker också det är utvecklande att vi är två som skriver tillsammans eftersom vi kan hjälpa varandra att förbättra skrivandet. Så var inte rädd att låta andra läsa det du skriver, även om det inte alltid är kul att få kritik kan det i slutändan faktiskt vara positivt om man använder det på rätt sätt. Ett annat tips är att låta texten ligga ett tag efter att den är färdigskriven, om så bara några dagar, eftersom man ser den med nya ögon när man har fått lite perspektiv till den. Vidare är det alltid bra att läsa texten högt i redigeringsfasen, eftersom det då är lättare att höra om det finns några språkliga konstigheter.

Och så det där med inspiration… Det är ingen idé att vänta på att inspirationen ska komma, för det är det inte säkert att den gör. Skriv på bara. Texten kan alltid redigeras i efterhand.

Jessica Eriksson och Stefan Holm Människor som hör ihop

Människor som hör ihop av Jessica Eriksson och Stefan Holm släpps i början av maj!

Mer om Jessica Eriksson och Stefan Holm

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Jessica och StefanTillsammans heter vi @par.i.ord på Instagram och där uppdaterar vi det mesta om vad vi skriver om ger ut.

Var hittar man era böcker Ett par av våra noveller finns utgivna i tryckt form och kan med fördel köpas via Everlasting Publishers webbshop (du hittar den här). Några noveller finns dessutom som ljudböcker och  går att höra mest överallt där sådana finns. Annars finns de som e-böcker för den som föredrar det. Ljudboksavsnitten för BlancheStories finns på deras app.

Skriver ni på något nytt just nu? Vi släpper vår första roman, ”Människor som hör ihop” i början av maj. I övrigt har vi alltid ett antal texter igång, under året släpper vi till exempel ytterligare fem noveller samt en kortroman hos Everlasting Publisher och ett antal nya ljudboksavsnitt hos BlancheStories.

Vad läser ni själva för böcker? Nämn några favoriter Stefan läser allt men helst Jo Nesbø, Lee Child och Jeffrey Archer, medan Jessica läst mycket inom olika genrer men nog över tid mest inspirerats av den svenske science fictionförfattaren Dénis Lindbohm – alltså inte alls författare som skriver i samma genrer som vi själva gör, märkligt nog.

Jessica Eriksson och Stefan Holm

Författarbild: Jessica Eriksson och Stefan Holm

Vill du precis som Jessica Eriksson och Stefan Holm dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *