Monica Hamrin författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Monica Hamrin – Författarporträtt

Monica Hamrin är psykoterapeut och har under sin tjänstgöring stött på många stressade klienter. Under samtal har det dock visat sig att känslan handlar mer om rädsla än om stress. Detta blev grunden till boken “Känn rädsla utan rädsla som Monica gav ut på eget förlag 2019. I det här porträttet berättar Monica Hamrin mer om skrivandet och om boken, så häng med!

Jag heter Monica Hamrin, och har skrivit boken ”Känn rädsla utan rädsla”, som jag gett ut på eget förlag 2019.  Bedömer att boken är lika aktuell idag som den var när den gavs ut.

Att jag valde att skriva om rädsla var av fler anledningar:

Dels utifrån att jag är psykoterapeut, och har i min tjänstgöring stött på många klienter som kommit och känt sig stressade, som under samtalen visade sig vara mer rädsla än stress. Den fysiska upplevelsen av stress och rädsla är inte alltid lätt att skilja åt, då känslan kan upplevas ungefär på samma sätt.

“Den fysiska upplevelsen av stress och rädsla är inte alltid lätt att skilja åt, då känslan kan upplevas ungefär på samma sätt.”

Dessutom har jag inte lyckats hitta någon bok om rädsla, där rädsla och anknytningsproblem kopplats ihop, det vill säga den relation som man exempelvis har med sina föräldrar. Där vissa anknytningsproblem kan lätt leda till ökad sårbarhet av och för rädsla, av obefogad karaktär.

Jag hade själv önskat att jag haft den här boken när jag växte upp eller att någon i min närhet hade läst den, för att kunna förklara för mig så jag hade förstått mig på rädslan och dess funktion. Framför allt förklarat för mig hur mycket rädsla jag själv skapade endast genom mina tankar och förmå mig släppa alla tillfällen när jag själv skapade hoten med mina tankar och min fantasi. Att jag hade fått förmågan att kunna skilja på faktiska hot och mina egna föreställda hot.

Monica Hamrin Känn rädsla utan rädsla

Boken tog mig cirka åtta månader att skriva, startade i januari 2019 och fick mitt provexemplar i augusti samma år. Målet var att få boken klar till Bokmässan som gick av stapeln september 2019.

Jag hade aldrig klarat detta utan allt stöd av lektör, redaktör och hjälp med bokomslag och allt vad det innebär att trycka en bok.

Boken tar som sagt upp om anknytning och kännetecken på de olika anknytningsmönstren.

Den tar också upp om hjärnan i stora drag. Hur hjärnan fungerar och ger förklaring till varför de olika delarna i hjärnan inte alltid är överens och vad det gör med oss, och vad det kan få för konsekvenser.

“Jag hade aldrig klarat detta utan allt stöd av lektör, redaktör och hjälp med bokomslag och allt vad det innebär att trycka en bok.”

Naturligtvis är en stor del av boken vikt för huvudämnet – rädsla och många av våra vanligaste rädslor: att inte duga, att inte räcka till. Hur rädslan kan gå från att var tillfällig till att övergå i oro, ångest och fobi.

Den tar upp om våra grundläggande känslor och hur vi förhåller oss till dem.

Boken ger också tips på vad som kan motverka rädsla och skapa ett bättre förhållande till vår rädsla, genom att förstå att den har något bra och är upplysande. Att det är helt normalt att känna rädsla. Vem tycker inte att det är läskigt att stå i en talarstol med en publik framför sig. Vissa skulle hellre dö än att ställa sig där.

Jag hoppas inte du är en av dem!

Monica Hamrin kan du bland annat följa på Instagram som @monicahamrin.

Monica Hamrin författarporträtt

“Känn rädsla utan rädsla” hittar du till exempel här på Adlibris. Eller så lånar du den på ditt bibliotek! Med förhoppning att du kommer att kunna stå ut och hantera din rädsla, så den inte blir ett hinder för dig.

Mitt aktuella skrivprojekt just nu är en bok om medvetande, med arbetstiteln  ”Medvetandets komplexitet – biprodukt eller potential”, den har redan fått mer tid än min första bok, men min förhoppning är att den kommer att bli klar under året.

Jag önskar dig en trevlig läsning!

Vill du precis som Monica Hamrin dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *