Helena Jeppe
Författarporträtt,  Skrivande

Helena Jeppe – Författarporträtt

Helena Jeppe är född och uppvuxen i Sverige, men flyttade till sin pappas hemby i Österbotten, Finland då hon var 23 år. Hon är barnboksförfattare som har gett ut flera böcker på eget förlag i Finland. I det här inlägget berättar Helena om sitt skrivande, så häng med!

Jag heter alltså Helena Jeppe och är en barnboksförfattare som har gett ut 5 barn/kapitelböcker på eget förlag i Finland. Jag är född och uppvuxen i Sverige men flyttade som 23 åring till min pappas hemby i Österbotten, Finland och har bott här i snart 40 år! Oj vad tiden går!

Helena Jeppe Lilla musen flyttar in

Jag har alltid läst och skrivit mycket och har en pärm från min tonårstid med många påbörjade sagor och berättelser. Drömde i det tysta att bli författare, inte ens mina föräldrar visste om mina drömmar.

När mina barn var små sa de alltid: ”bara en saga till” så efter två lästa sagor släckte jag lampan och började berätta om Lilla Musen som bodde på vår vind.

När barnen blev större tjatade de på mig att skriva ner sagorna om Lilla Musen.

“När mina barn var små sa de alltid: ”bara en saga till” så efter två lästa sagor släckte jag lampan och började berätta om Lilla Musen som bodde på vår vind.”

Men trots att mina författardrömmar fortfarande levde så tvekade jag länge. Det kändes svårt att sätta ner berättelserna på papper. Jag som är så dålig på grammatik var en ursäkt. Ett annat hinder var att jag inte mindes vad jag hade berättat.

Hösten 2004 blev jag sjukskriven och började fantisera fram en familj till Lilla Musen och skrev ner första utkastet till ”Lilla Musen flyttar in.”

Livet började åter rulla på i expressfart och mina anteckningar blev liggande.

2008 fick jag en hjärnblödning och drabbades av en enorm hjärntrötthet och klarade inte av stress eller olika syn- och -hörselintryck m.m

Helena Jeppe Lilla musen på sportlov

Ett år senare började jag skriva över mitt råmanus till datorn (bara att sitta framför skärmen var påfrestande för min hjärna) så det blev högst 30 minuter/dag. Nu påbörjades första redigeringen och det blev 20 stycken till innan det blev en bok.

Jag började skicka in manuset till olika förlag medan jag påbörjade följande manus. Jag fick ja från ett känt förlag, men bara för att ge ut på deras hybrid förlag. Efter mycket funderande beslöt jag att starta eget förlag för att få arbeta i egen takt.

Jag skickade ut begäran om tryckofferter. Mitt första svar nästan golvade mig. De ville veta: Vilken storlek ska boken ha? Papper tjocklek, blankt eller matt, för-och eftersättsblad, trådbunden eller limmad rygg, hård eller mjuk pärm osv. Erkände genast min okunskap och fick en kontakt som ledde mig genom processen.

“Jag fick ja från ett känt förlag, men bara för att ge ut på deras hybrid förlag. Efter mycket funderande beslöt jag att starta eget förlag för att få arbeta i egen takt.”

Sedan började nästa steg, sättningen av boken som även kallas ombrytningen skulle ske och det skulle väljas typsnitt osv. När ombrytningen var klar skickades materialet till tryckeriet som förde över det till sitt system, därefter skickade de tillbaka allt för godkännande.

Nu började en mardröm. Bokstäver och rader hade försvunnit. Ord för ord ska läsas, varje punkt och mellanslag ska kontrolleras, ändringar görs och skickas tillbaka. Så fortsatte vi en hel vecka.

Jag sökte tryckningsbidrag 2014 och beviljades från två olika fonder. Lokaltidningen såg att jag beviljats bidrag och gjorde ett reportage om mig och mitt skrivande. Nu fick jag bråttom att berätta att jag skrivit en bok och att det snart skulle komma en artikel i tidningen. Det här att marknadsföra sig själv är inte lätt.

Helena Jeppe Lilla musen spökar
Helena Jeppe Lilla musen firar jul

2015 Bildade jag eget förlag och gav ut första boken ”Lilla Musen flyttar in”. Tack och lov togs boken väl emot från både daghem, skolor och vuxna. Mina fyra böcker om Lilla Musen har blivit många barns favorit.

Nu har jag påbörjat en barndeckarserie som utspelar sig på Kökar, en ö i Ålands skärgård. ”Mysteriet på hotell Brudhäll” heter första boken och i höst trycks nästa bok.

Alla böckerna kan beställas från Adlibris i Sverige. (Hela sortimentet från Helena Jeppe hittar du här.)

Mysteriet på hotell Brudhäll helena jeppe

Mer om Helena Jeppe

Mitt tips till dig som skriver är, gå med i olika skriv- och författargrupper på fb. Börja skriv, redigera får du göra senare. Släpp alla krav och börja idag!

När jag skrev första boken hade jag inte gått någon skrivkurs. Nu har jag gått flera skrivkurser och lär mig hela tiden nya saker. En kursuppgift var att skriva en novell och trots att det var den första novell jag skrivit, lyckades jag få den med i Joelsgårdens Förlags antologi ”Det var inte jag”.

Att anlita lektör känns som att få privat undervisning och har anlitat det till alla böcker utom den första.

Eftersom min hjärna inte är återställd måste jag hushålla med vad jag gör, så jag läser feelgood och deckare bara under de perioder jag inte skriver.

Följ mig gärna på:

Facebook: Hellas Förlag
Facebook:  Lilla Musens äventyr
Instagram: @hellasforlag
Hemsida: https://hellasforlag.wixsite.com/hellasforlag

Helena Jeppe författarporträtt
Helena Jeppe författarporträtt

Helena Jeppes författarresa har varit lång, men upplevelserna många!

Vill du precis som Helena Jeppe dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *