bokomslag
Skrivande

Bokomslag

Färgglatt? Stor text? Författarens namn i guldglitter? Eller helt enkelt en solig strand i ett avlägset land (yes, looking at you MYTOMANEN PÅ MADEIRA). I dagens inlägg tänkte jag skriva lite om bokomslag!

Vad är ett bokomslag?

Bokomslag, eller omslagsillustration, är bilden som pryder framsidan av din bok. Eller en thumb som används i t.ex. ljudbokstjänsterna för att visa fram en illustration av din bok. Bilden är, tillsammans med baksidestexten, helt enkelt läsarens första möte med din bok.

min bokbebis

Är bokomslag viktigt?

Okej, dagens inlägg blev inte sådär värst långt. Skämt å sido. Men ja. Jag kan inte så mycket annat än att bara understryka meningen från den förra rubriken. Jag skriver den helt enkelt igen: Bilden är helt enkelt läsarens första möte med din bok. Hajar du?

Hur ser ett lyckat bokomslag ut?

Här kan man ju fundera lite på hur många hörn en månghörning har … smaken är naturligtvis väldigt olika både hos författare och läsare. Då och då hamnar speciellt genrelitteraturens omslagsillustrationer i blåsväder. För ett tag sedan fick feelgoodlitteraturen sig en känga för att illustrationerna ser för lika ut (jag länkar artiklar i slutet av inlägget). Läsare minns inte ens alltid om de läst boken eller inte. Trots att det gäller att sticka ut i de kopiösa mängder av litteratur som pumpas ut minskas förlagens marginaler och man vågar inte ta samma risker som förut. Och så vidare. Och så vidare. Jag ska inte fastna i detta, men det är bra att veta om att trots dessa kritiska artiklar så är de flesta läsare stöpta i en och samma form; de förväntar sig att boken följer normerna för genren.

Så du säger att jag inte kan vara originell? Nej, det säger jag inte. Det är modigt att våga vara originell men lättare att vika ner sig för att bli kommersiell. Huvudsaken är alltid att man gör ett MEDVETET val.

Saga Egmont 75 mil till Berlin

Några hemsnickrade tips kring att designa bokomslag:

  • Se till att bokomslaget ser professionellt ut. Jag skriver det helt enkelt igen: Det här är läsarens första möte med din bok. Det måste dra uppmärksamheten till boken. Faktum är att det inte spelar någon större roll om du skrivit nästa års nobelprisvinnare om ingen läser boken, eller hur? (Jag skrev tidigare att även baksidestexten är med i ett första möte, men i ärlighetens namn; vänder du på boken om inte omslaget ser tilltalande ut?)
  • Kan du inte själv tillverka ett professionellt omslag? Anlita någon som kan alternativt lägg ner den tid som krävs på att lära dig. Allvarligt talat. Slarva inte med det här. Även på egenutgivartjänsterna kan det kännas lockande att ladda upp ett foto och så är det klart. Ibland passar det helt klart berättelsen, men i de flesta fall så är detta inte tillräckligt.
  • Se till att omslagsillustrationen passar genren och din handling! Längre ner visar jag två av mina egna omslag och hur jag resonerat mig fram till utseendena tillsammans med mina förlag. Små detaljer kan absolut skilja sig åt, men läsaren vill inte känna sig lurad.

“Läsaren vill inte känna sig lurad.”

  • Blir du utgiven av förlag? Se till att du och förlaget har samma syn på hur viktigt omslaget är INNAN du tecknar. Det är lätt att bli blind här och bara skriva på när euforin sprudlar i kroppen. Men det här är faktiskt viktigt. På riktigt. Vad gäller min debutbok hade jag tur. Där påpekade min förläggare att ”det är viktigt att vi har samma syn på hur omslaget ska se ut”. Jag skrev bara ”Litar på er”. Fick två förslag tillbaka som jag fick tycka till om, bad om någon smärre ändring. Jag har hittills inte hört så mycket positivt om något annat omslag som det till ”Mytomanen på Madeira”. Men Lind & Co som ger ut den boken är högst professionella. Jag hade som sagt tur.
  • Goes without saying men korrekturläs även omslaget … här vill du inte ha slarvfel i tryck.
  • Överdriv inte: Även om din bok handlar om seriemördare eller världens mest intrikata styckmord så vill läsaren inte ha de blodiga detaljerna på framsidan. Vad gäller mer fredliga ”stötande” omslag så finns det några omslag i Sagan om isfolket-serien som är av mer … ja, erotisk natur. Googla till exempel ”isfolket feber i blodet” eller ”ängel med dolda horn” så ser du vad jag menar. Rätt harmlöst, men kanske inte direkt en bok som du med glädje visar fram för omgivningen?

Några egna resonemang kring val av bokomslag

coverreveal 75 mil till Berlin

“75 mil till Berlin” finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:

75 mil till Berlin på Storytel, klicka här.
75 mil till Berlin på Bookbeat, klicka här.
75 mil till Berlin på Nextory, klicka här.
75 mil till Berlin på Bokus, klicka här.

Handling: Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?

Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

Omslag: Jag hade tidigt en tydlig bild för hur jag ville ha det här: Alla tre huvudkaraktärerna skulle få vara med, en blond kille (Samuel) på en bänk framför Brandenburger Tor. En turistbuss med en rödhårig kille (Freddie) framför och en mörkhårig kille sittande i den öppna dörren. En kvinna med vit basker på torget. Från början skulle bussen ha varit lila, för så stod det i texten, men det hade formgivaren svårt att få till så det blev ändring i texten i stället. Freddie (rödhåriga killen framför bussen) var inte heller helt klockren från början utan såg alldeles för självsäker ut. Men efter ändring blev han lite mer osäker i hållningen som ni ser på bilden. Jag fick alltså precis ALLA önskemål tillgodosedda här även om jag med lite blossande kinder skrev ner önskemålen med ett litet : “bara om det går alltså”.

Coverreveal Bröllopskaos på Korfu

“Bröllopskaos till Korfu” är den fristående uppföljaren till min debutroman “Mytomanen på Madeira”. Den släpps preliminärt i augusti men är redan nu sökbar i ljudbokstjänsterna, in och bokmärk redan nu!
På Storytel hittar du den här.
På Bookbeat hittar du den här.
Du kan också bevaka titeln på Adlibris, klicka här.

Handling: Rasmus har sadlat om från reseledare till att hjälpa gatuhundar på olika charterorter, men företaget står på ruinens brant efter en börskrasch. Precis i rättan tid hör en okänd gåvogivare av sig som Rasmus bjuder in till en träff på hundcentret på Korfu, dit Rasmus själv ska åka för att planera bäste vännen Patriks bröllop.
Väl på plats visar det sig att förhållandena på hundcentret är under all kritik och bröllopsförberedelserna går åt pipan. Som om inte det vore nog dyker gåvogivaren upp inkognito för att spionera och trots att Patrik vill planera själv skickar den blivande frun ner sin kusin som är bröllopsplanerare. Kaoset är ett faktum.

Omslag: Såhär skrev jag till förläggaren kring hur jag tänkte med omslaget: Skulle gärna se lite samma stil som Madeira-omslaget med typsnitt osv. Tänker mig att det kunde vara fint att ha en grekisk gränd som kuliss (bifogar skärmklipp från google nedan kring hur jag tänker på ett ungefär, den här kan jag dock inte lägga ut här pga upphovsrättsliga skäl). I centrum två blonda killar bakifrån, de får gärna se lite förvirrade/förtvivlade ut på kroppshållningen. Rasmus går med käpp, så den detaljen kan man lägga till om man vill men det är inget måste. Sätt gärna en hund bredvid eller mellan dem (brun retriever, men är väl inte helt noga egentligen om det blir så exakt). Framför dem i gränden får det gärna stå en motorcykel och sen kan man krydda med hundar som gör lite tokiga saker, kanske rycker i något man förknippar med bröllop – någon girlang eller annat attribut eller brottas bland utspridda blommor/trasiga blomkrukor eller liknande. Ungefär så. Men jag är också öppen för förslag!

Som ni ser så fick jag det ganska mycket som jag ville (och slutresultatet blev bättre än jag någonsin vågat föreställa mig!). Omslaget gick några rundor innan det landade i den slutliga versionen. Från början gick killarna in mot gränden, men det blev helt enkelt inte lika mycket kaos-känsla som jag ville ha det. Nu när de sitter/är mitt i det så tycker jag att det blev bättre. Ett förslag som jag kom med i senare skede var just att någon av dem kunde stå och vrida på en karta. Rasmus detalj med käppen är inte med heller som ni ser, men det är en sådan där detalj som egentligen inte spelar så stor roll tänker jag.

bokomslag

På fredag kommer ett uppföljande inlägg där flera författare delar med sig av sina omslagsillustrationer och tankarna bakom det. Missa för guds skull inte!

Länktips - bokomslag

Bokomslagen är för lika, kika gärna in på den här artikeln från svenska YLE och läs mer. Även SVB skriver specifikt kring böcker i feelgoodgenren, klicka här (feelgoodböcker är fula, jag menar bara WHAAAT!?!). 

Tips kring att designa eget bokomslag finns på Vulkanmedia, klicka här.

OCKSÅ UTE NU!

UTE NYSS!

coverreveal mytomanen på madeira
Coverreveal Förälskad i Berlin

Finns där ljud- och e-böcker böcker finns. Den finns bl.a. på Storytel, (klicka här), eller på Bookbeat (klicka här).
Serien Trubbel i paradiset hittar du här på Storytel och Bookbeat. (klicka på respektive ljudtjänst)

Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:
Storytel klicka här, Bookbeat klicka här, Nextory klicka här.
Titeln på Adlibris, klicka här (just nu enbart e-bok).
Serien Svenssons buss hittar du här på StorytelBookbeat och Nextory. (Klicka på respektive ljudtjänst)

Jag har även medverkat i två novellantologier utgivna av NOHIDING Förlag under året. Läs gärna mer om mig och mitt författarskap på min hemsida, jennyhansson.se.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *