bokomslag
Skrivande

Att välja bokomslag – några författare berättar

I förra inlägget här på bloggen reflekterade jag lite kring det här med bokomslag och omslagsillustrationer (det hittar du HÄR). I dag tänkte jag att det kan vara bra att låta er få lite fler perspektiv på det här med hur författare väljer bokomslag! Ni kan helt enkelt bara luta er tillbaka och följa med på en kavalkad av fina bilder där några författare berättar om hur de resonerade ensamma eller tillsammans med sina förlag om att välja bokomslag! Häng med! (Och så får ni också några fina läs- och lyssningstips så klart!)

Helen Burman - Bokklubben som slutade läsa

att välja bokomslag Helen Burman bokklubben som slutade läsa

Boken handlar om sju medelålderskvinnor som träffas regelbundet och diskuterar böcker, men mest livet. Efter en bokklubbskväll när en av kvinnorna berättar om en stalker och vad hon har gjort med honom börjar de diskutera Metoo. Vad har hänt egentligen efter Metoo? De börjar träna självförsvar och det ena leder till det andra.

Boken hittar du bland annat i ljudbokstjänsterna, till exempel härStorytel eller i nätbokhandeln, till exempel härBokus.

Helen Burman kan du följa på Instagram som @HelenBurman_forfattare.

Helen om att välja bokomslag: Jag hade en ganska tydlig bild om hur jag ville ha mitt omslag och redaktören gillade min idé. Jag ville inte ha människor på omslaget och inte heller för mycket detaljer som jag kan tycka hör hemma i feelgood. Jag tror att omslaget skickades fram och tillbaka 3-4 ggr innan vi var nöjda. I första förslaget fanns det en bakgrund med en soffa vid ett fönster och mysbelysning med lampor och blockljus. Ett fint omslag, men som inte passade min genre som är spänning. Omslaget är utformat av Emma Graves (https://www.designstudioe.com/). 

Snezana Lindskog - Av gudarna märkta och Skarvkvinnan

att välja bokomslag Av gudarna märkta snezana lindskog

Oden, allfadern har bjudit asagudarna på ett slugt gästabud. De ska förströ sig med spel om några utvalda människors liv.

De utvalda på jorden vandrar i en hård järnålder. Oges, Tassims och Heddas vägar korsas och leder dem till något oväntat.

Gudarnas maktspel är hänsynslöst. Vilka är vinnarna? Går livet att styra genom aktiva val? Kan kärleken segra? Boken innehåller starka scener men också en gränslös kärlek som få får uppleva. Kan en berättelse rymma oändligt mycket kärlek men ändå vara mörk?

Om omslagsillustrationen: Omslaget är skapat för att kunna kopplas till den första upplagan av boken. Eftersom det är copyright på det omslaget så fick det lov att likna men inte så mycket så att copyrighten blir tangerad.

Snezana Lindskog Skarvkvinnan

Skarvkvinnan hade release på den internationella kvinnodagen den 8 mars 2023 och är en stark och drabbande skildring av ett historiskt kvinnoöde.

Berättelsen är placerad i en fantasy värld där alternativa tidsperioder möts. Skepnadskifte är ett genomgående tema i denna fantasy värld.

Boken innehåller starka scener.

Snezana Lindskogs böcker finns bland annat på förlaget Belvidabells hemsida, klicka här. Eller i nätbokhandeln, till exempel på Bokus, klicka här.

Snezana hittar du på Instagram som @snezanaskriver.

Om omslagsillustrationen: Skarvkvinnan är ett samarbete mellan mig och en annan konstnär. Typsnittet ”Angry stile” är samma som till ”Av Gudarna märkta” för att bli ett författar-signum.

Andie Lindskog - Idag kan det kvitta

Andie Lindskog Idag kan det kvitta

Idag kan det kvitta är Andies självbiografiska berättelse.

“Mobbad, ensam och aldrig kramad och därtill i en bubbla där den bristande självsäkerheten och ständiga rädslan gjorde det omöjligt för mig att förlika mig med vem jag innerst inne är.”

Andie Lindskogs böcker finns bland annat på förlaget Belvidabells hemsida, klicka här. Eller i nätbokhandeln, till exempel på Bokus, klicka här.

Andie hittar du på Instagram som @andieskriver.

Om omslagsillustrationen: Omslaget till ”Idag kan det kvitta” har kommit till i ett samarbete mellan Snezana och Andie Lindskog och är skapat med författarens eget foto från 1971. Valet av färgerna är självklara för att lyfta fram transtemat i boken. Det ursprungliga omslaget var enbart svart med titeln randig i rosa, vitt och ljusblått. återstår så som det alltid skulle ha varit. Idag kan allt det andra kvitta.

Läs gärna mer om både Snezana & Andie Lindskog i författarporträttet som de deltog i tidigare i vår här på Midgårdsormen, du hittar det här.

Beatrice Samuelsson - Doften av kardemumma

att välja bokomslag Beatrice Samuelsson doften av kardemumma

Doften av kardemumma är en feelgood-inspirerad familjegåta som utspelar sig runt en kyrkogård på Västgötaslätten.

Boken kommer att finnas i butik den 17 maj 2023, men går redan nu att bevaka i nätbokhandeln, till exempel härBokus. Den kommer också finnas tillgänglig som ljudbok, med Hedvig Lagerkvist som uppläsare. Redan nu kan du bokmärka den här på Storytel och här på Bookbeat.

Beatrice följer du på Instagram som @beatrice_samuelsson och förlaget följer du på @piratforlaget. Är du nyfiken på fler av Emma Graves omslagsbilder går de att hitta på https://www.designstudioe.com/

Beatrice om att välja bokomslag: Berättelsen utspelar sig i en liten ort där solen skiner och grusvägarna slingrar sig fram, och korpen som sitter på fönsterblecket har inte flugit dit av en slump. Det var nog det allra viktigaste för mig – att hon skulle få vara med på omslaget. Men hur tänkte de på förlaget?   

Redan vid vårt första möte pratade min förläggare Anna Hirvi Sigurdsson om Emma Graves som formgivare. Så här gick hennes tankar: ”Det fanns en värme i berättelsen som jag ville få fram och stilen skulle toucha vid feelgood, men inte renodlad sådan.” Förutom att Emma är rolig att samarbeta med har hon den bredd som Anna var ute efter. Emma fick en kort sammanfattning av handling, karaktärer och stämningar, och efter att ha tittat på tre förslag var Anna och jag överens om att det var den här bilden som gällde. 

Vi hoppas att omslaget till Doften av kardemumma ska signalera en feelgoodroman med något eget; i just det här fallet en familjegåta med lite mörka stråk – och att det ska locka till läsning förstås.

Helena Jeppe - Mysteriet på hotell Brudhäll

Mysteriet på hotell Brudhäll helena jeppe

”Mysteriet på hotell Brudhäll” är första boken i Helena Jeppes nya deckarserie  ”Mästerdetektiverna”. Det är en lättläst bok med spännande intriger och överraskande slut.

Läs mer om boken (och beställ den) på Hellas förlags hemsida, klicka här.

Helena följer du här:
Facebook: Hellas Förlag
Facebook:  Lilla Musens äventyr
Instagram: @hellasforlag

Helena om att välja bokomslag: När jag började skriva ”Mysteriet på hotell Brudhäll” funderade jag länge fram och tillbaka hur jag skulle göra med illustrationerna.

Hotellet finns i verkligheten på ön Kökar i Ålands skärgård och är en sevärdhet i sig. Men hur skulle någon klara av att illustrera hotellet, så att alla finesser och detaljer skulle komma till sin fördel?

Jag började fantisera om att ta kort och omvandla dem till tecknade bilder, men tanken fanns bara i min fantasi – tills jag nämnde den högt för min dotter som sa att det var fullt möjligt i verkligheten.

Jag tog kort från alla kanter och hörn och anlitade en fotograf att omvandla dem till tecknade illustrationer. När vi satt i hans studio och mixtrade fram och tillbaka dök omslagsbilden plötsligt upp och jag sa: ”Perfekt, där har vi den”. Det råkade vara enda bilden där himlen inte var klarblå så effekten blev  mystisk och skrämmande, perfekt för en barndeckare.

Astri Kleppe - Moderfloden

Astri Kleppe Moderfloden

Moderfloden är en fängslande roman om kärlek, mord och flykt i en miljö där desperationen är stark och känslorna överväldigande.

Läs mer om boken (och var du beställer den) på Astris hemsida, klicka här.

Astri hittar du på Instagram som @astrikleppe.

Astri om att välja bokomslag: Det är en rolig idé att ta upp detta med bokomslag – för mig spelar både omslag och titel en stor roll när jag hittar en bok. Mitt norska förlag har skämt bort mig med att låta mig tycka alldeles enormt när det gäller omslag, så när svenska Lava skickade det första sockersöta omslag-förslaget, fick jag hicka, och mejlade nej, nej, nej, min bok är inte en ‘romance’, det är en ‘allvarlig’ roman, och jag vill ha ett kongenialt omslag.
 
I min väldiga självbelåtenhet började jag måla en massa olika förslag till omslag, på temat tåg, eftersom en stor del av romanen utspelar sig på ett tåg som tar sig fram genom vinternatten. Förlaget valde ett av mina förslag (http://172.104.143.252/~astri/Omslag/tg.html) och jag blev till slut ganska nöjd med det.
 
Just nu läser jag en bok från 1920-talet, med vackra typer, fint tjockt papper, en bok som är skön att hålla i handen. Jag undrar om Boken som fenomen kommer att fortsätta att finnas, eller om den sakta men säkert ersätts av Texten – på skärm eller i hörsnäckan? Jag hoppas den lever kvar, vi är tredimensionella varelser med fler sinnesorgan än öga och öra!

Ida Fryklund - Balsam för själen

Ida Fryklund Balsam för själen

Balsam för själen är en härlig feelgood-roman om vänskap, kärlek och familjerelationer, och är första delen i Sjöallén-serien.

”Balsam för själen” finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på Storytel, klicka här.
Titeln finns även i nätbokhandeln, till exempel på Bokus, klicka här.

Ida följer du på Instagram som @ida_fryklund. Du kan också läsa mer om Ida på idafryklund.se.

Ida om att välja bokomslag: För mig var det viktigt att vänskapsrelationen mellan Bella och Lisette var i fokus på omslaget. Visst är deras respektive romantiska förhållanden centrala i boken men vänskapen mellan de två kvinnorna är minst lika viktig och härlig att lyfta. Eftersom boken utspelar sig på en frisörsalong så ville vi ha en skylt som kunde indikera det samt även användas för serietiteln ”Sjöallén”. Den lokala miljön är också viktig i mina böcker och jag ville få till en omgivning som påminde om Onsala, där boken bland annat utspelar sig. Jag förklarade hur kustsidan i Onsala kan se ut för förlaget och jag tycker att formgivaren fångade det jättebra. Syrenerna blev verkligen pricken över i:et och jag är väldigt nöjd med resultatet.

Jenny Hansson - Förälskad i Berlin

Och hur vore det om jag själv inte bjöd på något i ett inlägg? Så här berättar jag lite mer om omslagsillustrationen till min senaste release Förälskad i Berlin som är en feelgood-roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap, kärlek och vikten av att kämpa tillsammans.

Coverreveal Förälskad i Berlin

”Förälskad i Berlin” finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på Storytel, klicka härBookbeat, klicka härNextory, klicka här.
Titeln finns här på Adlibris och här på Bokus.

Mer om boken och Jenny Hanssons författande hittar du på jennyhansson.se/bocker.

Jenny följer du på Instagram som @jennyviolahansson.

Jenny om att välja bokomslag: Den här gången förekom förlaget mig innan jag hann skicka några förslag och jag fick tre eller fyra bilder att välja bland. Kulissen med domkyrkan i Berlin var densamma som ni ser på bilden nu, men omgivningen och grenarna var täckta av snö. Skillnaden mellan bilderna då var att det fanns olika par på bilderna. Jag tyckte att snön gjorde boken lite för årstidsbunden och frågade om den kunde tas bort. Dessutom funkade inget av paren för mig (ja, jag har tydligen blivit mer och mer kräsen med omslagen ju fler kontrakt jag signat!?!) så jag frågade om det gick att få till en kvinna med vit basker. Sagt och gjort, jag fick till de flesta önskemålen även om kvinnan fick en vit mössa i stället. Nu kan jag åtminstone föreställa mig att det kan vara ett par ifrån boken. En av mina favoritdetaljer både för den här delen och den första i Svenssons buss är turistbussen! Och visst tusan förmedlar bilden lite mer vårkänsla nu när snön är borta 😉

Länktips - bokomslag

 Tips kring att designa eget bokomslag finns på Vulkanmedia, klicka här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *