slem! slemmiga djur, alexander lundahl art
Författarporträtt,  Skrivande

Alexander Lundahl – Illustratörsporträtt

Alexander Lundahl är frilansande illustratör och har en rad barnbokssamarbeten i bagaget. I tidigare inlägg den här månaden på bloggen har det handlat om ett författarperspektiv på böcker. I det här inlägget berättar Alexander om hur ett bokomslag blir till utifrån sin roll som illustratör, så häng med!

Hej! Jag heter Alexander Lundahl och frilansar som illustratör. Jag har alltid sedan jag var liten tyckt  om att teckna vilket är varför jag tog steget med att starta min firma Alexander Lundahl Art. Sedan  starten har det blivit en rad barnbokssamarbeten och varje nytt samarbete är som en ny resa, att  skapa bilderna till en författares text är ett ömsesidigt jobb där både jag och författaren ska känna att  vi skapar en helhetsupplevelse för läsaren.

alexander lundahl art wow! vår coola planet

Omslagsillustration till Wow! Vår coola planet av Sara Åhlström som Alexander Lundahl har illustrerat.

Hur ett samarbete blir till kan uppstå på många olika sätt, men för mig har det varit antingen att jag har gjort en provbild eller att författaren har sett mina  bilder innan och tyckt att min stil hade passat till deras berättelse. 

Mitt bildskapande börjar oftast med en enkel grovskiss kring hur jag tänker mig figurerna och bildernas layout efter att jag har läst författarens text. I många fall har även författaren skickat med  en lista på vilka motiv hen skulle vilja se bli illustrerade men jag får väldigt fria händer kring tolkandet av hur motiven ska se ut. Jag letar även i texten om det kan finnas några ledtrådar till figurernas personligheter samt deras utseende som kan hjälpa mig att designa dem.

“Mitt bildskapande börjar oftast med en enkel grovskiss kring hur jag tänker mig figurerna och  bildernas layout efter att jag har läst författarens text. “

En väluttänkt design  hjälper läsaren vid en första anblick till att få en bra överblick över vem figuren är utan att läsa texten, vilket var min strävan när det kom till karaktärerna i Trolldeckarna. Inför Slem! Slemmiga djur  och Wow! Vår coola planet innebar det mer än att bara illustrera bilderna, där behövde jag även göra  efterforskning om hur djuren och platserna såg ut i verkligheten och hur jag skulle anpassa dem till  bokens stil, vilket var klurigt på sina ställen som bl. a Regnbågsberget. Men det var väldigt roligt att  prova nya saker och jag är nöjd med resultatet. 

Karaktärerna i Trolldeckarna av Cecilia Cambring, som Alexander Lundahl har illustrerat.

När jag känner mig klar skickar jag över skisserna till författaren vars feedback är guld värt för att  hjälpa mig att skapa vår gemensamma vision. Ibland kan jag ha tankar kring hur vissa saker ska vara i bilderna likaså författaren som har sina åsikter. Jag är väldigt öppensinnad till justeringar så för mig  har det aldrig varit problem att ändra, men samtidigt är jag inte rädd för att framföra min åsikt om  jag tycker något inte verkar rätt. 

“När jag känner mig klar skickar jag över skisserna till författaren vars feedback är guld värt för att  hjälpa mig att skapa vår gemensamma vision.”

Hur lång tid det tar att skapa bilderna kan variera väldigt mycket beroende på detaljnivån samt om  de ska vara i färg eller i gråskala. Jag tror det är rätt individuellt, jag är väldigt noga med att få  konturerna fina medan en annan illustratör kanske hade fokuserat på andra aspekter. Bokomslaget  är en viktig del eftersom omslaget är det första läsaren ser. Omslaget ska stå på egna ben utan  författarens text och samtidigt förmedla bokens ton och tema. I de flesta samarbeten gör jag  omslaget sist, vilket är en fördel eftersom då har man bekantat sig länge med berättelsen. 

slem! slemmiga djur, alexander lundahl art

Omslagsillustration till Slem! Slemmiga djur av Sara Åhlström som Alexander Lundahl har illustrerat.

Mer om Alexander Lundahl

Alexander Lundahl

För de som vill följa min illustratörresa finns Alexander Lundahl Art på Instagram (klicka här) och Facebook (klicka här). Jag brukar även uppdatera hemsidan med mina senaste projekt. Böckerna jag har illustrerat går att köpa på Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln och förlagens hemsidor.

Min illustrationsportfolio hittar du på https://alexanderlundahl.pb.gallery/

Tidigare inlägg i serien om bokomslag hittar du här:

Del 1 med allmänna reflektioner kring omslag hittar du här.
Del 2 Att välja bokomslag – några författare berättar, hittar du här.

Skriver du? Illustrerar du? Vill du precis som Alexander Lundahl dela med dig av ett gästinlägg?
Kontakta mig gärna på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *