Researchresa till Berlin Admiralbrücke
Skrivande

Cykeltur i Gleisdreieck (eller att njuta av en romanmiljö i realtid)

Sådan härlig vårkänsla ute äntligen! Idag bjuder jag därför på ett kortare, men inspirerande inlägg, från min researchresa till Berlin förra våren när jag gav mig av på cykeltur i Gleisdreieck!

Miljöbeskrivningar

Jag har tidigare skrivit ett antal inlägg som handlar om att skapa miljöbeskrivningar (länkar dem mot slutet av det här inlägget). I dag tänker jag försöka visa lite mer av teorin. Men först en liten kort uppfräschning kring vad miljöbeskrivning innebär!

Såhär skrev jag i det första inlägget om miljöbeskrivningar: Miljöbeskrivningar handlar om att låta läsare som inte är så visuella ta del av texten och låta alla sinnen samspela.

Det handlar alltså om att låta läsaren uppleva:

  • Visuellt (syn)
  • Dofter
  • Ljud (hörsel)
  • Känsel
  • Smaker

En tidig morgon i Berlin - En cykeltur i Gleisdreieck

En tidig morgon gav jag mig av på en lite morgonutflykt till de mer centrala delarna av Kreuzberg för att ta lite kort och uppleva stämningen där allmänt (eftersom det är där mina karaktärer bor i Berlin). Kreuzberg känns litegrann som en stad i staden, en mycket egen utpräglad stadsdel helt enkelt. Ganska gemytlig. Jag kan förstå att många svenskar bosätter sig där, killarna i boken är ju inte heller undantagna. Meningen var att jag skulle hinna med en sväng till Schöneberg också, men tidsoptimist som jag är så hann jag inte det den här gången. På vägen tillbaka filmade jag en sväng när jag cyklade genom Gleisdreieck, så häng med! Glöm inte att sätta på ljudet (punkt 3 i listan ovan).

Så vad gjorde jag med den här fantastiska upplevelsen då?

Först skrev jag en scen som utspelade sig i parken (till pågående romanserien Svenssons buss). Till fots. På kvällen. Otroligt känslosam.

Sedan strök jag hela kapitlet eftersom den dessvärre tillhörde en tråd som jag behövde kapa då boken blev lite för lång. (WHAT! Kan böcker bli för långa? Det är väl en smaksak och beror alltid lite på, men vi tar det i ett annat inlägg. Dock finns det faktiskt förlag som tycker det)

Oavsett ser jag inte upplevelsen som förbrukad trots att jag inte fick med den i boken den här gången. Kanske får jag tillfälle att skriva en scen med samma kuliss. Kanske kan jag använda upplevelsen i en annan roman. Kanske kan jag bara spara minnet och tänka att jag ändå njöt i stunden.

Och vad hände sen?

Sedan jag skrev utkastet till det här inlägget har jag också fått veta att serien Svenssons buss säljer mindre än beräknat och att det kanske inte blir någon tredje del alls. Med det sagt kan jag ändå spara upplevelsen som en del i mängden av andra saker jag upplever för att kunna förmedla vidare i text.

Jag avslutar med några reflektioner från när jag var på arbetsresa till Motala och spanade in några miljöer i den staden. Härligt!

@jennyviolahansson

Passar på att leta inspiration till skrivandet när jag är på besök i Motala. Häng med vetja! #motala #booktok #svenskabooktok #författare #booktoker #inspiration #skrivande #skrivabok #författarepåtiktok

♬ originalljud - jennyviolahansson

Senaste release - du har väl inte missat Svenssons buss?

Coverreveal Förälskad i Berlin

Förälskad i Berlin, del 2 i Svenssons buss, finns där ljudböcker och e-böcker finns.
Bland annat på Storytel, klicka härBookbeat, klicka härNextory, klicka här.
Förälskad i Berlin på Adlibris, klicka här.

PS. Du kan också hitta Svenssons buss på Instagram: Klicka här

Läs mer om mitt författande på jennyhansson.se/bocker

Länkar - cykeltur i Gleisdreieck

Tidigare följetong om miljöer:

Miljöbeskrivningar del 1, finns här.
Miljöbeskrivningar del 2, finns här.
Miljöbeskrivningar del 3, samspel mellan miljö och karaktär, finns här.
Sofia Fritzson skriver om julmiljöer i det här författarporträttet.
Miljöbeskrivningar del 4, med exempel och FAQ, finns här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *