Göran Wallin författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Göran Wallin – Författarporträtt (eller att springa för livskvalité med funktionsnedsättning)

Göran Wallin är maratonlöpare, föreläsare och författare. Göran, eller Jojje som han också kallas, har skrivit tre böcker om att komma i form till löpartävlingar. Men det är inte allt. När Göran var 20 år stirrade han döden i vitögat efter en bilolycka och vaknade upp efter 18 dygn som multihandikappad. Häng med på Görans både gripande och starka resa i det här inlägget. En perfekt uppvärmning inför Göteborgsvarvet!

Allt började med en bilkrasch. När Göran vaknade upp hade han klarat livhanken, men ådrog sig en hjärnskada, dövhet på ena örat (med tinnitus), dyslexi samt inre smärtor. Även minnet hade fått sig en ordentlig törn. Efter att ha fått lära sig prata, skriva och gå på nytt i vuxen ålder kämpade han sig tillbaka till livet. Att kämpa med ett funktionshinder som inte syns utåt är numera vardagsmat, men så har det inte alltid varit. Enligt Göran är det till stor del löpningen som blev räddningen, men också skrivandet och målandet.

“Efter att ha fått lära sig prata, skriva och gå på nytt i vuxen ålder kämpade han sig tillbaka till livet.”

I dagsläget tränar Göran Wallin inför årets upplaga av Stockholm Marathon då han är en människa som har insikten om hur viktigt det är i livet att kunna röra på sig och springa. Redan som student sprang han Upploppet vid Malmö universitet, vilket är en engelsk mil. Loppet startade ute vid kajen sidan om Elvis gamla filmbåt. Löparna sprang till universitetets byggnad Orkanen ner i källaren uppför totalt 120 trappsteg. Överst i mål i biblioteket.

Några år efter loppet tog Göran examen inom huvudområdet handikapp- och rehabiliteringsvetenskap om totalt 120 högskolepoäng på Malmö universitet, fakulteten för hälsa och samhälle. Där gjorde han bland annat ett självständigt arbete på grundnivå på 15 högskolepoäng och skrev C-uppsats på svenska.

Den meningssökande löparen Göran Wallin

Löpning för livskvalité

För Göran Wallin har det blivit några lopp genom åren. Och det är inga små bedrifter det handlar om, utan flera maraton och andra tävlingar så som Lundaloppet (10 km), Hittarpsloppet (10 km) och coronamilen (virtuellt). Bara under 2022 medverkade Göran i 22 lopp, varav 7 maraton. I skrivande stund har han hela 42 maratonlopp i meritlistan.

Kanske är det därför inte underligt att Göran fått ta emot pris som Årets kämpe i Stadsloppet Springtime i Helsingbor 2018 med följande motivering:

“Priset tilldelas en person som deltar i Springtime mot alla odds. Jojje har varit multihandikappad efter en mycket allvarlig trafikolycka och idag lever han med dolda funktionsnedsättningar som han klarar av bra genom löpningen. Heja Jojje som nu är i full gång med träningen inför årets lopp!”

Kika in när Göran tilldelas priset på Springtime 2018 i den korta videon nedan:

Göran Wallin inspirerar andra

Som om det inte räckte att kämpa sig tillbaka till livet på egen hand är Göran också en inspirationskälla för andra.

Numera är han också en van föreläsare som har föreläst om den långa resa han har gjort för att skapa livskvalité i sin vardag. Han har träffat alltifrån studenter vid universitet till publik på myndighet eller hos privata aktörer så som Bjuv Rotaryklubb.

Men han har också skrivit ett antal motivationsböcker om att komma i form med löpning:

Jojje, den meningssökande löparen (2014).
Jojje, the runner searching for meaning (2017).
Triumfens ögonblick – maratonlöparen Jojje (2018).
De svenska böcker finns att låna som talbok på stadsbiblioteken. Legimus.

Göran medverkar också i skolfilmen Att leva med funktionsnedsättning – Den meningssökande löparen (2016). Filmen bygger på min första bok Jojje, den meningssökande löparen och är inspelad av HamarkFilm AB.

Göran Wallin den meningssökande löparen

Nedan: Trailer till filmen Att leva med funktionsnedsättning – Den meningssökande löparen.

Göran Wallin som föreläsare

Göran Wallin har fått ta emot många goda vitsord som föreläsare genom åren.

Bland annat deltog han på CMT Campus mot trakasserier! på Campus Helsingborg – Lunds universitet 2022.

Där deltog han bland annat i paneldebatten, var med i utställningen och föreläste för studenter och andra besökare.

Campus Helsingborg skriver:

”Jojje, vår gästföreläsare under Campus mot trakasserier, var en exceptionell talare som verkligen inspirerade oss med sin livsresa. Han berättade om sin olycka som gjorde honom funktionsnedsatt och om hur han kämpat mot de fysiska och emotionella utmaningarna som följde med det. Hans historia var berörande och fick oss att verkligen tänka på hur vårt samhälle hanterar personer med funktionsnedsättningar /…/.”

Göran Wallin målar tavlor på Folkuniversitetet i Helsingborg

Göran Wallin är aktiv även med annan träning och hobbys. Han utövar Andningsyoga som ett komplement till löpningen och stress (via Personskadeförbundet RTP Nordvästra Skåne). Vidare tränar han på Friskis och Svettis i Helsingborg.

Dessutom målar han tavlor på Folkuniversitetet i Helsingborg och hemma i lägenheten.

Uppdatering: Under våren 2024 skriver Jojje på sin tredje bok med arbetsnamn Reserven. Självklart står en del springande på tur också, han ser lite extra fram emot Lundaloppet som går av stapeln den 4 maj!

I år på löpningslistan står:
– Lundaloppet
– Springtime
– Göteborgsvarvet
– Änglamilen
– Stockholm Marathon
– Helsingborg Nightrun
– Malmöloppet
– Påarp Halvmarathon
– Helsingborg Marathon (Jojje har varit med från start och redan sprungit loppet nio gånger)

Mer om Göran Wallin

Kontakta gärna Göran Wallin för en inspirerande föreläsning om att hitta glädje när livet är som mörkast. Och om löpning naturligtvis. Göran finns bland annat på Facebook som Jojje Wallin, klicka här.

På fritiden målar Göran tavlor på Folkuniversitetet i Helsingborg. Kika gärna in på www.konst.se/p-g

Görans böcker hittar du på Bokus, klicka här eller Akademibokhandeln, klicka här.

Göran Wallin författarporträtt
Göran Wallin författarporträtt

Författarfoton: Privat. Ovan till vänster står Göran bredvid sin favoritbil (drömmen på inköpslistan) efter Påarp Halvmarathon. Till höger står Göran Wallin utanför Helsingborg Marathons kansli där de köpt in ett ex av hans bok “Den meningssökande löparen”.

Lyssna också på:

Sveriges radio; Göran Wallin tappade allt minne efter en svår bilolycka men fick tillbaka dem delvis igen tack vare sin gamla skivsamling. Hedvig Söderlund, minnesforskare förklarar hur vårt minne fungerar och varför musiken har en särställning.

https://sverigesradio.se/artikel/5044999

Vill du precis som Göran Wallin dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag kommer till i det här inlägget.
Astri Kleppe är författare och har senast givit ut romanen “Moderfloden”, läs hennes porträtt här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *