Beatrice Samuelsson författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Beatrice Samuelsson – författarporträtt

Beatrice Samuelsson har precis debuterat med sin första bok Doften av kardemumma hos Piratförlaget (och hur härlig är inte den titeln!?!). I det här inlägget berättar Beatrice om sitt skrivande och hur boken kom till, så häng med!

Jag håller precis på att debutera med en bok som heter Doften av kardemumma. En feelgoodaktig familjegåta som också rymmer en del mörka stråk. Huvudkaraktären heter Camilla. När hon var nyfödd hittades hon i en väska nedanför ett godståg – men först vid sin adoptivmors dödsbädd får hon veta att det låg ett foto i botten av väskan. Det föreställer två tonårstjejer vid en stenmur framför en kyrka, och en av dem är rimligtvis hennes biologiska mamma. 

Kyrkan ligger i Sunnanbo på Västgötaslätten och dit åker Camilla i jakt på svar. Hon möts av ett litet samhälle där alla verkar bära på en bit av hennes historia, och när någon lämnar en bok med titeln Doften av kardemumma på hennes trappa börjar pusselbitarna falla på plats …

att välja bokomslag Beatrice Samuelsson doften av kardemumma

Vad fick dig att börja skriva : Jag gick ut på en promenad för att försöka komma på en idé till en barnbokstävling. När jag passerade vårt äldreboende såg jag en gammal man framför mig. Jag fick en idé om att han skulle ha varit bagare och förälskat sig i en flicka, och ju mer jag kom på desto svårare blev det att släppa berättelsen. Den bara växte och växte och blev inte det minsta barnvänlig. Det fick bli en vuxenroman – men ursprungsberättelsen finns kvar, om än omarbetad.

“Jag fick en idé om att han skulle ha varit bagare och förälskat sig i en flicka, och ju mer jag kom på desto svårare blev det att släppa berättelsen.”

Hur har din skrivprocess sett ut? Min skrivprocess har varit lång och krokig och lärorik och rolig. Från det att jag bestämde mig för att försöka göra en vuxenroman av berättelsen tog det drygt fyra år innan manuset blev antaget. Då hade jag visserligen jobbat heltid, men jag hade lagt otroligt mycket tid på skrivandet, tagit hjälp av testläsare och lektörer och gått en kvällskurs på Folkuniversitetet. Jag hade blivit refuserad massor av gånger och skrivit om hur många gånger som helst. Men eftersom jag trodde på min berättelse och tyckte det var så roligt ville jag inte ge upp. Istället försökte jag tänka att den inte hunnit göra sig själv rättvisa. 

Beatrice Samuelsson författarporträtt

Doften av kardemumma ges ut av Piratförlaget och kommer finnas i alla format. Det började med ett ”Har du fått napp från något annat förlag-mail” som fick mig att sväva på moln. Jag tog ut glädjen i förskott skulle man kunna säga. Veckan därpå fick jag ett nytt mail från samma förläggare på Piratförlaget. Ett långt och utförligt mail med massor av feedback och en uppmuntran att skriva om och återkomma direkt till henne. Vilket jag gjorde. Fyra månader senare antogs manuset och därefter följde ytterligare ett år med redigering. Först tillsammans med min förläggare och sedan med en redaktör. Jag är otroligt glad över att ha fått den här möjligheten. Ensam är inte det minsta stark i bokutgivningssammanhang.

“Det började med ett ”Har du fått napp från något annat förlag-mail” som fick mig att sväva på moln.”

Ditt bästa tips till den aspirerande författaren: Ge inte upp! I alla fall inte om du tror på din berättelse och tycker att det är roligt att jobba med den. Läs! Och skriv det du själv skulle vilja läsa. Gör det på ditt sätt men var inte rädd för att ta hjälp och få feedback. Det är lätt att bli hemmablind. Och vänta inte på att inspirationen ska komma flygande. Det har den aldrig gjort för mig. Däremot brukar den komma när jag väl har satt igång att skriva. 

min bokbebis

Mer om Beatrice Samuelsson

Var hittar man din/dina böcker:  Doften av kardemumma släpptes som ljudbok den 12 maj och finns i bokhandeln sedan den 17 maj. Ljudboken, inläst av Hedvig Lagerkvist, hittar du här på Storytel och här på Bookbeat.

Skriver du på något nytt just nu? Vad i så fall? Jag skriver på en fristående uppföljare som utspelar sig på spanska solkusten. Men jag är otroligt långsam. Jag har väldigt svårt för att ”fulskriva.” Jag måste redigera varje kapitel innan jag kan gå vidare med nästa – och det verkar inte vara att rekommendera. Men det är så jag funkar.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter: Jag läser gärna deckare. Jag gillar att ha en massa frågor att klura på. Jag vill absolut inte veta hur det ska sluta, och det får gärna hända en del. Jag tycker att vi har många duktiga svenska deckarförfattare. Sedan älskar jag familjegåtor, där tycker jag Kate Morton är fenomenal. Och feelgood med svärta. Det får inte vara för sött.

Beatrice Samuelsson författarporträtt

Författarfoton: Privat

Såhär följer du eller kommer i kontakt med Beatrice Samuelsson!

Beatrices författarkonto @beatrice_samuelsson följer du på Instagram, där delar hon med sig av sitt skrivande och vad som händer kring debuten.

Vill du precis som Beatrice Samuelsson dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag kommer till i det här inlägget.
Astri Kleppe är författare och har senast givit ut romanen “Moderfloden”, läs hennes porträtt här.
Göran Wallin är författare, maratonlöpare och föreläsare. Han springer trots handikapp och är en sann inspiration. Hans porträtt Att springa för livskvalité hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *