boktips svenska skrivarhandböcker
Skrivande

Boktips svenska skrivarhandböcker

Måndagens inlägg blir en liten kortare specialare. För några veckor sedan släppte jag ett första inlägg i det som ska bli en följetong om nybörjartips. Det är väldigt många som har frågor av det slaget nämligen. Jag förstår att ni väntar med spänning på resten av inläggen, men under tiden kommer här boktips svenska skrivarhandböcker!

PS. Har du frågor om skrivande lämna gärna en kommentar under inlägget eller skriv ett DM till mig på någon av mina sociala medier!

Skrivarhandböcker på svenska

Inom den engelska marknaden finns en uppsjö skrivarhandböcker (många väldigt bra för dig som klarar av språket någorlunda) men på svenska är utbudet inte riktigt lika gediget. För den som vill gräva riktigt djupt i skrivandet har jag ännu inte hittat någon som klarar den utmaningen enligt mig. Och kanske är det inte märkligt när de brittiska och amerikanska skrivarhandboksförfattarna skriver hyllmeter om ett enda skrivarbegrepp (ja, jag sneglar på dig just nu, GESTALTNING!). Men mer om det en annan gång!

Men det finns utmärkta böcker på svenska för nybörjare! Nedan tipsar jag om mina två största favoriter som jag rekommenderar varje författare att ha i bokhyllan. (Ska du bara ha en eller två böcker så duger dessa alltså alldeles utmärkt)

boktips svenska skrivarhandböcker catrine tollström fängsla dina läsare

Titel: Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet
Författare: Catrine Tollström
Förlag: Chill Textstudio
Utgiven 2017-09-27
Boken finns att beställa på t.ex. Bokus, klicka här.
Mer om Catrine Tollström kan du läsa på hennes hemsida, klicka här.

Den här boken har allt en skrivarhandbok för nybörjare behöver! Med gästinlägg från experter inom skrivarhantverkets olika områden så bidrar den också till utveckling hos mer vana författare. Boken innehåller oräkneliga boktips, tydliga exempel och checklistor!

boktips svenska skrivarhandböcker jorun modén skriv, skriv, skriv

Titel: Skriv skriv skriv : verktyg för författare
Författare: Jorun Modén
Förlag: Bortbyting förlag.
Utgiven: 2021-03-31
Läs mer och beställ boken via förlagets hemsida, klicka här (boken finns också som e-bok vilket jag tycker är superbt bra även om jag redan hunnit inhandla inbunden version innan dess).

Jorun Modéns Skriv skriv skriv : verktyg för författare är en av de bättre skrivarhandböcker som jag tagit del av som är så översiktlig (och jag har läst många). Hon hinner förutom att skrapa på ytan även med en del djupdykningar. Och för varje kapitel (hon täcker in hela författarens verktygslåda plus lite till) finns det skrivövningar. Joruns vana av att ha hållit skrivarkurser och arbetat som lektör i många år lyser igenom i det exemplariskt pedagogiska upplägget.

Både nybörjare och mer vana författare har nytta av den här boken och jag hade inte velat vara utan den i min hylla! Har själv sträckläst den eftersom jag är så beroende av skrivarhandböcker, men den är även perfekt som uppslagsverk medan man är mitt i pågående skrivprojekt.

@jennyviolahansson

Boktips 2 och 3! Två bra svenska skrivarhandböcker är Catrine Tollströms "Fängsla dina läsare" och Jorun Modéns "Skriv, skriv, skriv". Läs mer om mig och mitt skrivande på jennyhansson.se #boktips #skrivtips #booktok #svenskabooktok #författare #författarepåtiktok #skrivande #skrivabok #skrivskrivskriv #fängsladinaläsare

♬ originalljud - jennyhansson.se

Ovan kan du se när jag tipsar om böckerna på Tiktok. Följ mig gärna där!

Fler skrivtips? Du har väl inte missat att kursen Introduktion till skönlitterärt skrivande går av stapeln på distans hösten 2023?

Läs mer om kursen och anmäl dig här. Fram tills den 25 juni får du 10 % BOKA TIDIGT-rabatt!

Länktips - boktips svenska skrivarhandböcker

Jag har tidigare tipsat om två handböcker om redigering (dock skrivna på engelska), det inlägget hittar du här.

UTE NU!

KOMMANDE!

coverreveal mytomanen på madeira
Coverreveal Bröllopskaos på Korfu

Mina tidigare utgivningar hittar du i bokhyllan på min författarhemsida på jennyhansson.se/bocker. Jag har bland annat skrivit en av förra årets sommarplågor på ljudbokssidan: MYTOMANEN PÅ MADEIRA. Uppföljaren BRÖLLOPSKAOS PÅ KORFU kommer som ljudbok i augusti.

Båda böckerna kommer att släppas som häftade versioner under sommaren 2023 så håll utkik!

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *