om det inte blir bra
Skrivande

Om det inte blir bra (Nybörjartips del 2)

Äntligen är det dags för fortsättningen på nybörjartipsen! I förra inlägget på temat Att börja skriva! (du hittar inlägget här, men tipsen går bra att läsa i fristående ordning) angav jag att jag hade tänkt skriva en lista men att det blev så mycket att jag istället valde att dela upp råd och reflektioner i en följetong. I dag fokuserar jag på temat Om det inte blir bra.

Jorun Modén som var min lärare under de författarkurser jag gick under 2020/2021 pratade om en inre kritiker som vi alla nånstans har. Och jag tror att alla som skriver (åtminstone de flesta, undertecknad inkluderad) hamnat i det här träsket med ältande om producerad text är tillräckligt bra då och då. Tvivel är liksom en del av vardagen i perioder. Den här texten syftar därför främst till att stärka dig som tar dina första trevande skrivtag, men den passar förmodligen lika bra för dig som har skrivit ett tag.

PS. Har du en “nybörjarfråga”? Ingen fråga är för dum. Skriv den gärna i kommentarsfältet så försöker jag få med den i ett annat inlägg!

redigeringstips deluxe

När "om det inte blir bra?" ställs på sin spets

Jag ska börja med en inledning till efter inledningen för att problematisera ett sänkt självförtroende och när “kan jag skriva alls” ställer människor mot väggen.

I våras satt provvakt under novellskrivandet i det nationella provet under årskurs 9. För det första så kan man ju sluta att de på Skolverket knappast har koll på hur den kreativa processen fungerar, för hur sjutton har de tänkt att en elev i årskurs 9, utan något annat än svensklärarens grundkunskaper, ska ha koll på hur man får ihop en novell på EN FÖRMIDDAG då en novell med fördel ligger och vilar en vecka innan den redigeras klart?

Men om vi bortser från denna utsvävning (mer om skrivprocessen och textens viktiga vila en annan gång) … novellskrivande och skrivande under press skapar ångest. Ångest kan skapa skrivblockeringar och skrivkramp. Vilket det också, föga förvånande, gjorde hos ett antal elever som skrev provet. Jag gissar att min skola inte var ensam om att ha elever med den här våndan.

“Skrivande under press skapar ångest. Ångest kan skapa skrivblockeringar och skrivkramp.”

Jag får ofta frågan från många av de kunder som kontaktar mig för lektörsläsning och är nervösa för att deras skrivstil inte ska hålla och undrar om de skriver tillräckligt bra. Själv ställer jag mig den frågan nästan på daglig basis. Är den här idén tillräckligt bra. Det här utkastet? Kapitlet? Stycket? Meningen?

Text och smak är objektivt

Grejen är att text uppfattas objektiv. Vad någon tycker är bra tycker någon annan är dåligt. Och vice versa. Det spelar ingen roll om du följer vartenda skrivråd som någonsin getts (typ testat av undertecknad) – det är inte säkert att du säljer ett enda ex av din bok utanför bekantskapskretsen för det.

Exempel på när det blir tvärtom finns också. Åter till provsalen för 9:ans nationella novellskrivande. Hur ska en svensklärare ens kunna bedöma text från elever enligt ”gängse” normer när hyllade författare som James Joyce tidigare hyllats för verk som Ulysses och Finnegans likvaka. Den sistnämnda består av ord och fraser på runt 80 språk enligt Wikipedia. En upprörd användare på Reddit skriver ut sin avsky över James Joyce och hans alster. Böckerna saknar handling. Är skrivna på nonsenspråk. Ja, ni fattar grejen. Men ta t.ex. Finnigans likvaka som utkom 1939. Jag skriver det igen. 1939. Och trots att Joyce storhet debatteras är den är vid det här laget en känd klassiker.

Men hade James Joyce klarat novellskrivandet under tidspress i årskurs 9? Det är nog högst tveksamt.

kritik av bokmanus

Ett lysande exempel - Dan Brown

Ett något modernare exempel än James Joyce är Dan Brown som skrivit bland annat Da Vinci-koden.

En sökning på google på ”Dan Brown bad writing” ger över 40 000 000 sökträffar, varav den översta är den här. Det är en artikel från The Week med titeln Why is he still writing books? And why are we still reading them?

Det är typ ogreppbart. Visst, det är en opinionstext skriven av Matthew Walter. Men ändå. Jag tvivlar visserligen på att Matthew själv någonsin försökt sig på att skriva en bok. För Dan Brown får ta en hel del oförtjänt kritik i den här texten. Inte för att jag orkade läsa allt (take that Matthew, jag orkade liksom inte igenom din korta krönika eller vad du nu vill kalla det medan jag har sträckläst flera av Dan Browns böcker) – men ändå. Brown gör typ ingenting rätt (enligt Matthew Walter alltså). Karaktärer. Handling. Research. Inget är good enough.

Jag skriver det igen: Dan Brown har över 40 000 000 träffar när man anger att han skriver dåligt. För er som har svårt att räkna nollor: 40 miljoner träffar på att du skriver dåligt som författare. Vilken dump i självförtroendet jag skulle få. Det är liksom avgrundsmycket värre än några futtiga ettor på Storytel eller en liten refusering från ett bokförlag som säger tack men nej tack utan att annonsera det i pressen.

ellinor wikman tips till aspirerande författare

Men det intressanta med Dan Brown är att han säljer som sjutton. Jag har ingen aning om vad han får i förskott för en bok nu för tiden, men jag misstänker att han hade kunnat be varenda en av de där sökträffarna för ”bad writing” att dra åt dit pepparn växer.

Dan Brown bryter alltså en hel del etablerade skrivregler men säljer ändå. Och vad är det då som drar? Uppenbarligen inte ett perfekt språk eller perfekt upplägg. Hade Dan Brown klarat det nationella provet? Med tanke på hur han lyckats bli bästsäljande på en medryckande handling och cliffhangers är svaret ett rungande ja från mitt håll.

“Det intressanta med Dan Brown är att han säljer som sjutton.”

Än så länge har jag inte ens hunnit fram till de numera kända författare som refuserats (men jag tycker inte att det är så unikt att dra upp exemplet med typ Pippi Långstrump igen, det är liksom rätt uttjatat vid det här laget och alla vet om det). Överlag är det inte unikt att författare i sin tidiga karriär (eller innan genombrottet) refuseras, det är snarare regeln än undantaget.

Snarare handlar det om att inte ge upp – att hålla fast vid sin text och ORKA skriva om. Förvånansvärt många halkar på det här steget. Till och med som lektör får jag in många texter som är långtifrån färdigredigerade i min mening – och jag trycker stenhårt på detta till mina kunder: Ett lektörsutlåtande ger så mycket mer om man ger sitt allra bästa innan inskick och inte skickar första råutkastet.

om det inte blir bra

Nybörjartips 3 - skriv för din egen skull och inte för andras!

Mitt tredje nybörjartips blev visst ett helt inlägg med stort fokus på Dan Brown, men det sammanfattande tipset blir det här: Skriv på för sjutton! Och skriv det du gillar. Text kan dessutom redigeras om hur många gånger som helst. Till och med efter refuseringar. Jag har ett manus som skickats tre omgångar till förlag innan det blev antaget.

Och du … även som författare med fjärde boken på gång i augusti (och ett femte kontrakt för roman nästa år samt ett antal utgivna noveller) så tvivlar jag fortfarande på min förmåga att skriva ibland. Är jag tillräckligt bra? Har jag vad som krävs för att bli antagen igen? Och igen? Det är normala tankar att ha! Problemet blir när tankarna sätter stopp för skrivprocessen. Men då brukar jag tänka på James Joyce eller Dan Brown.

Om det inte blir bra - skrivövning!

Leta upp ett textutdrag från ett pågående skrivprojekt som du inte är helt nöjd med (eller som du rentav finner uruselt, du känner förmodligen i maggropen precis vilket du ska välja). Läs texten igen och försök tänka dig att du är en läsare av texten. Vad är det du inte gillar? Vad som händer? Språket? Karaktärerna? Samspelet mellan karaktärer? Eller något annat?

Vid tillfälle så ska jag skriva ett inlägg om precis det här och hur jag brukar hantera dessa stycken eller kapitel (om du är sugen på att veta mer snart så lämna gärna en kommentar så jag vet att intresset finns).

Om det inte blir bra - Länktips

I början av inlägget nämnde jag min tidigare skrivlärare Jorun Modén. Hon har en fantastisk hemsida med både skrivkurser att anmäla sig till samt blogginlägg. Du hittar den här på forfattarkurs.se.

James Joyce ratas på Reddit (engelska), forumtråden finns här. Dan Brown dissas i en liknande tråd på Reddit här (också på engelska).

Vill du ha fler dissar av författare? Gå in på Storytel eller liknande och sök upp din favoritförfattare, sortera så att de sämsta betygen hamnar överst. Ingen kan tilltala ALLA!

Finnigans likvaka på Wikipedia, läs mer här.

Dan Brown berättar om sitt skrivande, en intressant artikel på engelska hittar du här (Writingcooperative).

Lyssna gärna på Logan Albright som lyckats med konststycket att läsa hela Finnigans likvaka (OBS, på engelska, se nedan)

Mer om mitt skrivande

UTE NU!

UTE NYSS! DEL 2 I SVENSSONS BUSS

coverreveal mytomanen på madeira
Coverreveal Förälskad i Berlin

Finns där ljud- och e-böcker böcker finns. Den finns bl.a. på Storytel, (klicka här), eller på Bookbeat (klicka här).
Serien Trubbel i paradiset hittar du här på Storytel och Bookbeat. (klicka på respektive ljudtjänst)

Den fristående fortsättningen Bröllopskaos på Korfu har release i augusti 2023!

Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:
Storytel klicka här, Bookbeat klicka här, Nextory klicka här.
Titeln på Adlibris, klicka här (just nu enbart e-bok).
Serien Svenssons buss hittar du här på StorytelBookbeat och Nextory. (Klicka på respektive ljudtjänst)

Jag har även medverkat i två novellantologier utgivna av NOHIDING Förlag under året. Läs gärna mer om mig och mitt författarskap på min hemsida, jennyhansson.se.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *