anlita mig som lektör

Varför anlita mig som lektör?

Har du skrivit färdigt ett bokmanus, kämpar du med ett mitt i processen och har kört fast eller undrar om du är på rätt väg? Då kan du anlita mig som lektör (eller skrivcoach).

Du behöver ett utifrånperspektiv
Om du drömmer om att hålla din egen bok i handen så behöver du ett utanförperspektiv på din bok, det vill säga någon som kan läsa boken med andra ögon än dina egna. Det gäller även om du tänker trycka själv, ju mer läsvänlig du gör din bok desto större är chansen att du även kommer sälja bra.

Som lektör har förmågan att se din text utifrån, något som är omöjligt att göra själv eftersom man alltid skapar ett personligt band till sin text. Från ett ovan-perspektiv kommer jag kunna se dit manus styrkor och svagheter och jag kommer ge dig konkreta förbättringsförslag. Till skillnad från dina privata vänner kommer jag kunna komma med konstruktiv kritik som lyfter ditt skrivande. Kommentarer som “det här var bra” känns kanske trevliga för stunden, men det utvecklar inte ditt manus. Jag är alltid ärlig i mina kommentarer, men jag ger dig också förslag på hur du tar dig vidare.

Vad ingår i lektörsutlåtandet?
Att anlita mig som lektör innebär att du får en sammanfattning i ett lektörsutlåtande om hur jag uppfattar din text samt ger förslag på vad du kan förbättra (samt tydliga exempel på detta). Du bör dock själv ha koll på grundläggande skrivtermer som till exempel vad gestaltning och miljöbeskrivning är så att du kan få fullt utbyte av lektörsutlåtandet. (Om du inte har dessa kunskaper rekommenderar jag istället mina tjänster som skrivcoach eller att du helt enkelt bokar in dig på en skrivarkurs för att lära dig de grundläggande verktygen. Det finns två nivåer på lektörsutlåtandet, en övergripande läsning och en med djupare analys och fler kommentarer direkt i ditt manus.

Du kan också anlita mig som lektör för en första kapitelanalys. Låt mig gå igenom ditt/dina första kapitel och ge ett utlåtande kring om skapat en tillräcklig dragkrok för att ta läsaren vidare… Om du beställer denna tjänst och senare väljer att låta mig lektörsläsa hela ditt manus drar jag av kostnaden för förstakapitelanalysen.

Exempel på lektörsutlåtande helt manus kan du hitta här.

anlita mig som lektör

Jag lektörsläser skönlitteratur och examensarbeten
Jag kommer inte kunna lämna feedback på all typ av text, till exempel rena självbiografier (som alltså inte har skönlitterära inslag) eller kurslitteratur. Jag har heller inte tillräckliga kunskaper att hjälpa dig med poesi. Av den anledningen ber jag dig alltid förklara ditt projekt för mig innan jag antar ett uppdrag. Detta för att vi båda i slutändan ska bli nöjda med genomförd tjänst.

Jag lektörsläser:

  • Skönlitterär litteratur för vuxna (ej faktaböcker eller biografier)
  • Skönlitterär litteratur för unga vuxna
  • Synopsis
  • Examensarbeten

OBS! Korrekturläsning ingår inte i lektörsläsningen! (Även om jag ibland kan kommentera vissa språkliga märkligheter).

Osäker på om vi är rätt för varandra? Berättigad tanke, du bör välja lektör med omsorg. Du kan börja med att anlita mig som lektör för dina startkapitel, om du senare väljer att anlita mig för ett helt manus drar jag av kostnaden från priset på hela utlåtandet. Du kan också skicka mig en kortare text (upp till femhundra ord) som jag ger dig feedback på kostnadsfritt innan vi ingår avtal om lektörsutlåtande, alternativt ett kvarts digitalt samtal där vi diskuterar ditt skrivprojekt. Välkommen med din förfrågan! Länk till tjänsterna finns längre ner.

Mer info om lektörsläsning samt länkar för dig som överväger att anlita mig som lektör

Fortfarande osäker på vad en lektör egentligen är eller gör? Läs mer i blogginlägget “Lektör – vad är det?”, du hittar det här.

Ny sida med information om vad som ingår i ett lektörsutlåtande (med exempel) finns numer uppe, du hittar det här.

Är ditt manus redo för en lektör? Läs mer i blogginlägget “när ska jag anlita lektör?”, du hittar det här.

Du kan läsa mer om lektörs- och skrivcoachningtjänsterna här.

Du når mig med frågor eller förfrågningar om bokningar via kontaktformuläret här, eller direkt via e-post: jenny.hansson@midgardsormen.nu