Korrekturläsning

skicka manus till förlag

Behöver du eller ditt förlag hjälp med korrekturläsning? Sedan årsskiftet 22/23 så accepterar jag korrekturuppdrag i mån av tid.

Att tänka på och lite finstilt

  • Jag korrekturläser svenska texter. Visserligen har jag en drös högskolepoäng i engelska, men varför ta sig vatten över huvudet? Så ställ inte ens frågan 😉
  • Har du anlitat mig för skrivcoachning eller för att lektörsläsa din text? Ju fler ögon på texten desto bättre, precis som du blir blind för din text när du skriver och läser igenom den så blir jag det också efter att ha hanterat den några rundor. Av den här anledningen rekommenderar jag således i första hand att du anlitar olika personer för att lektörs/redaktörsläsa din bok och för korrekturläsningen.
  • Och på tal om lektörsläsning. Korrekturläsning omfattar INTE lektörsläsning eller redaktörsläsning. Jag kommer ENBART genomföra korrekturläsning och inte anmärka på andra knepigheter i texten.
  • Jag kan ibland säga nej till korrekturuppdrag på grund av att jag inte anser texten tillräckligt färdigbehandlad sedan innan, därför frågar jag ibland om ett litet smakprov innan jag åtar mig uppdraget. Anledningen är att det helt enkelt innebär tidskrävande korrekturarbete som dessutom med största sannolikhet även landar i ett undermåligt slutresultat.

Generell fakta och pris - korrekturläsning

Jag åtar mig korrekturuppdrag i mån av tid, vilket innebär att det är bra att vara ute i god tid.

Generell prislista (priser exklusive moms):

Grundavgift: 2200 kr inklusive 20 000 tecken (inklusive blanksteg). Vidare adderas 10 kr per ytterligare tusen tecken (inklusive blanksteg).

Exempel
Ett manus om strax över 80 000 ord innehåller ca 475 000 tecken inklusive blanksteg. Priset för korrekturläsning blir då:

475 000 – 20 000 = 455 000 (Räknar bort de antal tecken som ingår).
455 000 tecken återstår, dvs. 455 x 10 = 4550 kr
Grundavgiften adderas: 4550 + 2200 = 6750
Moms om 25 %  läggs till: 6750 x 1,25 = 8437,50 kr

Slutsumman blir alltså 8437,50 kr.

För förlag som önskar regelbunden hjälp med korrekturläsning kan vi naturligtvis förhandla taxan eller fundera kring ett fastpris, kontakta mig för offert.

I likhet med mina andra tjänster beställer du korrekturläsning via direkt kontakt med mig. Du hittar mitt kontaktformulär här. Observera att jag, om vi inte känner varandra sedan tidigare, kan behöva skicka in ett smakprov på din text så att jag ser att den är tillräckligt färdig för korrektur (läs mer om anledningen i rubriken “finstilt” ovan).