FAQ

Vad innehåller ett lektörsutlåtande?

Vad ingår i ett lektörsutlåtande? Den frågan får jag ganska ofta och därför tänkte jag att jag skriver ihop några rader på temat samt delar ett exempel.

Vad kan du förvänta dig ingår i ett lektörsutlåtande?

Det finns ett antal lektörer därute och vad som ingår i ett lektörsutlåtande varierar beroende på vem du anlitar och vilket pris du är beredd att betala. I den här texten utgår jag enbart från min egen verksamhet så har du planer på att anlita någon annan så bör du fråga den du anlitar vad du får för pengarna. Det viktigaste är att du blir nöjd med den tjänst och den lektör du väljer.

Mina lektörsutlåtande utgår ifrån författarens verktygslåda, det vill säga dessa övergripande punkter:

  • karaktärer
  • dialog
  • struktur
  • scenuppbyggnad
  • språk
  • berättarteknik

Läs mer om författarens verktygslåda i blogginlägget som du hittar här.

Jag går igenom hela ditt manus med lektörsblick även om det varierar med hur många kommentarer och exempel jag lämnar i din text, där väljer man som författare själv vilken nivå man vill att jag ska lägga mig på. I utlåtandet kommer jag dock fortfarande ange dina styrkor och svagheter genomlöpande.

Eftersom det är så svårt att gå igenom och nämna på ett övergripande plan vad jag kommer ange i ett utlåtande (det varierar stort beroende på författaren) så lägger jag ut ett exempel här som ni kan kika på. Det går inte att säga ett exakt antal sidor som utlåtandet kommer att hamna på, för även det varierar beroende på din text.

vad ingår i ett lektörsutlåtande

Exempel på lektörsutlåtande helt manus

Författaren har gett mig godkännande att publicera utlåtandet, jag delar aldrig vidare din text eller text från ditt utlåtande utan ditt medgivande.

Vad kostar ett lektörsutlåtande?

En annan vanlig fråga jag får är vad ett lektörsutlåtande kostar. Jag ger här exempel för exempelutlåtandet:

Författaren som anlitade mig valde ett lektörsutlåtande på djupare nivå med kommentarer genomlöpande. Vidare var texten ca 110 000 ord.

Detta utlåtande kostade alltså enligt prisplanen (år 2021):

8495 (grundpris) + 20 000 x 10 öre (tillägg per ord som överstiger 90 000 kr) = 8495 + 2000 = 10 495 kr

Obs! Priserna för lektörsutlåtande har justerats enligt rådande marknadsläge sedan dess. Du hittar alla AKTUELLA prisuppgifter för lektörstjänsterna på sidan lektörstjänster, eller genom att klicka här.

Mer info om lektörsläsning samt länkar för dig som överväger att anlita mig som lektör

Fortfarande osäker på vad en lektör egentligen är eller gör? Läs mer i blogginlägget “Lektör – vad är det?”, du hittar det här.

Är ditt manus redo för en lektör? Läs mer i blogginlägget “när ska jag anlita lektör?”, du hittar det här.

Du kan läsa mer om lektörs- och skrivcoachningtjänsterna här.

Om du är osäker på om det är en lektör eller skrivcoach du behöver får du gärna kontakta mig. Jag läser kortare utdrag och ger kommentarer utan kostnad och kan sedan rekommendera hur du bör gå vidare i ditt skrivande.

Du når mig med frågor eller förfrågningar om bokningar via kontaktformuläret här, eller direkt via e-post: jenny.hansson@midgardsormen.nu