Lektörstjänster

Visste du att det är normalt att ett bokförlag läser igenom de första 10-20 sidorna i ett manus innan de bestämmer sig för i vilken hög det obeställda manuset ska hamna?

Redan i förlagens första gallring sållas de flesta inkomna manus bort. Ditt manus kan alltså ha världens bästa potential och slut utan att bokförlaget ens kommer så långt. Det innebär rent krasst att en debutant har få sidor på sig att introducera sin bok och fånga intresset.

Mina lektörstjänster

Jag lektörsläser:

 • Skönlitterär litteratur för vuxna (ej faktaböcker eller biografier) – men skriver du biografi med skönlitterära inslag går det utmärkt.
 • Skönlitterär litteratur för unga vuxna
 • Synopsis
 • Examensarbeten

Mina lektörstjänster innefattar just nu (läs mer om respektive rubrik länge ner på sidan):

 • Lilla paketet “Den viktiga starten”
 • Stora paketet “Den viktiga starten”
 • Läsning av helt manus övergripande nivå
 • Läsning av helt manus djupare nivå
 • Lektörsläsning av examensarbete där du får hjälp med bl.a. struktur, språk och hur du ska ta dig framåt

Nedan följer beskrivning av mina lektörstjänster. Alla priser anges inklusive moms.

Paket ”Den viktiga starten”

lektörstjänster

Att kroka läsaren är avgörande för att din bok blir läst. Du kan läsa mer om hur man gör det i blogginlägget här. Och även vitalt för att ett bokförlag ska fortsätta läsa din text.

Genom att boka en lektörstjänst som innefattar viktiga-start-paket får du hjälp att se över ditt/dina första kapitel och din krok av mig. Jag ger dig alltid konstruktiv feedback. Det vill säga att jag påpekar både styrkor och svagheter i ditt manus. Vad gäller svagheterna får du också konkreta förslag på hur du kan förändra/förbättra/förstärka. Du får ett utlåtande på 1-2 sidor och kommentarer direkt i texten.

Lilla paketet – upp till 2000 ord, 1159 kr.

Stora paketet – upp till 4000 ord, 1745 kr.

Alla priser inklusive moms. Priserna uppdaterades vid årsskiftet 23/24.

 

Skulle ditt första kapitel vara längre än 2000 respektive 4000 ord blir tillägget 12 öre/ord.

Skicka gärna med ett synopsis om du har ett så att jag kan se över kapitlets plats i helheten (det ingår i så fall i prisförslagen).


Om du i ett senare skede bokar en lektörsläsning drar jag av paketpriset för den viktiga starten på lektörsutlåtandet.

Lektörstjänster helt manus

lektör

Innan du bokar lektörstjänst som innefattar läsning av helt manus läser du med fördel blogginlägget ”När ska du anlita lektör?” som du hittar här.

Jag lektörsläser gärna ett kortare utdrag från ditt manus kostnadsfritt för att vi ska lära känna varandra.

Lektörsläsning av helt manus görs antingen på övergripande eller djupare nivå. Längre ner kan du läsa mer om respektive tjänst. Båda tjänsterna innefattar dock:

 • Lektörsläsning utifrån författarens verktygslåda där jag sammanfattar hur jag uppfattar din text ända ner på karaktärsnivå.
 • Konkreta tips på vad du kan utveckla
 • En timmes digitalt möte efter att utlåtandet är klart där vi diskuterar ditt manus och spånar kring vägen framåt (kan ske i skrift om du hellre vill det). Det är viktigt att du får svar på alla frågor du kan tänkas ha om utlåtandet.

Exempel på lektörsutlåtande finns nu på sidan, du hittar det här.

Observera att ingen av mina lektörstjänster innefattar någon korrekturläsning i något av paketen. I lektörsutlåtandet kan jag ibland anmärka på ditt språk, men det kommer vara på övergripande nivå.


Lektörsutlåtande övergripande nivå

Lektörsläsning på övergripande nivå innefattar ett utlåtande som täcker hela ditt manus men konkreta kommentarer med exempel lämnas i dina första kapitel. Längden på utlåtandet varierar beroende på manus, men det är fortfarande en grundlig genomgång av hela boken.

Priser inklusive moms (Priserna uppdaterade vid årsskiftet 22/23):

Grundpris lektörsutlåtande övergripande nivå för skönlitteratur för vuxna: 7860 kr inkl moms (tillägg om du har skrivit över 90 000 ord, 12 öre/ord).

Grundpris lektörsutlåtande övergripande nivå för skönlitteratur – unga vuxna: 6499 kr inkl moms (tillägg om du har skrivit över 70 000 ord, 12 öre/ord).

Alla priser inklusive moms. Priserna uppdaterades vid årsskiftet 23/24.

Jag får ibland frågan om prisbild när författaren skrivit ca 80 000 ord eller mindre än så. Ja, då blir det något billigare än uppskattningen för max 90 000 ord. Hör av dig för offert!


Lektörsutlåtande djupare nivå

I läsningen på djupare nivå sammanställs ett utlåtande enligt den för grundläggande nivå men jag kommer att ge dig fler kommentarer direkt i manuset. Ibland blir även utlåtandet som helhet längre. Här lämnar jag alltså fler kommentarer i ditt manus för att du ska få ytterligare konkreta exempel av det som står i sammanställningen.

Priser inklusive moms (priserna uppdaterades vid årsskiftet 22/23):

Grundpris lektörsutlåtande djupare nivå för skönlitteratur för vuxna: 10 249 kr inkl moms (tillägg om du har skrivit över 90 000 ord, 12 öre/ord).

Grundpris lektörsutlåtande djupare nivå för skönlitteratur – unga vuxna: 8899 kr inkl moms (tillägg om du har skrivit över 70 000 ord, 12 öre/ord).

Alla priser inklusive moms. Priserna uppdaterades vid årsskiftet 23/24.

Examensarbete

skrivkramp2

Behöver du hjälp att ro iland din examensuppsats? Lugn, jag hjälper dig. Nu lektörsläser jag även din uppsats och återkopplar med strategier kring hur du kan tänka allmänt kring språk, vetenskaplig metod, struktur och upplägg. Lektörsläsning av uppsats innebär ungefär samma sak som handledning. OBS! Jag kommer kunna hjälpa dig med det skrivtekniska men inte med ämnesmässiga kunskaper (dock kommer jag påpeka om jag anser att du behöver koppla mer text till vetenskapliga grunder eller om du behöver fylla på med mer teori osv.).

Pris: Beror på hur långt du har kommit i ditt uppsatsskrivande, men priset är från 790 kr (vilket också är min timtaxa). Du kan skicka mig din uppsats samt specificera vad du behöver hjälp med så skickar jag tillbaka en offert (att ta del av offert är helt gratis). OBS: Självklart hade du inte ens tänkt fråga, men jag producerar ingen text åt dig.

Observera att lektörsläsning av examensarbete INTE innefattar någon korrekturläsning (men jag anmärker på språkliga konstigheter om jag hittar några).

Boka lektörstjänster

Du anmäler intresse för en lektörstjänster eller bokar en läsning via kontaktformuläret här eller genom att mejla mig direkt på jenny.hansson@midgardsormen.nu

Övrig info om mina lektörstjänster (Lite mer av det finstilta)

Om du är ny kund hos mig kommer jag förskottsdebitera de tre första gångerna du anlitar mig, därefter kan du välja förskottsbetalning eller betalning efter genomförd tjänst (alternativt uppdelning av faktura).

Om du önskar att jag läser ditt manus igen efter att tidigare ha anlitat mig för genomläsning av manus så görs omläsningen till 15 % rabatt på ovanstående priser (detta gäller även viktiga starten-paketen).

Jag önskar som sagt att du läser igenom min text ”När ska jag anlita lektör?” innan du mejlar mig en förfrågan om lektörsläsning av ett helt manus. Jag erbjuder skrivcoachning också vilket oftast är ett bättre alternativ om du är en ovan skribent sedan tidigare.

Om du är osäker på vad en lektör är och när du bör anlita en hänvisar jag också till mina tidigare blogginlägg om detta:
Blogginlägget om vad en lektör är hittar du här.
Blogginlägget om när du ska anlita lektör hittar du här.
Vad skrivcoachning innefattar läser du om här.