Examensarbete

Att lyckas med sitt examensarbete från start

Står du just nu inför utmaningen att få ihop ett examensarbete? Grattis! Du har en fantastisk resa framför dig! Att lyckas med sitt examensarbete är en fantastisk känsla!

Kanske känner du dig förväntansfull? Kanske är tanken bara ångestframkallande? Det finns tips och trix som gör att du kommer kunna njuta av arbetets gång istället för att låta detta bli ytterligare ett hinder på vägen mot det efterlängtade examensbeviset.

Tips för att lyckas med sitt examensarbete från start

Står du just nu inför utmaningen att få ihop ett examensarbete? Grattis! Du har en fantastisk resa framför dig! Kanske känner du dig förväntansfull? Kanske är tanken bara ångestframkallande? Det finns tips och trix som gör att du kommer kunna njuta av arbetets gång istället för att låta detta bli ytterligare ett hinder på vägen mot det efterlängtade examensbeviset.

Jaha? Så hur gör du då om det är så enkelt? Jag har aldrig sagt att det är enkelt. Det ska inte heller vara helt enkelt att färdigställa sitt examensarbete eftersom det är en kurs vars syfte är att du ska väva ihop flera färdigheter och kunskaper som du fått under dina år på högskolan eller universitetet. Men okej, slut på pekpinnelektionen!

Grunden är, enligt mig, enkel. Den handlar om en enda sak. Struktur. STRUKTUR. Ja, jag måste faktiskt skriva det en gång till. STRUKTUR. Jag kommer inte nog kunna understryka det här ordet i nästan alla blogginlägg som handlar om skrivande. Struktur löser inte alla världsproblem, men det kan lösa en hel del skrivproblem.

skrivkramp2

Att lyckas med sitt examensarbete i praktiken då?

Okej. Återigen. Hur omsätter du det här i praktiken?

Börja med att strukturera upp ditt jobb. Först och främst har du ett slutmål. Om vi bortser från det självklara slutmålet som är ditt examensbevis, vilket mål har du då? Jo, att innan inlämningstid leverera en så färdig produkt som möjligt till opponenter och lärare.

Åh herregud! Du ska alltså om bara några veckor lämna in ett perfekt underlag till klasskamrater och examinator. OH MY GOD! Det är här många låser sig. Kanske behärskar du inte svenska fullt ut. Kanske vet du inte hur man lägger upp ett examensarbete. Kanske vet du inte skillnaden på de och dem. Din handledare visade sig inte kunna ämnet. Du fixar inte en muntlig opponering för du hatar att prata inför folk. Allt det där är små beståndsdelar av att prestera ett exjobb – som dessutom går att lösa på ett eller annat sätt.

Så är mitt inlägg till för att ge dig mer ångest? Nej, självklart inte. Nu kommer det fiffiga. Alla de här beståndsdelarna ovan triggar dina negativa tankar och kan i värsta fall få dig att tro att du inte kan nå ända fram till slutmålet. Därför måste du börja med att strukturera upp ditt jobb och sätta mindre delmål. Det sista är viktigt. Jag skriver det igen. DU MÅSTE STRUKTURERA UPP DITT JOBB OCH SÄTTA MINDRE DELMÅL.

Exempel på tidplan

De flesta skolor lämnar ut någon form av underlag som du kan använda för att göra en tidsplan. Slarva inte med den. Det är här delmålen kommer in. Du löser dina mindre problem allteftersom. Jag ska ge ett exempel. Exemplet är på 10 veckor, men grunden är densamma även för kurser på mer än 15 hp. Exemplet hanterar också ett exjobb med intervjuer, du kan såklart göra en annan typ av studie och får då anpassa efter det. OBS! DETTA ÄR INGET FACIT, BARA ETT EXEMPEL PÅ HUR MAN KAN JOBBA MED ATT SKAPA EN STRUKTUR

 

Vecka 1 – Läs in dig på kursmålen (ja, det är viktigt) samt annan information skolan lagt ut. Finns en rapportmall? Sätt dig in i den. Gör upp en tidsplan. Läsa in på teori och metod. Sammanfatta tidigare genomförda exjobb (och andra publikationer) inom området. Övergripande mål för veckan: Strukturera en tidplan och viktiga händelser i jobbet. Få övergripande koll på teorin.

 

Vecka 2 Inläsning. Konstruktion av intervjufrågor. Påbörja skrivande av teori Övergripande mål: Konstruera intervjufrågor som håller utifrån vetenskaplig standard.

 

Vecka 3 Skriva teori, renskriva intervjufrågorna. Kör gärna en testrunda på till exempel klasskamrater. Att skriva intervjufrågor kan tyckas lätt, men det är en konst i sig. Att få till bra frågor kan faktiskt vara riktigt svårt. Övergripande mål: Skriva ett utkast till teoridel.

 

Vecka 4 Genomförande av intervjufrågor. Sammanställa intervjuer. Sammanfatta metod. Övergripande mål: Skriva ett utkast till metoddel samt påbörja sammanställning av intervjuer.

 

Vecka 5 Genomförande av intervjufrågor. Sammanställa intervjuer. Sammanfatta metod. Övergripande mål: Skriva ett utkast till metoddel samt avsluta sammanställning av intervjuer.

 

Vecka 6 Skriva och sammanställa, diskussion och slutsats Övergripande mål: Skriva och formulera ett utkast av hela uppsatsen (OBS! Bara skriva på, inte kolla språket osv).

 

Vecka 7 Skriva och sammanställa, diskussion och slutsats Övergripande mål: Skriva och formulera ett utkast av hela uppsatsen. (När du är klar ser du över strukturen och språket)

 

Vecka 8 Färdigställa arbetet. Låt någon annan läsa igenom och se över språket. Korrekturläs först efter att alla andra delar sitter.

 

Vecka 9 Slutlig text ska lämnas in till lärare och opponent. Övergripande mål: Öva på din muntliga presentation.

 

Vecka 10 Opponering

 

Vecka 11 – Japp, kursen är slut men du kommer behöva redigera inför slutinlämning (Ja, det är sant, du får jobba övertid!!)

 

För att sammanfatta. Du börjar med det största först och löser saker under tiden du jobbar. Lägg upp en tidplan för hur mycket du ska jobba varje dag. Heltidsstudier innebär just det. Glöm inte att ta pauser (ja, ni som känner mig vet att jag kastar sten i glashus här) och att vara ledig när du verkligen är ledig – då presterar du bättre när du väl ska arbeta.

 

Och det viktigaste av allt – texten behöver inte bli perfekt från början. Förresten så ändrade jag mig. Texten bör inte bli perfekt från början. Istället är det bättre att skriva på! Ändringar och korrektur gör du SIST. Annars är risken att du lägger tid och krut på delar som du ändå kommer stryka.

att lyckas med sitt examensarbete

Att lyckas med sitt examensarbete innebär inte att första inlämningen måste vara perfekt

Hur vet jag att detta funkar? Förutom att jag själv har skrivit ett antal examensarbeten på olika nivåer så har jag också handlett studenter. De som lyckas allra bäst har alltid från början haft en tydlig struktur att följa. Tidplanen kan definitivt behöva ändras under tidens gång – och det är fullt naturligt. Det viktiga är att du i så fall omformulerar och försöker sätta en ny tidsplan och omfattning för resterande delar.

 

För att lugna flera av er ytterligare – Ingen lämnar in en perfekt rapport vid första inlämningen. Det är inte heller meningen. Räkna med att både lärare och opponenter kommer med förslag till förbättringar och ger dig konstruktiv kritik. Med det sagt innebär det inte att du ska slarva, men ställ in dig på att du kommer bli hemmablind och att du kommer behöva göra redigeringar även efter opponeringen. Många studenter glömmer gärna bort detta och planerar inte för den extra tid som behövs för att få färdigt jobbet. Gör inte detta misstag – och är du redan nu inställd på detta så går det enklare när du sitter med förbättringsförslagen i handen.

 

Jag hoppas du som skriver exjobb har funnit tipsen givande. Jag ska försöka följa upp med ytterligare inlägg kring att prestera ett exjobb. En skribents värsta motståndare (förutom den inre kritikerrösten) är skrivkrampen… kanske blir det den jag återkommer till nästa gång.

 

Om ni har något önskemål kring vad nästa inlägg om exjobb ska handla om kan ni lämna en kommentar nedan så ska jag se vad jag kan göra. Vad klurar du på just nu?

Behöver du hjälp att strukturera ditt examensarbete och se över din skriftliga struktur?

Behöver du hjälp att strukturera ditt examensarbete och se över din skriftliga struktur? Jag lektörsläser numer även examensarbeten. Läs mer på sidan om lektörstjänster, du hittar den här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *