skrivkramp2
Examensarbete,  Skrivande

Skrivkramp (och vad du kan göra åt den)

Jag tänker att jag kör på ett litet inlägg kring temat skrivkramp eftersom jag vet att många därute just nu kämpar med att skriva sina examensarbeten. Vidare har jag också full koll på att det sitter andra skribenter därute, alltifrån författare till journalister och andra typer av skribenter, som också kämpar mot det som många av oss känner som begreppet skrivkramp.

Vad är skrivkramp?

Jorun Modén beskriver det hela väldigt bra i sin bok Skriv Skriv Skriv : verktyg för författare (som jag vidare också kan rekommendera för dig som skriver skönlitterärt, fullständig referens längst ner på sidan). Hon anser att det egentligen inte finns någon skrivkramp utan att det är något annat som ligger i bakgrunden, till exempel att du som skribent inte kan koncentrera dig, att din uppmärksamhet drar iväg åt ett annat håll eller att du har mycket annat runtomkring dig just nu. Jag är benägen att hålla med.

Oavsett vad vi kallar det och oavsett vad det beror på så blir ju konsekvensen av det hela att när du väl sitter där beredd att skriva ditt livs mästerverk eller den uppsats som ska ge dig ditt slutbetyg så kommer det liksom inga ord fram från fingrarna.

skrivkramp

Vad kan man göra åt skrivkramp?

Vidare finns det i Joruns bok väldigt bra tips för hur man sätter upp en skrivrutin. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. STRUKTUR är grunden för att lyckas med ditt projekt oavsett hur du vrider och vänder på det. För att ro iland ditt projekt behöver du fokusera på det, inte låta annat ta tid ifrån ditt skrivande. Se därför till att du ger dig själv tid till att skriva.

Så vad gör du då, du har bokat tiden. Men inga ord kommer ändå? Första tipset: Byt kapitel/scen/stycke. Börja skriva på något nytt eller redigera ett kort stycke som du skrivit tidigare. Då kommer du enklare in i matchen. Själv kan jag ibland få tio till femton minuter över där jag få ta tillfället i akt och skriva. Då måste jag in i mood direkt, jag kan inte sitta och vänta i två timmar på inspiration (som kanske aldrig kommer).

Ett annat tips som funkar för mig (men inte alla, jag vet) är att sätta ihop en spellista som jag spelar direkt jag sätter igång med skrivandet och där brukar det alltid finnas en eller två låtar som är anpassade efter varje karaktär. Jag hamnar direkt i den karaktären och behöver således ingen lång startsträcka.

Och det här har jag skrivit förut, men jag skriver det igen, skriv på. Strunta i om det inte blir bra, skriv för att komma in i flytet. Redigera måste du göra ändå.

Vad funderar du annars på i ditt skrivande just nu? Dela gärna med dig av en kommentar och önska teman för kommande inlägg!

Dagens övning/råd kring skrivkramp

Börja med att rannsaka dig själv. Vad gör du annars i livet just nu? Har du mycket på jobbet? Mycket hemma? Någon annan som drar i dig? Kan du inte få nog av att läsa nya inlägg på sociala medier? Försök rensa tankarna och sätta fingret på vad som stör.

Verkligen inte lust att skriva? Testa att byta medium. Skriv för hand ett tag. Skriv stolpar kring vad du behöver skriva om. Tänk på boken/uppsatsen. TAPPA INTE RUTINEN. Försök ändå utnyttja din utsatta skrivtid till något.

Referens och länkar - skrivkramp

Nedan lämnar jag fullständig referens till Joruns bok:
Jorun Modén. Skriv Skriv Skriv : verktyg för författare (Bortbyting förlag, 2021)
Du kan läsa mer om boken samt beställa den på Bortbytings hemsida, dvs här.

Elin Ihreborn har skrivit ett bra inlägg om skrivkramp i början av skrivprocessen, men det funkar även att läsa och ta till sig om man befinner sig i mitten av projektet, du hittar den här.

Jag har skrivit ett närrelaterat inlägg till skrivkramp som handlar om när det tar stopp mitt i processen, det finns här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina skrivtjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *