Kent Klint Engman
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Kent Klint Engman

Äntligen dags för årets första författarporträtt! Först ut blir Kent Klint Engman som är egenutgivare av samtliga av sina hittills utkomna verk samt även själv läser in dem och producerar omslag. Som grädde på moset har hans senaste ljudbok premiär IDAG! Ett perfekt inlägg att inspireras av såhär efter alla nyårslöften om att ta tag i och damma av det gamla skrivprojektet… Här kommer Kent Klint Engmans porträtt, varsågoda!

Mina första böcker var Ångernjöte Skogen som gud glömde, och Ångernjöte 2 Återvändarna. De kan beskrivas som en något annorlunda och småsjuk historia som utspelar sig i en annan dimension av Hälsingland. Det är en fantasifull berättelse med mycket humor, blandat med spänning, magi och udda karaktärer.

“Det är en fantasifull berättelse med mycket humor, blandat med spänning, magi och udda karaktärer.”

En medelålders man vaknar upp i en skog och vet inte vart eller vem han är. På hans väg att finna svar får han uppleva otroliga händelser och bekanta sig med många originella nya vänner … men han får även många fiender i denna värld som är allt annat än normal.

Ångernjöte Kent Klint Engman
Ångernjöte 2 Återvändarna

Mitt senaste bokprojekt heter Snuten på dårön. Den utspelar sig på en fiktiv ö utanför kusten i Nordanstig som ligger i Hälsingland. På ön finns ett mentalsjukhus, men det är inte bara de intagna som beter sig märkligt, ingen är riktigt normal anser Knujt Maxner. Det är honom som historien kretsar kring, och som av en slump råkar bli den nye polisen på ön. Han finner snart att han tagit sig vatten över huvudet då det sker flera minst sagt besynnerliga mord, och han får uppleva saker som det inte finns naturliga förklaringar på.

Även denna bok innehåller en massa humor, spänning och en skopa gammal folktro och vidskepligheter. Lite som ArkivX på en Twin Peaks ö i Hälsingland. Språket jag använder mig av är dialektalt med störst inriktning på Hälsingemål, men även andra dialekter. Jag gillar den lite hårda och burdusa jargongen som man ofta hör på landsbygden, främst av äldre människor som ofta talar med bred dialekt. Jag är precis klar med uppföljaren, Toner från förr, som tar vid där den första slutar.

“Språket jag använder mig av är dialektalt med störst inriktning på Hälsingemål, men även andra dialekter. Jag gillar den lite hårda och burdusa jargongen som man ofta hör på landsbygden.”

Planen är att det ska bli tre böcker om Snuten på dårön… kanske fler? Böckerna är väl i första hand klassad som humoristiska, men trots det så innehåller de hemska brott som ska klaras upp och de är bitvis ganska blodiga på sina ställen.

Kent Klint Engman Snuten på Dårön
Kent Klint Engman Toner från förr

Kent Klint Engmans skrivresa

Jag och några kompisar brukade göra humoristiska kortfilmer på YouTube, och det var oftast jag som skrev manus och stod för de mesta av idéerna. Jag kom på en parallell värld som jag döpte till Ångernjöte, där allt möjligt fantasifullt och sjukt kunde hända. Vi beslutade oss att filma några korta sketcher som utspelade sig där, men mycket mer hann vi aldrig med, tiden räckte inte till. Idéerna kring Ångernjöte fanns kvar i mitt huvud och jag bestämde mig för att skriva ner det som en bok istället för små filmsnuttar. Jag hade ju liksom världen så gott som klar i skallen, det fattades bara en story. Men jag orkade inte vänta riktigt på den … jag ville ju skriva.


“Jag och några kompisar brukade göra humoristiska kortfilmer på YouTube, och det var oftast jag som skrev manus och stod för de mesta av idéerna.”


2017 började jag på Ångernjöte – Skogen som gud glömde, utan att riktigt veta vad som skulle hända, därför börjar den boken med att huvudrollskaraktären inte vet vem eller var han är. Jag hade lyckligtvis rätt … det löste sig med handlingen allt eftersom, men så här i efterhand skulle jag nog planerat upp en historia innan jag började skriva. Boken blev färdig 2018.

2018-2019 skrev jag uppföljaren Ångernjöte 2 – Återvändarna. Eftersom jag i flera års tid dagligen lyssnat på ljudböcker så var det inte så konstigt att jag ville spela in mina egna böcker som ljudböcker. Jag köpte en mikrofon och använde mig av musikprogrammet som redan fanns datorn. Eftersom jag har lite erfarenhet av skådespeleri då jag gått Bild och Teaterlinjen i gymnasiet samt stått framför kameran i våra YouTube-projekt, så såg jag inte att `läsa med inlevelse´ skulle bli ett problem.

Kent Klint Engman karaktärer

Alla karaktärer i mina berättelser har en egen speciell personlig prägel i sitt sätt att tala. Det kan röra sig om olika dialekter, eller att rösten är mörkare/ljusare, eller talar långsamt eller snabbt. Personligen gillar jag uppläsare som ändrar rösten och ger karaktärerna mer personlighet, därför ville jag inte vara sämre. I början av 2020 släppte jag de två första böckerna som ljudböcker och i mitten av 2021 kom Snuten på dårön ut. Uppföljaren hoppas jag ska finnas tillgänglig till julen 2021 eller i början av 2022.

“Alla karaktärer i mina berättelser har en egen speciell personlig prägel i sitt sätt att tala.”


När jag skrev manus med mina vänner behövde jag aldrig vara så noga eller tänka på rättstavning, indragningar, tankestreck eller talstreck. Då skrev jag kortfattat och slarvigt, huvudsaken var att vi förstod vad det handlade om, ingen annan skulle läsa det. Att skriva en bok som alla ska kunna läsa visade sig vara betydligt svårare. Jag tyckte jag var helt klar med min första bok och ville publicera den så fort som möjligt, vilket jag också gjorde.

I efterhand insåg jag att den innehöll en del språkfel, så som för många komman, eller upprepningar mm. När jag sedan skulle spela in den som ljudbok märkte jag att många meningar var väldigt svåra att uttala. Vissa fick jag så lov att ändra om för att det skulle låta bra i tal. Det slutade med att jag korrigerade hela den första boken och gav ut den som en andra utgåva i samband med ljudboks-släppet. Nu tycker jag att det roligaste i hela skrivarprocessen är inspelningen till ljudboken. Jag funderar på, att när jag är klar med mina tre böcker om Snuten på dårön, så ska jag endast ge ut nästkommande titlar som ljudböcker. Om det blir så får tiden utvisa.

Kent Klint Engman Toner från förr

Kent Klint Engmans karaktärer från “Toner från förr”.

Kent Klint Engman om egenutgivningen

Jag är egenutgivare av mina samtliga verk, såväl vanlig bok som e-bok och ljudbok. Till e-böckerna och pappersböckerna har jag använt mig av ett så kallat ”Print on demand” förlag. För ljudböckerna fick jag tips från Storytel om ett förlag som tog sig an författare utan förlag, de hade kontrakt med de större streamingtjänsterna. Omslagen till mina böcker har jag gjort själv, mestadels på min Ipad. Pappersböckerna och e-böckerna innehåller även ett 20-tal illustrationer som jag gjort, vilket har visat sig varit uppskattat. Dessa bilder har jag även haft användning av som inklippsbilder då jag lagt ut uppläsningar och reklam om mina verk. Jag känner mig nöjd över över mina böcker/ljudböcker, men när man granskar det man gjort så finner man alltid nåt som man anser att man kunde gjort bättre … vilket är bra, för då strävar man hela tiden efter att förbättra sig. Jag tror aldrig man blir fulländad, man har alltid något att lära sig.

“Jag tror aldrig man blir fulländad, man har alltid något att lära sig.”

Vilket eller vilka är ditt bästa tips till den aspirerande författaren? Läs allt du skriver högt för dig själv, det kan göra texten så mycket bättre och lättare att ta sig igenom och det blir bättre flyt. Fundera på vad du tycker är bra med vad och hur andra skriver och lägg sånt på minnet. Det finns mycket att lära genom att granska andra. Jag personligen skriver sånt som jag själv skulle vilja läsa, och sånt som jag tycker är roligt, vilket har präglat mina historier med lite småsjuk humor som ibland kanske kan tyckas en aning grov, med mycket dialekt och unika särpräglade karaktärer. Det enda jag kan tycka är lite synd, är att jag ibland måste tona ner en aning för att inte folk ska tro att man är helt sjuk i huvudet. 🙂

Snuten på dårön

Mer om Kent Klint Engman

Var hittar man dina böcker? Böckerna, inklusive e-böckerna finns på de flesta ställen där man kan beställa böcker på nätet, eller så beställer man direkt av mig (se kontaktinfo nedan). Ljudböckerna finns att streama hos de större streamingtjänsterna (Toner från förr har alltså release i dag den 11/1 och den tryckta utgåvan är just nu planerad till den 22/1).

Skriver du på något nytt just nu?  Jag har precis börjat på Del 3 om Snuten på dårön, men har även börjat planera inför ännu nästa projekt, dvs en fortsättning på Ångernjöte-berättelsen.

Vad läser du själv för böcker? Jag har inte läst en bok på flera år. Nu för tiden lyssnar jag bara på ljudböcker. Mest deckare, så som de om Evert Truut, Oxen serien, Silfverbielke, Joona Lina, Fabian Risk, Hjalmar Lund, Avdelning Q och Jack Reacher. Stephen King är också en favoritförfattare.

Kent Klint Engman Snuten på dårön

Kontakt:

Jag har min facebooksida ”Kent Klint Engman Författare” (klicka här), samt ytterligare en sida som heter ”Ångernjöte böckerna” (klicka här). Någon hemsida har jag inte än.

Jag passar på att tacka alla mina läsare/lyssnare och hoppas att de finner mycket nöje i mina berättelser.

Författarporträtt samt omslagsillustrationer och teckning: Privat

Vill du precis som Kent Klint Engman dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *