Linda Ågren Robert Johannesson
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Linda Ågren

Dagens författarporträtt är skrivet av Linda Ågren, som också är känd som Sveriges första sjöjungfru Athiraa. Hon har nyligen publicerat en barnbok med egna illustrationer, Sjöjungfruns äventyr i Östersjön (åldersgrupp 3-9 år), som förutom ett äventyr med sjöjungfrun Athiraa också har ett tydligt budskap om att vi människor bör hantera vår miljö varsamt. Bilden som introducerar Linda ovan är taget av fotograf Robert Johannesson. Här kommer hennes författarporträtt, varsågoda!

Sjöjungfruns äventyr i Österjön är min debutbok, en barnbok som handlar om en sjöjungfru som stöter på olika hinder i havet, såsom en tumlare och säl som fastnat i spöknät och plast, bottendöd till följd av övergödning och högljudda båtar. Tillsammans samlar de allt skräp de hittar och beger sig på sitt nya uppdrag: att rädda havet! I slutet av boken kan barnen läsa fakta om djuren, havet och tips på vad vi individer kan göra för miljön.

Titel: Sjöjungfruns äventyr i Östersjön
Ålder: 3-9
Förlag: Visto
Författare & illustratör: Linda Ågren

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön

Boken är korrekturläst av en marinbiolog för autencitet och sjöjungfrun är baserad på min karaktär Athiraa, som jag uppträder med på barnkalas, event, välgörenhet och akvariumshow. På boksigneringar så sitter jag alltså med fena så att barnen får träffa en tvättäkta sjöjungfru och dessutom huvudpersonen från boken.

“På boksigneringar så sitter jag alltså med fena så att barnen får träffa en tvättäkta sjöjungfru och dessutom huvudpersonen från boken.”


På de event där jag säljer själv så plockar Clean Sea upp ett kilo skräp ur havet för var 5 bok jag säljer. Min förhoppning med boken är att göra skillnad för havet och planeten både långsiktigt och omedelbart. Framtidens barn ska se min bok som en anekdot över hur det brukade vara, men inte längre är.

Linda Ågren Athiraa Mermaid Eimi Thorén

Fotot ovan är taget av fotograf Eimi Thoréen.

Kreativiteten fanns hos mig redan som liten och mitt favoritmotiv att rita var sjöjungfrun Ariel. Mitt första drömjobb var prinsessa, med tanke på alla Disneyfilmer jag växt upp med, sedan ville jag bli konstnär och tillslut författare. Det ledde mig till att studera Bild & Form på C4-gymnasiet i Kristianstad där min favoritlärare i sve/eng uppmärksammade att jag hade skrivartalang. Tack vare hans uppmuntran sökte jag mig till skrivarlinjen på Sörängens folkhögskola i Nässjö efter studenten. Tillslut hamnade jag på lärarhögskolan HKR där jag blev lärare i språk istället, men det fanns en längtan efter mer.

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön Linda Ågren

En av illustrationerna från “Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”. Linda Ågren har själv illustrerat boken.

Med en livslång kärlek till havet och sjön så provade jag mermaiding för första gången 2012, att simma med fena, och jag var fast. Det dröjde inte länge förrän jag började uppträda som sjöjungfru på barnkalas, event och välgörenhet, och sjöjungfrun Athiraa blev till; Sveriges första professionella sjöjungfru.


“Med en livslång kärlek till havet och sjön så provade jag mermaiding för första gången 2012, att simma med fena, och jag var fast.”


Efter att ha tävlat som sjöjungfru och hamnat på TV, utbildat mig i fridykning för att hålla andan i 3,5 minuter, simmat i akvarium med små hajar och sköldpaddor så kom covid och pausade all aktivitet. Då tog jag tag i min barndoms dröm: att skriva en bok. Motivet? Min sjöjungfru såklart, för då kunde ju barnen få chansen att träffa huvudpersonen på riktigt.

Linda Ågren Athiraa Mermaid Magnus Lundborg

Fotot ovan är taget av fotograf Magnus Lundborg.

Med det inflytande jag har på unga sinnen ville jag forma världen till en bättre plats, därför valde jag att skriva om ett ämne jag brinner för: Miljöproblemen i havet. Genom min sjöjungfru lyckades jag  på sätt och vis att låsa upp alla mina barndomsdrömmar: att bli (havs)prinsessa, konstnär och författare.

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön Athiraa Mermaid
Sjöjungfruns äventyr i Östersjön Athiraa Mermaid

Två av illustrationerna från “Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”. Linda Ågren har själv illustrerat boken.

Jag har vetat i flera år att boken skulle bli av, premissen var redan på plats men jag kom inte till skott som heltidslärare och deltidssjöjungfru. Sedan slog pandemin till och plötsligt fanns en hel del tid över så jag beslöt mig för att ta tag i mitt bokprojekt. För att få en översikt så började jag med en thumbnail; att skissa upp minibilder av alla scener jag vill ha med i boken. Eftersom huvudpersonen skulle vara baserad på mig så samlade jag på mig referensbilder och tog foto av mina olika ansiktsuttryck.


“Eftersom huvudpersonen skulle vara baserad på mig så samlade jag på mig referensbilder och tog foto av mina olika ansiktsuttryck.”

För att fånga mitt ledsna uttryck tittade jag på en video som alltid får mig att gråta: en animerad video av olika ungdjur som drabbas av människors hemskheter, tonsatt med ”I dreamed a dream” som är sorglig i sig. Den satte rätt ton för bokens handling.

Athiraa Mermaid Linda Ågren Linda Paganelli

Ovan syns ett sjöjungfruporträtt av Linda Ågren taget av fotograf Linda Paganelli till vänster. Till höger finns en illustration från Sjöjungfruns äventyr i Östersjön gjord av Linda Ågren.

Därefter började jag skriva: Jag hade alltid ett anteckningsblock nära till hands om inspirationen skulle slå till, och en digital skrivplatta för att kunna skriva även när jag var på väg någonstans. Givetvis ville jag att faktan kring Östersjön skulle vara så korrekt som möjligt så jag bollade ständigt idéer med marinbiologen Kristina Johansson, vare sig det gällde vilka miljöproblem som drabbat havet, vilka växtligheter som växte var och vilka djur som fanns på vilka djup – och, kanske det viktigaste av allt, vilka lösningar som finns. Själva skrivandet tog ungefär ett halvår, och jag skickade ut det till massor av förlag varav två gav napp. För att kunna fortsätta skulle en lektör ta sig en titt på manuset och anpassa språket till den rätta målgruppen. Under tiden tänkte jag att det var dags att måla bilderna, ”detta är den lätta biten” tänkte jag, men där hade jag fel!


“Under tiden tänkte jag att det var dags att måla bilderna, ”detta är den lätta biten” tänkte jag, men där hade jag fel!”


Målandet av bilderna tog ytterligare ett halvår då jag inte hade räknat med hur svårt det skulle vara att måla så många bilder i någorlunda samma stil. Lagom till sommarens start hann jag med nöd och näppe skicka in allt material för att få boken publicerad i handen innan sommaren, och sjöjungfruns högsäsong, var helt över.

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön Linda Ågren Athiraa Mermaid

En llustration från “Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”. Linda Ågren har själv illustrerat boken.

Två förlag var intresserade från början, varav den ena uppmuntrade mig till att låta en lektör läsa den. Det andra förlaget, Visto, tackade ja direkt. Oavsett så kände jag att det var en bra idé att anlita en lektör, då texten verkligen blev än mer anpassad för rätt målgrupp. Visto som tackat ja fick mitt glada svar att jag gärna ger ut med dem, men att jag nu måste måla klart illustrationerna vilket tog ungefär ett halvår. Att trycka sin bok med hybridförlag kan kännas dyrt men jag fick kontakt med ett företag, Proffskommunikation, som likt mig brinner för miljön och som därför hjälpte mig komma igång genom sponsring.

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön Linda Ågren Athiraa Mermaid

En llustration från “Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”. Linda Ågren har själv illustrerat boken.

Mitt bästa tips till den aspirerande författaren: Ett – En lektör är guld värd! Ibland behövs det ett par andra ögon, särskilt en som har koll på läget. Två -Skriv utifrån dig själv, det vill säga, det som driver dig, din passion – hoppa inte på en trend bara för att. Tre – Fundera igenom hur isberget ser ut under ytan, läsaren kommer bara att se toppen av den i din bok men du som författare har en hel värld i huvudet kring hur allt hänger ihop.


“Research är viktigt, kolla upp saker som inte ens verkar vettiga att kolla upp.”


Är det väl genomtänkt så märks det i texten. Research är viktigt, kolla upp saker som inte ens verkar vettiga att kolla upp, annars kommer nån kontakta dig bara för att säga ”det finns ingen sik i Ivösjön” exempelvis. Och sist men inte minst, skicka till så många förlag du kan och ge inte upp.

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön Linda Ågren Athiraa Mermaid

En llustration från “Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”. Linda Ågren har själv illustrerat boken.

Mer om Linda Ågren

Var hittar man Linda Ågrens böcker?

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön finns att köpa på förlagets hemsida, du hittar direktlänken här. Boken finns också på Adlibris, Bokus, SF-bokhandeln, Akademibokhandeln och givetvis via mig och mina boksigneringar som just nu är mest Skåne men som nästa år blir lite mer över Sverige och på litteraturfestivaler/mässor.


Skriver du på något nytt just nu? Vad i så fall?
Inte just nu, då jag vill ge denna bok sin bästa chans. Däremot så finns det fler hav och fler miljöproblem att uppmärksamma, så det är definitivt på kartan.


Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter:
Da Vinci Koden, Animal farm, Daughters of the moon, Harry Potter, Den lilla sjöjungfrun, The singing mermaid, Kitty-böckerna, The survival guide for landlocked mermaids.


Hur kan den intresserade läsaren komma i kontakt med dig?

Linda Ågren finns på flera sociala medier och har dessutom en egen hemsida:
Instagram: @Mermaid_Athiraa
Hemsida: www.svensksjöjungfru.nu
Facebook: Mermaid Athiraa of Sweden

Vill du precis som Linda Ågren dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Tidigare har även följande författare delat med sig av sina porträtt, besök dem gärna:
Anna Fridh, som skrivit romanen En pil i mitt hjärta, finns här.
Anna Breitholtz Monsén, som skrivit romanen Stranden, finns här.
Elisabeth Hochschorner, som skrivit barnboken Mo och myrorna, finns här.
Rebecca Romero, som skrivit den självbiografiska romanen Den osynliga buren, finns här.
Emma Alexson Accaoui, som skrivit den självbiografiska romanen Från fritt fall till hopp, finns här.
Jennifer Berglund, som skrivit feelgoodromanerna Klimatsmart och fullkomligt förvirrad och Oväntat besök och fullkomlig förvirring, finns här.
Lisa W Lindblom, som skrivit fantasyromanen Brokblodet och gav ut på eget förlag, hittar du här.
Andreas Jemn, som skrivit romanen Pensionat Fjällforsen hittar du här.
John Garpike, som skrivit sci-fi romanen Fjäder från en katt, hittar du här.
Bengt Wiede, som skrivit de historiska romanerna Trälens dotter och Hövdingens dotter hittar du här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *