Magnus Carling författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Magnus Carling – Författarporträtt

Dagens författarporträtt är skriven av författaren Magnus Carling. Magnus Carling, född 1973, bor i Göteborg och arbetar som Informationssäkerhetschef på ett globalt företag. Sedan 1995 har han arbetat med IT och sett utvecklingen som både fascinerande och skrämmande. Skrivandet har funnits med Magnus sedan tidiga tonår och han skriver i vitt skilda genrer. Utöver skönlitteratur har Magnus också skrivit seriemanus för Bamse, 91:an och Fantomen.

Jag har skrivit sedan tonåren, då jag ville skriva berättelser som jag själv ville läsa. Jag var fullkomligt uppslukad av fantasy i tonåren, allt från Tolkien och Lewis till Eddings och Le Guin. Fantasy var, och är, en svår genre att nå ut i och jag bytte snart till att skriva skräck. Fantasy var mitt förstaval, men inte långt efter kom skräck och spökhistorier. Jag var väldigt inspirerad av Stephen King och Dean Koontz, men det tog ett tag innan jag skulle bli publicerad.

Innan min debutbok kom ut skrev jag en hel del noveller, hundratals artiklar (till datorpressen) och även seriemanus till 91:an, Bamse och så småningom Fantomen. Det var Diane Karlstrom som hjälpte mig in i den branschen och vi har tillsammans skrivit ett par äventyr till Fantomen.

“Jag har skrivit sedan tonåren, då jag ville skriva berättelser som jag själv ville läsa.”

Jag jobbar just nu på min tionde bok, har åtta utgivna och den nionde precis på väg – går till tryck när som helst. Jag har skrivit i lite olika genrer, men den första serien som gavs ut var trilogin om kriminalkommissarie John Romeo (utgiven av Vibery endast som ljudbok). John Romeo är en annorlunda kriminalkommissarie i ett annorlunda, mycket mörkare, Göteborg. John kan se och känna energier från känslor som lämnats kvar vid starka händelser. Det gör att han ibland kan ha hjälp när han utreder brott, men den här underliga förmågan gör också att han har svårt att besöka vissa platser, som sjukhus och kyrkogårdar. I de tre delarna utreder han en serie mord. Jag skrev serien tillsammans med Diane Karlstrom, som också är min mentor.

Magnus Carling författarporträtt

Sedan har jag skrivit trilogin om den svarta koden, där den första boken Svart Kod gavs ut av Visto, medan de två uppföljarna av Lava. Svart Kod, Svart Storm och Svart Värld är tre teknothrillers, som ställer frågan vad händer om konstgjord intelligens blir smartare än oss – och vad händer om vi inte längre kan använda alla digitala tjänster? Jag har arbetat med IT sedan 1995 och haft säkerhet i fokus under många år. Sedan 2015 arbetar jag heltid som informationssäkerhetschef, så det är naturligt för mig att ha mitt yrke som inspiration. Det händer mycket elände på nätets mörka sida och det bästa sättet att hjälpa alla att få lite insikt är att skriva skönlitterära berättelser som både utbildar och faktiskt varnar för en skrämmande utveckling.

Lava har också gett ut min spökhistoria De försvunna, en relativt mörk historia om en polisman som förlorat en av sina döttrar, och börjar se henne igen efter att han själv blivit skjuten. Då vill hon att han ska hjälpa till att hitta De försvunna. Berättelsen är både ett mysterium, en spökhistoria och en resa i att se hur huvudpersonen bearbetar sin sorg. Är det spöken han ser, eller bara hjärnspöken?

Utöver de här böckerna har Vibery gett ut Det enda som krävs, en fristående kriminalare, och Lava är precis på väg att publicera Monster – första delen i en ny trilogi.

Magnus Carling författarporträtt monster

Magnus Carling om skrivprocessen

Min skrivprocess har utvecklats under åren, men i huvudsak tar det mig en månad att skriva ett synopsis. Mitt synopsis är då ganska välutvecklat, på runt 20-30 A4. Därefter sätter jag mig och matar på, med minst 1000 ord per dag. Oftast fler. Då tar det ungefär tre månader innan jag har ett manus och kan börja redigera. Vilket tar ungefär ett par veckor, kanske en månad. Sedan är det inskick och dags att börja på nästa manus

Alla mina böcker är utgivna traditionellt, förutom Svart Kod. Jag hade fått några böcker antagna innan, men bara som ljudböcker och jag ville själv väldigt gärna ha ut en pappersbok. Sedan gick det av bara farten.

“Min skrivprocess har utvecklats under åren, men i huvudsak tar det mig en månad att skriva ett synopsis.”

Jag är supernöjd med alla mina traditionella utgivningar, och särskilt med Lava. Det är alltid mycket jobb med en utgivning, men jag tycker det är kul när förlaget är noga med kvalité. Varje gång jag har kontakt med redaktörerna så lär jag mig något nytt och det i sig är en resa

Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är att inte ge upp. Det är den stora skillnaden mellan att bli utgiven och att inte bli det. Men ta ditt skrivande på allvar också, och ge det tid. Det tar tid att bli duktig och det tar tid att faktiskt nå igenom även efter att man blivit publicerad. Det är faktiskt mer jobb med att vara sin egen ambassadör än vad man kan tro.

Mer om Magnus Carling

Magnus Carling författarporträtt

Författarporträtt: Ann-Sofie Carling

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Magnus Carling
Jag är väldigt aktiv på många medier. Främst på min hemsida https://magnuscarling.com där jag två till tre gånger i veckan ger både författare och läsare tips. Där handlar det om allt från hur man säljer sina första 1000 böcker till hur man ska lyckas på bokmässor. Samt en hel del nyheter kring mitt författarskap, som när nästa bok kommer som ljudbok eller går att beställa signerad. På sociala medier finns jag på Facebook, Instagram, Threads, X, Linkedin och Goodreads. Jag följer alltid tillbaka och älskar att nätverka. Jag försöker dessutom alltid hjälpa nya såväl som redan etablerade författare att nå ut.

Var hittar man din/dina böcker
Överallt i bokhandeln, och vill man ha ett signerat ex av någon av de böcker som finns i pappersformat så kan man beställa direkt från mig via min hemsida https://magnuscarling.com

Skriver du på något nytt just nu?
Jag skriver nästan alltid på något nytt. Just nu är det uppföljaren till Monster, och jag är halvvägs med synopsis. Kanske är klar i maj. Den här serien handlar om något av det viktigaste som finns – att skydda barn.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter
Jag är verkligen allätare och läser allt möjligt. Jag har nämnt några av mina favoriter, men jag har ytterligare några favoriter. Lee Childs böcker om Jack Reacher tycker jag är väldigt bra, eftersom de är precis så lättsmälta som jag gillar. Inga överdådigt tunga persongallerier och bra action där det nästan alltid går bra. Ny favorit är Andy Weir efter att jag läst Uppdrag Hail Mary.

Vill du precis som Magnus Carling dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
På Midgårdsormen publicerar jag gärna gästinlägg och vill du delta så är du varmt välkommen att höra av dig. För att skriva ett vanligt inlägg behöver du inte vara utgiven utan det räcker med ett brinnande skrivarintresse. För att delta i ett författarporträtt behöver du dock ha givit ut minst en bok på valfritt sätt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Det här är årets första författarporträtt, men tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *