Filip Lindgren författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Filip Lindgren – Författarporträtt

I dagens författarporträtt skriver Filip Lindgren ett personligt inlägg om sin skrivresa som har hållit på i många år. Filip skrev tidigt dikter och har skrivit kåserier under en längre tid på sin arbetsplats intranät. På fritiden är Filip amatörpaleontolog. Nyligen debuterade han med den genreöverskrivande romanen, Nattviskaren.

Jag heter Filip Lindgren och har nyss fyllt 60 år. Tidigt gillade jag att skriva, det märkte jag redan på lågstadiet. Kompisarna suckade vid de tillfällen då “Fri skrivning” stod på schemat, jag jublade och skrev långa episka berättelser som sannolikt aldrig
lästes fullt ut eller rättades – Haha! De brukade returneras med någon liten snäll kommentar dock.

“Kompisarna suckade vid de tillfällen då “Fri skrivning” stod på schemat, jag jublade och skrev långa episka berättelser /…/”

Någon gång kring 20-strecket fick jag ett par dikter publicerade i Kvällsposten, med en god portion nyvunnet självförtroende satte jag ihop diktsamlingen “Bortom öarna” och skickade runt den till olika förlag. Genombrottet som “Radhuspoet” uteblev, familjelivet slukade det mesta av den lediga tiden och åren gick. Jag började skriva kåserier på intranätet på mitt jobb (Nymölla Pappers och Massabruk, idag Sylvamo). Under 30 år skrev jag “Filips Funderingar” och under 3 år “Filips Fundament”. Dessa anspråkslösa och ofta humoristiska vardagsbetraktelser blev mycket omtyckta.

bokomslag

Vid 57 års ålder städade jag mitt skåp och gick hem för att arbeta med min firma inom besöksnäringen och för att få tid att skriva ett bokmanus. Skiftjobbet på “Bruket” började slita på både kropp och själ. Jag ville göra något annat, ta vara på några goda år. Jag är något så egendomligt som amatörpaleontolog, du kan kika in på www.havsdrakarnashus.se om du får lust. En hobby som blev en verksamhet.

Jag kände att jag ville skriva, men att gå från korta kåserier till ett fullskaligt bokmanus var ju som att gå från att snickra ihop en fågelholk till att bygga en sommarstuga. Det var inte riktigt samma sak.

Nåja.

“/…/ att gå från korta kåserier till ett fullskaligt bokmanus var ju som att gå från att snickra ihop en fågelholk till att bygga en sommarstuga.”

Fylld av iver och skrivklåda satte jag mig vid datorn en dag i augusti 2021. Fingrarna dansade över tangentbordet, det var synnerligen lustfyllt, egendomligt, ensamt och rogivande. Ärligt talat så hade jag inte en exakt färdplan. Jag skrev på instinkt och fingertoppskänsla. Jag har aldrig gått någon skrivarkurs, så det som kommer ut blir en slags resa i förnuftets yttersta gränsmarker. Ofta med en något poetisk touch. (läs flummig)

Filip Lindgren författarporträtt

I mars 2022 dog min pappa helt hastigt. Han var visserligen nästan 89 år, men det skakade om mig ordentligt. Vi var nära. Denna händelse kom att styra handlingen och temat i Nattviskaren. Livet var ändligt. Eller? Spännande att med författarens frihet skapa en historia där barriären mellan livet och döden tunnades ut och decimerades till en papperstunn hinna. För den utvalde.

Boken leker med tanken på att det finns en värld som är osynlig för det stora flertalet. Den befolkas av väsen, kloka och välvilliga.

Bokens berättarjag, Filemon Lind är mitt alter ego. Han är bokens huvudkaraktär, vi delar givetvis en hel del. Han lider av insomnia och tinnitus (vilket jag också gör, lite lätt). Plötsligt upplever han en återkommande kontakt i de grunda drömmarna och ur tinnitusens dissonanser. Någon eller något, söker kontakt. Inledningsvis uppstår tankar om begynnande sinnessjukdom eller hjärntumör. Efter en tid blottas detaljer som leder Filemon in i ett äventyr kantat av paranormala händelser. Dock väntar en belöning av ofattbart värde. Nattviskaren bjuder in till ett möte i “Salarna av sand”. Han inser med tiden att han måste revidera sin världsbild från grunden.

“Boken leker med tanken på att det finns en värld som är osynlig för det stora flertalet.”

Från typ maj 2022 till september 2022 jobbade jag i huvudsak med min firma, då låg skrivandet nästan helt nere. Jag startade upp igen runt oktober 2022. Jag skrev under 2 vinterperioder, bara de dagar då jag kände för det. Jag är helt odisciplinerad.

Helt utan kunskaper kring det hela på googlade jag “bokmanus skicka in”. Högt upp kom LAVA Förlag. Jag hade lite kontakt med dem, gjorde en del klassiska tabbar. Skickade in synopsis mm. Sånt brukar inte falla i god jord, förlagen vill som oftast och kanske alltid ha ett komplett manus att granska. När jag väl fattat galoppen, skickade jag in manus och följebrev i januari 2023. Efter 1 vecka fick jag erbjudande om ett Hybridkontrakt. Tryckt bok, e-bok och ljudbok.

– Jäklar anåda! Så brukar det ju inte funka! Jag visste att gallringen var stenhård. Ett manus måste “hålla”, det vet alla som är i branschen. LAVA anger att de kontrakterar ca 3-5 % av de inskickade manusen och att de får ca 200 / månaden. Jag var glad och lite lätt förvirrad!

Nattviskaren Filip Lindgren

Omslagsillustration till Nattviskaren.

Jag skickade in mitt manus helt “rått”. Min sambo och jag hjälpes åt att
korrekturläsa så gott vi kunde. Jag fick en projektledare och en redaktör/lektör som coachade mig för att trimma och vässa manuset. Detta var ett underbart fint samarbete, jag försökte att lära mig så mycket det nu gick. Trots all support och hjälp så var det såklart en hel del jobb under tiden mellan februari 2023 och juni 2023. Vi stuvade om lite i manuset, vissa kapitel ströks och nya fick skrivas ihop.

Det ska villigt erkännas att jag var ganska less på det hela strax innan
målgång. Detta är tydligen ett vanligt fenomen, likaså pendlingar mellan att tycka att “detta är kvalificerat mög, ingen kommer att vilja läsa” och “- Men ojdå…detta är ju skitbra! Har jag skrivit detta?”

“Jag fick en projektledare och en redaktör/lektör som coachade mig för att trimma och vässa manuset.”

Skrivprocessen och finslipet tog in alles 1 år. ( 6 månader + 6 månader). Räknat från skrivstart till fysisk utgivning 2 år och 4 månader. Nattviskaren utgavs på LAVA Förlag 231207. Releasepartyt hölls på Bromölla Bibliotek 231214, ca 65 gäster.
Jag har i dagsläget sålt ca 200 böcker till nära och kära. Hur boken sålt är för stunden en gåta. Jag lär väl få veta, jag har ingen som helst uppfattning.

Nattviskaren är sannolikt genreöverskridande. Det är ju fantasy, skräck, nordisk mytologi, historia och lite kärlek. Toppat med några korn poesi. Den har bedömts vara “svår att lägga undan”, vilket ju är ett gott betyg. Boken är medvetet okonventionell. Kanske på gränsen till det ohållbara? Det är ju förord, som Filemon skriver (vilket kanske är udda?) sedan huvudstory, epilog, eftertext, prolog till del 2, sidostory “Noteringar – Nattviskarens Trappa” och så några dikter på slutet. Så brukar det nog inte utformas.

LAVA tyckte att det var ok – Haha! Man ska tränga igenom bruset!

Filip Lindgrens bästa tips till den aspirerande författaren

Råd till skrivglada. Tja, det får väl bli det vanliga. Skriv, skriv, skriv av lust och fägring stor! Låt orden blomma och flöda! Ta ut svängarna och våga vara utanför boxen. Gå på magkänslan, lyssna INTE på JANTE! Skriv inte de dagar du inte känner för det. Det blir bara pannkaka av det då. Även om det tycks vara ett genomgående råd, “att skriva varje dag”. Tro på det du gör. Ha roligt! Skit i om du blir refuserad, försök att lära av kritiken, både positiv och negativ. Acceptera att alla kan inte gilla det du skriver.

Mer om Filip Lindgren

Filip Lindgren författarporträtt

Författarporträtt Filip Lindgren. Bilden är tagen med självutlösare på en plats som förkommer i boken Nattviskaren.

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Filip Lindgren
Det går utmärkt att kontakta mig på filip@havsdrakarnashus.se. Jag har ingen specifik sida för mitt skrivande ännu. Det kan ju vara en bra ide kanske?

Skriver du på något nytt just nu?
Jag jobbar med uppföljaren nu. Arbetsnamnet är “Nattviskaren II – Najaderna”, jag tror att jag är klar i april/maj detta år. Böckerna utspelar sig i området runt Ivösjön, i vissa lägen har jag skruvat lite på ortsnamnen, en del platser finns andra är påhittade.

Var hittar man Nattviskaren?
Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus, Campusbokhandeln, Akademibokhandeln m.fl, e-boken finns hos ett flertal aktörer och ljudboken kommer inom kort.

Var hittar man din/dina böcker
Jag är udda på så vis att jag egentligen inte läser några böcker själv. Möjligen 1 st / året. Min inspiration kommer från naturen, musik och mina egna tankar om livets olika avsnitt. Jag är inte religiös, men jag har dörren på glänt för en viss typ av andlighet. Med tiden har jag utvecklat ett visst intresse för att vandra på kyrkogårdar och besöka historiskt laddade platser som tex Varbergs fästning, på så vis får fantasin vingar. Sagor, sägner, historia, fantasy och nordisk mytologi ligger mig varmt om hjärtat.

Vill du precis som Filip Lindgren dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
På Midgårdsormen publicerar jag gärna gästinlägg och vill du delta så är du varmt välkommen att höra av dig. För att skriva ett vanligt inlägg behöver du inte vara utgiven utan det räcker med ett brinnande skrivarintresse. För att delta i ett författarporträtt behöver du dock ha givit ut minst en bok på valfritt sätt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första gästporträtt skrevs av spänningsförfattaren Magnus Carling, hans inlägg hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *