Susanne Schemper författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Susanne Schemper – författarporträtt

Susanne Schemper debuterade 2018 med den psykologiska spänningsromanen “Osynlig närvaro”. Sedan dess har hon gett ut ytterligare sex böcker inom samma genre, varav den senaste, “Sandflykt” – del 2 i serien Saltmålla, nyligen släppts. I dagens porträtt berättar hon om sin författarresa och sitt skrivande.

Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i skrift och har alltid älskat att läsa. Jag tror att det är den kärleken till berättelser som är anledningen till att jag skriver. Kortkorta noveller, små reflektioner över livet, flödestexter var det som kom först. Sedan vågade jag mig på en skrivkurs och jag visste omedelbart att nu ska jag ta min dröm om att skriva på allvar. Och så blev det.

Första boken skrev jag på ren glädje! Men den tog lång tid, mycket på grund av ingen erfarenhet. Jag hade skrivit noveller som blivit publicerade innan första romanen var klar, och en kort berättelse såklart kräver inte samma tid. Så ett stort hinder i början var brist på tid, och jag skulle säga att det fortfarande är ett hinder, även om jag nu jobbar deltid samt inte har små barn i hemmet längre.

“Första boken skrev jag på ren glädje! “

Jag tycker alltid att det är svårt att svara på hur lång tid det tar att skriva en bok, men nu när jag har lite mer rutin så tar det cirka sju månader för mig att skriva ett råmanus. Sedan gör jag flera egna redigeringsvändor innan andra ögon får närma sig texten. Jag skriver i kronologisk ordning, utan ett detaljerat synopsis. Det absolut roligaste med att skriva är att det är så fritt. Mina karaktärer och berättelser växer fram i takt med att jag skriver. Så roligt och inspirerande!

Susanne Schemper författarporträtt

Jag har erfarenhet från flera olika utgivningsformer. Delfinansierad utgivning, medförfattare i antologier, utgiven enbart digitalt (skriva för ljud), samt traditionell utgivning. På vägen har jag lärt mig massor!

Innan debuten anlitade jag en lektör (efter flera refuseringar) och det var en investering jag aldrig kommer att ångra. Jag fick hjälp att tighta till manus, räta ut frågetecken, slipa texten. Under min skrivresa har jag sedan haft förmånen att få utveckla manus med duktiga förläggare och redaktörer.

“Innan debuten anlitade jag en lektör (efter flera refuseringar) och det var en investering jag aldrig kommer att ångra.”

Min senaste roman Sandflykt utspelar sig på Saltmålla Resort (första delen heter Sandänglar) och är en bok om en familj som på ytan verkar ha allt. Bakom den putsade fasaden döljer sig mörka hemligheter, och under vistelsen på Saltmålla krackelerar ytan alltmer. Jag hoppas att läsaren/lyssnaren ska (förutom att bli underhållen) känna och reagera. Som i många av mina böcker finns temat hämnd med och – hoppas jag – karaktärer som berör. Jag är också strax aktuell med pocketsläpp av Bekännelsen, fjärde (fristående) delen i Solingeserien.

Just nu skriver jag på en helt ny serie. Hittills har jag ett färdigt råmanus och en vag idé om andra delen. Det är en mörk relationsthriller där ett udda syskonpar är huvudkaraktärer. Jag skriver också på en kortroman som utspelar sig under advent/jul.

Susanne Schempers bästa tips till den aspirerande författaren: Läs massor, skriv så ofta du kan, redigera inte när du skriver utan låt texten komma och fixa senare. Gå en skrivkurs. Och ge inte upp.

Jag läser (och lyssnar)  mycket och brett. Extra mycket gillar jag psykologisk spänning och några favoriter som skriver i den genren är Lisa Jewell, Ruth Ware, Ane Riel, och Romy Hausmann. Sedan har jag flera favoriter som inte skriver spänning. Älskar till exempel allt av Maggie O´Farrell och Anhony Doerr.

Susanne Schemper författarporträtt

Mer om Susanne Schemper

Susanne Schempers böcker finns i digitala bokhandeln, alla streamingtjänster och i en del fysiska butiker.

Följ gärna Susanne på sociala medier!

Jag finns på instagram:
Du hittar Susanne som @susanneschemper på Instagram och FörfattareSusanneSchemper på Facebook.

Vill du precis som Susanne Schemper dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag kommer till i det här inlägget.
Astri Kleppe är författare och har senast givit ut romanen “Moderfloden”, läs hennes porträtt här.
Göran Wallin är författare, maratonlöpare och föreläsare. Han springer trots handikapp och är en sann inspiration. Hans porträtt Att springa för livskvalité hittar du här.
Beatrice Samuelsson har skrivit romanen Doften av kardemumma som hon själv beskriver som en feelgood med svärta, hennes porträtt hittar du här.
Julia Hjalmarsson har nyligen avslutat Hola folkhögskolas skrivarutbildning och novelldebuterat i utbildningens gemensamma antologi Brända blad, läs hennes inspirerande porträtt här.
Monika Thormann är feelgood- och ungdomsromanförfattare. Hennes porträtt hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Add Your Heading Text Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *