research kjell stjernholm
Författarporträtt,  Skrivande

Research av Kjell Stjernholm

Kjell Stjernholm debuterar med romanen ”Koloristen som vägrade svart” senare i år på Lava förlag. Den handlar om en man med Downs syndrom som efter sin mammas död sticker sin väg för att leva ett liv efter egna val. Något som visar sig ha sina svårigheter, och där hans konstnärliga talang gör att han förväxlas med en svensk Banksy. Han erövrar det offentliga rummet på ett sätt som skapar ännu fler utmaningar, internationell uppståndelse och inhemska politiska stridigheter. I det här gästinlägget berättar Kjell om sin research för projektet!

Behöver en sådan bok research? Kan ni tro! Inte runt hur protagonisten fungerar. Här har jag en förebild i en av mina närmaste vänner och kollegor sedan många år. Utan att kunna hans kommunikativa DNA hade texten varit omöjlig att skriva utan att falla ner i användandet av stereotyper. Men resten.

“Många föredrar att läsa in sig på områden. Jag kan förstå att det kan fungera, men själv väljer jag bort det till förmån för samtal med specialister som kan något mycket bättre än jag själv.”

När jag läser om andras researcharbete noterar jag några skillnader. Den första är att många föredrar att läsa in sig på områden. Jag kan förstå att det kan fungera, men själv väljer jag bort det till förmån för samtal med specialister som kan något mycket bättre än jag själv. Jag tycker personliga samtal och intervjuer är både snabbare, roligare och effektivare. Dels för att jag slipper ta mig igenom allt möjligt jag inte har nytta av för att komma till det som är grejen, dels för att textkällor bara i undantagsfall kan svara på mina mer kluriga följdfrågor.

lektör, redaktör och korrekturläsare

Möjligheten att fråga vidare längs ens egna slingriga fantasier är extra viktigt om man som jag skriver inom drama/humor. Meningen med researchen är inte att jag enbart ska få kunskap att beskriva ett korrekt polisingripande, i alla fall inte med sedvanlig socialrealism. Jag letar istället efter beteenden, rutiner, små saker att dra ut till sin fulla längd för att kunna få till missförstånd, eskaleringar och konflikter. Det blir roligare om mina skruvade påhitt tar avstamp i polisiära principer, förvisso använda i mina egna syften. Det här gungflyt funkar mycket bättre att hantera med en respondent som är införstådd med researchens syfte och som tycker det är kul att få bidra till mitt skapande. Även om hen hela tiden bara bistår med torra fakta och egna erfarenheter.

“Möjligheten att fråga vidare längs ens egna slingriga fantasier är extra viktigt om man som jag skriver inom drama/humor.”

Vad händer i rättsväsendet när svaranden har Downs syndrom? Lagen gör inga undantag, det blir människorna som upprätthåller lagen som tvingas hantera en situation de eventuellt inte klarar av. Mina samtal med åklagare, försvarsadvokat, rättspsykiatriker och polis ger mig hela tiden två sidor. Basen, så här fungerar det, så här ska vi göra – och möjligheten, vad om någon tillför det här, vad händer då?

Graffitibilden ovan är tagen av Sebastian Glaser (Unsplash).

Den andra skillnaden jag tycker mig läsa in, rätt eller fel, är önskan att ta reda på saker utan att bjuda in den som svarar i vad det är den bidrar till. Ett sorts försvarande av integriteten i sitt bokprojekt, där det mesta är hemligt tills den eventuellt kommer ut. För mig funkar det bättre tvärtom. Jag bjuder in dem i galenskapen, är öppenhjärtig och låter dem känna med mig, min protagonist och min skaparprocess.

“Nästan alla säger ja, och de flesta med förtjusning. Tänk om boken blir en storsäljare och de har fått bidra?”

Jag får tag i mina specialister på olika sätt. Dels via ett stort socialt nätverk, både privat, genom jobb och förtroendeuppdrag. Finns de redan där så är de lättfångade. Jag skäms aldrig för att fråga om de vill hjälpa mig. Jag brukar förklara vad mitt projekt går ut på, var i processen jag befinner mig, att ett enkelt nej tack är ett fullt godtagbart svar, och fråga om de vill ge mig en timme eller två av sin tid. Nästan alla säger ja, och de flesta med förtjusning. Tänk om boken blir en storsäljare och de har fått bidra? Kul, eller hur! Vem vill inte ge någon den känner en hjälpande hand på väg mot sin dröm? Nästan alla!

testläsare

När specialisten inte redan finns i min sociala sfär brukar jag använde mitt nätverk för att leta upp dem. Han som kan allt om graffiti, street art, och de miljöerna kom via en släkting aktiv i Clowner utan gränser. Professorn i immaterialrätt kom via experten på funktionshinderlagstiftning jag träffat på en buss i Gwanju, Sydkorea. När jag hade svårt att få tag på någon som verkligen visste vad som händer med lik på bårhuset om de inte hämtas ut, så gick jag via politiska kontakter i regionen. Bårhusen är trots allt deras domän. I ett fall gick jag helt enkelt bara in i den butik som kunde mitt specialområde och bad om hjälp. Det blev ett gott snack i en timme om sprayfärger och UV-produkter, och i svaren kom parallellt specifika uttryck jag kunde ge en av mina karaktärer i boken.

“När specialisten inte redan finns i min sociala sfär brukar jag använde mitt nätverk för att leta upp dem.”

En tredje skillnad med den form av social research jag bedriver, är att den ger näring till bokens försäljning när den väl kommer ut. De som medverkat i min research får ett dedikerat ex som tack, men de får också en story att berätta på sina sociala medier, i sina fikarum och runt bordet på söndagsmiddagen. De blir – hoppas jag – budbärare i den bästa av marknadsföringsaktiviteter: den personliga rekommendationen.

research kjell stjernholm

Författarporträtt på Kjell Stjernholm taget av fotograf David Lenander.

”Koloristen som vägrade svart” kommer på Lava förlag under 2022. Innan jul kommer en fackbok som heter ”Same same but different –att utveckla skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning” på Gidlunds förlag.

Under tiden kan du följa mig på:
Facebook: https://www.facebook.com/KjellStjernholmForfattare/
Instagram: https://www.instagram.com/kjellstjernholmforfattare/
Webb: https://kjellstjernholm.wordpress.com/

Vill du precis som Kjell Stjernholm gästblogga på sidan? Om din egen research? Andra vedermödor inom skrivandet!? Hör gärna av dig med förslag på ämne!
Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här. Självklart får du göra reklam för utgivna alster om du har något sådant (men du behöver inte vara utgiven för att medverka).

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *