i ambulansen bakom kulisserna release
Författarporträtt,  Skrivande

I ambulansen Bakom kulisserna release

Dagens inlägg blir ett lite speciellt sådant. I onsdags var det nämligen release för romanen “I ambulansen – Bakom kulisserna” av Krister Johansson. Det är en roman som är inspirerad av verkliga händelser, hämtat från författarens liv under åren inom ambulanssjukvården. Jag har haft den stora äran att få lektörsläsa och ge feedback på boken under processens gång.

Kristers resa började för ungefär 35 år sedan då han började sitt arbete på ambulansen. Han har, som de flesta som arbetar med ett sådant socialt och ibland känslosamt påfrestande yrke, samlat på sig mängder av anekdoter och minnen från arbetslivet, både vad gäller möten med patienter, kollegor och chefer. Redan från början var det här ett manus jag kände starkt för, Krister är nämligen en mästare på att förmedla känslor.

I ambulansen Krister Johansson

Krister Johansson signerar böcker på releasedagen, Bohusläns museum. Foto: Ossian Hansson 7 år.

Jag tror att få personer som inte har försökt sig på att skriva en bok förstår hur svårt det är. Det är inte nog med att det ska finnas en början, en mitt och ett slut – utan också att få till en röd tråd genom det hela. Att göra detta med minnen från ett yrkesliv är en utmaning. Men Krister har lyckats med bravur. Det är så spännande att följa huvudkaraktären Adam och personerna runt honom, gemenskapen mellan kollegorna strålar ut från sidorna. Tragiska möten med patienter beskrivs med känsla, boken blir lite sorglig på sina ställen – men aldrig obehaglig.

“Det är så spännande att följa huvudkaraktären Adam och personerna runt honom, gemenskapen mellan kollegorna strålar ut från sidorna.”

Krister har också en humoristisk stil för det mesta (vilket också avspeglas i relationer med kollegorna), en balansgång som kan bli svår när man berättar om livsomvälvande eller tragiska händelser. Trots det går Krister aldrig över gränsen för det olämpliga, utan förmedlar hela tiden nyktra redogörelser för händelseförloppen.

I ambulansen release krister johansson bohusläns museum

Bokrelease på Bohusläns museum!

Efter en lång skrivprocess där Krister vridit och vänt på scener, passager och ord. Lagt till. Strukit. Jag är så imponerad över din fart och ditt driv – Krister! Så har det äntligen varit dags för release.

Kristers release gick av stapeln på Bohusläns museum i Uddevalla, varifrån hans ambulans också utgått i alla år. Jag gick dit tillsammans med min 7-årige son. Ett lyckodrag skulle det visa sig (man är ju alltid lite nervös i sällskap av barn i den åldern i sociala sammanhang) då det första som mötte oss utanför ingången var fyra ambulanser.

Till min stora glädje var salen smockfull, inte bara av mingelgodis, utan också av människor som ville köpa Kristers bok. En slingrande kö ledde upp till scenen där signeringen ägde rum. På samtalsämnena förstod jag rätt snabbt av jargongen att många delar Kristers yrkesbana och flera yrkesklädda ambulanspersonal var också på plats.

I ambulansen bakom kulisserna release Krister Johansson

Bokrelease på Bohusläns museum. Krister Johansson signerar böcker på scenen. Både gamla och nya ambulanskollegor fanns bland de närvarande.

Jargongen är dock inget man behöver känna sig nervös över när man läser Kristers bok även om det så klart blir en viss medicinsk jargong. Det är lätt att bli hemmablind när orden är vardag för en själv, därför hände det ibland under lektörsläsningen att jag kliade mig lite i huvudet kring vissa termer. Men där satte jag frågetecken – och Krister rätade ut.

I ambulansen – Bakom kulisserna har varit ett otroligt spännande och roligt projekt att följa från start (åtminstone mitt) till mål! Att se en text utvecklas är en helt fantastisk upplevelse och jag tror att även om det går att uppleva den i eget skrivande så är det enklare att se förändringen i någon annans text där man inte har en personlig koppling till handlingen.

“Jag rekommenderar verkligen Kristers bok till alla som vill följa med på en spännande och känslomässig resa i ambulansen.”

Jag rekommenderar verkligen Kristers bok till alla som vill följa med på en spännande och känslomässig resa i ambulansen, oavsett om man jobbar inom vården eller inte. Själv hade jag få insikter i den här världen sedan innan, så jag rekommenderar den starkt även till en bred allmänhet. Inte minst för att få insikt i hur vår akutsjukvård funkar och hur arbetsvillkoren för ambulanspersonalen ser ut.

I ambulansen – Bakom kulisserna är en lättläst bok som jag tror många kommer tycka tar slut alldeles för fort. Både av den anledningen och av Kristers humoristiska underton, tycker jag också att den passar utmärkt till en YA-publik. Jag tror många tonåringar skulle kunna få aha-upplevelser av den här boken.

Boken väcker även vissa moraliska tankar till liv – när är det till exempel verkligen läge att ringa det där nödsamtalet. Krister skriver sin bok helt utan moralpredikningar, men den är även intressant ur synvinkeln av debatten kring det här med att söka vård i onödan som blossar upp ibland (läs/lyssna till exempel det här inslaget från SR från juli i år som handlar om att människor söker akutvård i onödan på Centralsjukhuset i Kristianstad).

Mer om I ambulansen - Bakom kulisserna

i ambulansen bakom kulisserna release

Läs mer om I ambulansen – Bakom kulisserna på bokförlaget Idus hemsida, klicka här. Där kan du också beställa ett exemplar.

Boken finns också i nätbokhandlarna och som ljudbok!

Baksidestext: Dramatiska trafikolyckor, plötsliga hjärtstopp och snabba ambulansförlossningar. Så många uppdrag. Många människor. Följ Adam och hans kollegor genom en dråplig, tänkvärd och spännande 35 år lång arbetslivsresa på ambulansen.

Klockan är 08.06. Adam har precis lämnat ambulansstationen för sista gången. Han har varit pensionär i exakt sex minuter. Men han kan inte lämna alla livsöden som berört honom. Vissa har för evigt en egen plats i Adams minne. Som sjuåriga Linda med svärdet vid näsroten eller cancersjuka Carin med det vackra, levande leendet.

Alla situationer är unika, och alla förtjänar att minnas. Vissa behöver berättas.

I ambulansen, bakom kulisserna är en roman som är inspirerad av verkliga händelser, hämtat från författarens liv under åren inom ambulanssjukvården.

@jennyviolahansson

I veckan hade boken "I ambulansen - bakom kulisserna" premiär! Jag har haft äran att lektörsläsa boken och blev inbjuden till release på Bohusläns museum i Uddevalla. Stort grattis till en lyckad debut, Krister! Jag rekommenderar boken till alla som är intresserade av ambulansens arbete! Den är lättläst och skriven med en stor portion humor! Finns i nätbokhandeln och som ljudbok. #bokrelease #iambulansen #kristerjohansson #kristerjohanssonförfattare #booktok #booktoker #svenskabooktok #booktoksverige #lästips #boktips #ambulans #ljudbok

♬ Major Permission - DJ BAI

Vill du som läser detta dela med dig av din författarresa i ett författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *