Åsa Hallengård
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Åsa Hallengård

Åsa Hallengård har gett ut trilogin Antikkursen på Joelsgården förlag i tryckt form. SagaEgmont har gett ut serien som ljudbok och e-bok. Under 2022 kommer första delen som heter Antikkurs för vilsna hjärtan, ut på finska, nederländska, polska och tyska. Den 18/5 var det återigen dags för Åsa Hallengård att ordna releasefest för då gav LB förlag ut Konserverad kärlek och spröda drömmar. Varsågoda att ta del av Åsas härliga porträtt!

Jag började skriva 2018 till följd av en fotoperation då jag var sjukskriven under sex veckor. Jag hade länge känt ett alltmer pockande behov att göra något kreativt och längtan efter att försöka få ihop en historia gjorde att jag till sist vågade. Men jag var rädd att jag aldrig skulle få ihop en berättelse. Eftersom jag alltid varit intresserad av gamla saker och har ett stort antikintresse blev det naturligt att låta handlingen kretsa kring detta. Det är roligt att samtliga fyra manus jag knåpat ihop hittills har blivit böcker.

“Eftersom jag alltid varit intresserad av gamla saker och har ett stort antikintresse blev det naturligt att låta handlingen kretsa kring detta.”

Råmanuset tog ca fyra veckor att skriva klart. Sedan följde massor av redigeringsvändor. Jag hade ingen aning om hur det gick till att skriva en bok utan kände mig fram längs vägen. 2019 kom den ut och samma år även uppföljaren, Antikcafé för kantstötta hjärtan.

Åsa Hallengård författarporträtt

När jag skriver så brukar det börja med att jag får en massa idéer till handlingen fast ibland startar det med att en eller ett par karaktärer börjar prata med mig. Då skriver jag ner deras historia, vilka de är såsom ålder, yrke, mål, hinder, utseende och egenskaper. Sedan gör jag en grov skiss på själva handlingen och funderar på vilka eller vilket perspektiv jag ska berätta ur. Krävs det research, vilket det ofta gör så gör jag den innan jag börjar skriva. Vissa saker behöver jag givetvis ta reda på i efterhand eftersom handlingen allt som oftast ringlar i väg åt ett annat håll än det jag från början avsett.

“Jag trodde att jag skulle bli utgiven supersnabbt och hade ingen aning om att det tar tid från ax till limpa.”

Jag trodde att jag skulle bli utgiven supersnabbt och hade ingen aning om att det tar tid från ax till limpa. På Joelsgården gick det jämförelsevis mycket fort, några månader och det är stor skillnad gentemot LB förlag. Där tog det ca ett år med den boken som kommer nu i maj och den tiden behövs för att förädla råmaterialet. Den lärdomen är jag mycket glad att jag dragit. Då bör man hålla i minnet att grundkvalitén på det manus jag lämnade ifrån mig senast, var långt högre än mitt debutmanus.

Åsa Hallengård författarporträtt konserverad kärlek och spröda drömmar

Mer om Åsa Hallengård

Var hittar man din/dina böcker: På Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och alla ljudbokstjänster.

Skriver du på något nytt just nu? Just nu skriver jag på tre eller fyra manus samtidigt. Ett har jag fastnat på, kan man säga. Jag saknar vissa pusselbitar i mitt liv för att kunna fortsätta. Det ligger halvt i träda för tillfället men jag gör research och skriver in några saker då och då. Jag har just skrivit klart ett råmanus som utspelar sig på landsbygden. Det handlar mycket om ensamhet, jakt, natur och simning. Del två har jag nyligen påbörjat. Det fjärde manuset, som är helt fristående, håller jag på att klottra ner idéer till men tanken är att det ska handla mycket om musik och lera.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter: Min bästa bokupplevelse under förra året var Sockerormen av Karin Smirnoff. Jag läser allt möjligt, exempelvis Anais Nïn, Michel Houellebecq, Yaha Hassan och Edith Södergran för att nämna några. Givetvis blir det en del feelgood med, såsom Jojo Moyes, Caroline Säfstrand och Jenny Fagerlund. Det är svårt att endast nämna några då jag läser mycket.

Åsa Hallengårds bästa tips till den aspirerande författaren: Ge inte upp utan skriv så fort tillfälle ges. Och ges det inga tillfällen får du skapa dem.

Hur kan den intresserade läsaren komma i kontakt med Åsa Hallengård
Jag är mest aktiv på Instagram och där hittar man mig under mitt namn, asahallengard. Jag försöker använda den plattformen för att visa hur skrivprocessen går till, hur och när jag får inspiration och så vill jag visa lite vilken sorts person jag är, så förhoppningsvis upplevs den som personlig. (Klicka här för att komma till Åsas instaprofi)

Åsa Hallengård

Författarporträtt på Åsa Hallengård taget av fotograf Jens Jentin.

Vill du precis som Åsa Hallengård dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *