sjuka romankaraktärer förskjuten release 75 mil till Berlin
Skrivande

Sjuka romankaraktärer – eller förskjuten release 75 mil till Berlin

Releasen av första delen i Svenssons buss, 75 mil till Berlin, skjuts upp. Meningen var ju att ljudboken (och e-boken) skulle släppas nu på torsdag den 6 oktober. Nytt releasedatum blir istället 20 oktober! Trist, javisst! Men vad är det då som hänt? Jo, alla kan bli sjuka, även inläsare. Och har man sådan otur att rösten blir lidande så är det ju inte helt enkelt. I dessa förkylningstider är det således tråkigt, men huvudsaken är ju att kvalitén blir bra. Håller ni inte med? Så ni önskar vi Oscar att han kryar på sig ordentligt medan vi dyker ner i ämnet sjuka romankaraktärer. Jag avslutar med att, passande nog, dela en kortare text från ett avsnitt där en av huvudkaraktärerna nyligen varit förkyld.

För den uppmärksamme följaren så har jag också bytt släppdag för veckans inlägg till måndag. Jag kommer framöver att släppa inlägg på i första hand fredagar, men vi får se när jag är så pass i kapp att det funkar!

Sjuka romankaraktärer

Dagens tråkiga nyhet kom mig alltså osökt att tänka på det här med sjuka romankaraktärer (Och nu menar jag fysiskt sjuka). Sjukdomar är ju ofta sparsamt beskrivna i litteratur – och det med all rätt. Jag menar, hur mycket presterar du själv när du ligger nedbäddad i sängen? Hur spännande hade det varit att höra att det kliar lite i Frodos hals när han är på väg uppför Domedagsberget liksom?

Sjukdom i litteraturen

Oftast blir det helt enkelt alldeles för lite konflikt i scener där vardagliga bryderier, såsom till exempel där en lättare förkylning dyker upp, det vill säga: Det händer ingenting och i handlingen finns brutalt större problem än att brottas med en liten mancold!

Men ingen regel utan undantag, det finns också berättelser där sjukdom på ett eller annat sätt är centralt.

svenssons buss hemsida

Onödig sjukdom

Trots ovanstående händer det att författare slänger in scener som är rätt betydelselösa där huvudkaraktären är förkyld. Lämpligt nog så är referensen till Sagan om ringen ovan inte helt tagen ur luften. I Bilbo – en hobbits äventyr blir åker Bilbo faktiskt på en förkylning då han åker från älvkungens palats ut på en tunna (och ja just det, spoiler alert på den. Men boken är från 1937. Första svenska översättningen kom 1947). Och vilken betydelse har detta för handlingen? Egentligen ingen alls. Han nyser i närheten av en lägereld men blir aldrig upptäckt eftersom han har … *trumvirvel* hittat en märklig ring som gör honom osynlig… Det är här man som lektör tipsar om att detaljen kan strykas. Men det gör man ändå inte i det här läget, jag menar det är J R R Tolkien vi pratar om. Men ni fattar grejen?

Jag minns också en scen från bok 7 i Sagan om isfoket, Spökslottet, där huvudkaraktären Tancred blir förkyld samtidigt som sitt kärleksobjekt Molly. Då skrev de söta lappar till varandra och det blev liksom en fin scen av det hela. Inte för att det var någon större del av boken som gick åt till detta, men det är trots allt en detalj jag minns.

sjuka romankaraktärer förskjuten release 75 mil till Berlin

Sjukdom med ett syfte

Sedan finns det naturligtvis böcker eller filmer där handlingen på något sätt kretsar kring sjukdom. Då är det naturligtvis berättigat att beskriva sjukdom och låta karaktärernas våndor synas ordentligt – för annars skulle det inte bli någon handling.

Ett klassiskt exempel är Bröderna Lejonhjärta. Berättelsen i sig handlar väl om att på något sätt hantera döden. Även om just sjukdomen inte är i fokus så utspelar sig väl det mesta av handlingen i feberdrömmar hos den sjuke huvudkaraktären Karl.

I filmen En oväntad vänskap anställs en tidigare fängelsekund som personlig assistent till en förmögen man som blivit förlamad i en skärmflygolycka. Det är inte direkt vänskap vid första ögonkastet …

Till och med något så trivialt som en förkylning kan bli en del av handlingen om den är en del av vanföreställningen hos en karaktär. I avsnitt 6:13 från serien Vänner är Monica sjuk men vägrar erkänna det eftersom sjukdom är för veklingar. Dessutom vill hon gärna mysa tillsammans med pojkvännen. (Det här med vanföreställning fördjupar vi en annan gång, men det handlar kortfattat om en tro på något felaktigt som manusförfattaren förändrar å karaktärens vägnar under berättelsens gång)

Man får helt enkelt väga från fall till fall om den sjukdom och de sjuka romankaraktärer man tänkt sig bidrar till handlingen eller inte. Spelar sjukdomen ingen roll för handlingen – ja då bör sjukdomen helt strykas!

sjuka romankaraktärer förskjuten release 75 mil till Berlin

Sjuka romankaraktärer i 75 mil till Berlin

I 75 mil till Berlin blir karaktären Samuel ordentligt förkyld under en kort tid i berättelsen. Händelsen har naturligtvis flera syften för handlingen, men dem kan jag inte gå in på utan att spoila handlingen. Däremot kan jag ju dela en sådan kortare snutt bara för att det helt enkelt är lite kul! Så håll till godo.

Samuel har precis legat hemma sjuk medan de andra fått driva runt företaget, nu är det dags för inofficiellt företagsmöte kring köksbordet!

Samuel huttrade till. Han placerade anteckningsblocket på köksbordet och sträckte sig efter filten på stolsryggen. Utanför fönstret sken solen och det droppade oupphörligen från taket. Tvärsöver bordet satt Freddie rak i ryggen. Han verkade titta på något på väggen bakom Samuel. Gökuret förmodligen.

”Jag vill diskutera telefonen.” Joakim pekade på Svenssons mobil som om den vore en död råtta katten släpat in.

Samuel lyfte upp blyertspennan. Varför måste vännen alltid vara så butter?

”Jag vill diskutera expansion”, sa han. ”Vi tar din punkt sen.”

Under tiden Samuel varit sjuk hade han ägnat all tid han orkat åt att fundera över Svenssons nästa steg. Han hade varit tvungen. Om han inte sysselsatte sig med annat såg han bara lockarna under den vita baskern. Inbillade sig att han kände doften av äpple. Vilken märklig influensa.

”Jag måste hinna med tåget.” Freddie flyttade uppmärksamheten till müsliskålen.

”Det går fler tåg”, sa Samuel.

Freddie fnyste.

”För dig ja. Men hon är den rätta, jag känner det i hela kroppen.”

Samuel knep ihop munnen för att inte spinna vidare på var Freddie nog kände mest i kroppen.

”Får jag be om fokus, tack.” Joakim skar upp en fralla och smulorna singlade ner på köksbordet.

Ett välbekant rosslande i halsen. Den förbannade hostan vägrade ge med sig.

”Vi har alltså kommit överens om att expandera”, kraxade Samuel.

”Vi har inte alls kommit överens.” Freddie skrapade ner Joakims smulor i handen och hällde över dem på sin assiett. ”Men vi har knappast nåt val nu när hela Västsverige tror vi ska expandera till Paris.”

sjuka romankaraktärer förskjuten release 75 mil till Berlin

Det var det jag hade att bjuda på vad gäller sjuka romankaraktärer i dag! Vi får se lite när nästa inlägg kommer, det blev som sagt lite stormigt på den fronten nu när jag fick tänka om kring releaseinlägg med mera, men som senast hörs vi igen om senast en vecka!

Och skämt å sido, visst hade Samuels kraxande kunnat bli utmärkt gestaltat även av en rosslig inläsare!?! Mer info om bokens handling hittar du längre ner på sidan!

PS. Undrar om inte detta blir det inlägg som ändå slår rekord i antalet gånger jag lagt upp en bild på omslagsillustrationen på ett eller annat sätt!?! Men visst är den fantastiskt snygg? Mer om den i ett separat inlägg längre fram!

Länktips - sjuka romankaraktärer

Du har väl inte missat att Svenssons buss har en egen hemsida? Du besöker den här.

En oväntad vänskap är en mycket sevärd film från 2011 (oj vad tiden rusar!!!), du hittar mer info och klipp från filmen bland annat på den här sidan hos IMDB.

vinn e-bok 75 mil till Berlin

Du har väl inte missat att jag just nu har två tävlingar på Instagram? Dels kan du vinna ett e-boksexemplar av 75 mil till Berlin, dels lottar jag ut en skrivcoachning!! Du hittar mer info bland mina inlägg på instagram där jag heter @jennyviolahansson. Du kan också läsa mer info i inlägget om tävlingarna. Du hittar det här.

Mer om 75 mil till Berlin

sjuka romankaraktärer förskjuten release 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.
Release: 20 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok.

Finns bl.a. på Storytel (klicka här) eller Bookbeat (klicka här). Men du har också möjlighet att ladda ner den via nätbokhandlarna som digitala filer.

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?
Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

“75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Jenny Hansson är en svensk författare, skrivcoach och lektör. Hon skriver främst feelgood-böcker, och debuterade med romanen Mytomanen på Madeira (2022). Läs mer om hennes utgivningar på hennes författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Tidigare utgivning

coverreveal mytomanen på madeira

Mytomanen på Madeira släpptes den 4 juli 2022 som ljudbok och e-bok på bokförlagen Lind & Co respektive Saga Egmont. Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat hittar du den här:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Baksidestext: Rasmus är stjärnsäljare på resebyrå och livet leker. Men när flickvännen börjar längta efter villa, Volvo och vovve känns det plötsligt som en lysande idé att söka jobb som reseledare tillsammans med bäste vännen Patrik. Rasmus är flygrädd och har aldrig rest längre än till Nordnorge, så han och Patrik förbättrar varandras ansökningar med fantasifulla lögner. Till sin stora lycka får de jobb på Madeira men väl på plats har de nya arbetskamraterna hört talas om deras fantastiska meriter och de två vännerna får fullt upp med att upprätthålla fasaden. När Rasmus inleder en relation med den norska kollegan Leah är kaoset ett faktum.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *