Julia Hjalmarsson brända blad
Författarporträtt,  Skrivande

Julia Hjalmarsson – författarporträtt

Julia Hjalmarsson har nyligen avslutat Hola folkhögskolas kurs inom litterärt skrivande. Kursen avslutades med en sammansättning av deltagarnas alster i en antologi. I det här inlägget berättar Julia om sitt skrivande, hennes skrivarresa och hur det känns att se något man skrivit i tryck! Häng med!

Hej och välkommen till mitt författarporträtt!

Jag har blivit utgiven i en antologi i april 2023 som jag är väldigt stolt över. Antologin heter ”Brända blad” och temat är eld. Den togs fram i samband med kursen ”Litterärt skrivande” på Hola Folkhögskola. I antologin finns tio bidrag i form av noveller, dikter och utdrag ur större projekt. Min novell heter ”Ett litet liv” och ska dra associationer till boken med samma titel av Hanya Yanagihara. En bok som påverkat mig djupt.

Min novell handlar om Stina som mår psykiskt dåligt. Hon försöker navigera tonårs- och familjelivet samtidigt som julen står runt hörnet. Temat psykisk ohälsa ligger mig nära och dyker upp i alla mina skrividéer. Även mitt huvudprojekt, som jag håller på att redigera, handlar om just detta tema.

Jag bor i Sundsvall och har gjort det sen jag kom till Sverige 2009. Mitt modersmål är tyska, men jag skriver mina berättelser på svenska då jag har svårt att byta mellan språken. Som tur är finns det korrekturläsare.

Julia Hjalmarsson författarporträtt

Min författarresa började 2019 när jag bestämde mig att ta några av mina upplevelser med psykisk ohälsa och skriva ned dem. Det var väldigt ostrukturerat i och med att jag bara skrev ner minnen, men så småningom kom tanken att man skulle kunna lägga ihop allt till en autofiktiv roman. Jag gick några kurser för att lära mig mer om hantverket och till slut bestämde mig att ta ett sabbatsår från jobbet och fokusera på skrivandet. Jag tog delvis tjänstledigt, anmälde mig till Hola Folkhögskolas skrivarkurs med Mina Widding, och ångrar inte en enda sekund. Jag lärde mig så mycket om mig själv, hur jag kan sätta skrivrutiner som fungerar, och hur jag kommer framåt i min berättelse.

“Min författarresa började 2019 när jag bestämde mig att ta några av mina upplevelser med psykisk ohälsa och skriva ned dem. “

Att skriva autofiktivt kan vara mentalt svårt. Under skrivandet av mitt bokmanus, som handlar om psykisk ohälsa under en graviditet, kom tanken att det kanske vore bättre att skriva om något som är viktig för mig fast som finns mer utanför mig själv.

Problemet var att jag inte hade några idéer och försökte skissa på olika upplägg genom att skriva ut mina tankar (Mina kallar det för flödesskrivande). Efter att jag hörde en fruktansvärd nyhet om en 11-åring som hade tagit sitt liv, visste jag vad min nya idé skulle handla om. Inte direkt upplyftande heller, men ännu viktigare att skriva om. Ursprungstanken var att det skulle bli en hel roman. Jag fick till och med respons på delar av texten från Monika Fagerholm i Holas skrivarkurs då hon var på författarbesök.

Så, jag skrev på, men de oundvikliga skrivtvivlarna kom även med detta projekt. Jag hade hamnat i fällan att den ”glittrande nya idén” skulle vara så mycket bättre än projektet som jag redan jobbade på. Med denna insikt gick jag tillbaka till mitt bokmanus och fortsatte arbeta på det. Den nya idén blev istället min novell till antologin.
Julia Hjalmarsson författarporträtt psykisk ohälsa

Under processen fick jag alltså några viktiga insikter:

  1. vid flera tillfällen kommer du att hamna i självtvivel om din skrivförmåga eller manusidé
  2. distrahera dig inte med nya glittrande (bättre) idéer, utan fortsätt kämpa på
  3. inget du skriver är förgäves. Skriv bara på. Blir det inte en berättelse längre fram så har du åtminstone kunnat öva ditt hantverk.

Inspiration

I början skrev jag mest när inspirationen knackade på dörren vilket var sällan. Idag vet jag att man kan skapa inspiration genom skrivrutiner. Det är fortfarande svårt vid vissa perioder där jag hamnar i en ond spiral av självtvivel, men hittills har jag alltid tagit mig ur med olika verktyg, som till exempel att skriva i bullet points, att skriva lite varje dag och med vissheten att även om jag inte skriver ett tag kommer jag alltid tillbaka till mitt skrivande.

I början skrev jag mest när inspirationen knackade på dörren vilket var sällan. Idag vet jag att man kan skapa inspiration genom skrivrutiner.

Julia Hjalmarsson brända blad

Brända blad, antologi utgiven av Hola folkhögskola. Foto: Mina Widding

Utgivning av Brända blad

Då det är en antologi var det Mina i sin roll som redaktör som publicerade boken på Books on Demand. Vi elever fick respons på ett tidigt utkast av våra texter och i senare skede även korrekturläsning. Efter sättning fick vi läsa igenom allt igen. I helgrupp bestämde vi utseende av bokens omslag genom demokratiska processer och i en mindre grupp designval inuti boken (teckensnitt och layouten).

Det svåraste för mig här var att släppa novellen och låta den vara klar. Mina hade läst ett utkast och några av mina skrivarvänner också. Ändå kändes den inte färdig. Jag läste igenom novellen alltför många gånger. När inlämningsdatumet var nära och jag samtidigt hade många andra saker att göra, gick den iväg med förhoppningen att Mina skulle säga till om något var helt fel, men det gjorde hon inte. Jag försöker fortfarande lista ut om det var för det inte fanns några fel, eller om hon tyckte att det nu var upp till mig att avgöra om texten var redo.

Julia Hjalmarssons bästa tips till den aspirerande författaren: Ett av mina största problem i skrivandet är att jag velar och tvivlar på hur berättelsen ska fortsätta när jag har olika alternativ (vilket jag verkar ha hela tiden). Ofta resulterar det i att skrivandet stannar av och jag sitter med skrivkramp framför skärmen. Jag försöker tänka igenom lösningarna, men kommer inte vidare. Lösningen, som är så uppenbart när jag skriver det här, men som samtidigt inte alltid kommer till mig när jag är i situationen, är att skriva ner mina tankar eller till och med skriva på olika alternativa fortsättningar i berättelsen. Om och om igen märker jag att jag måste skriva mig igenom mina tvivel för att komma vidare. När de är nedklottrade på papper kan jag bearbeta mina tankar och idéer bättre. Så låtsas som att du vill förklara problemet brevledes för någon annan, och lösningen kommer troligen att uppenbara sig.

Ett bonustips är att skaffa sig ett skrivsammanhang med andra likasinnade. Skrivande kan vara ensamt, men behöver inte vara det med en skrivgemenskap.

Julia Hjalmarsson Hola folkhögskola litterärt skrivande

Julia Hjalmarsson läser ur sin novell på scen. Foto: Helena Hedström

Mer om Julia Hjalmarsson, antologin Brända blad och Hola

Julia Hjalmarsson brända blad

Boken Brända blad finns på Books on Demand, klicka här. Den finns både som tryckt version och som e-bok.

Julia Hjalmarsson hittar ni på Instagram som @julhja78

Holas skrivarkurs hittar ni här:
Hemsida, klicka här.
På instagram: @holaskriv

Författarbild: Privat

@jennyviolahansson

Nytt gästinlägg på hemsidan! Gäst Julia Hjalmarsson har gått skrivarutbildningen på Hola folkhögskola och nyligen debuterat i novellsamlingen Brända Blad. Läs mer på www.midgardsormen.nu #författare #författarepåtiktok #booktok #booktoker #svenskabooktok #booktoksverige #holafolkhögskola #skrivarutbildning #aspirerandeförfattare

♬ originalljud - jennyhansson.se

Vill du precis som Julia Hjalmarsson dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag kommer till i det här inlägget.
Astri Kleppe är författare och har senast givit ut romanen “Moderfloden”, läs hennes porträtt här.
Göran Wallin är författare, maratonlöpare och föreläsare. Han springer trots handikapp och är en sann inspiration. Hans porträtt Att springa för livskvalité hittar du här.
Beatrice Samuelsson har skrivit romanen Doften av kardemumma som hon själv beskriver som en feelgood med svärta, hennes porträtt hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *