julstämning i romaner
Skrivande

Julstämning i romaner (eller älskade och hatade jul del 2)

Förra året skrev jag ett inlägg som jag kallade julkaraktärer (eller älskade och hatade jul) här på bloggen innan jag tog juluppehåll (du hittar det här). När jag ser alla mysiga inlägg om julen så kan jag ju självklart inte annat än instämma. MEN det finns också de som inte förknippar julen med de där fantastiska barndomsjularna. Visserligen är den här Ebenezer Scrooge-typen rätt etablerad, det vill säga: Vi har en karaktär som går från att avsky julen till att älska den! Men där får vi återigen så mycket julkänsla att det nästan står en upp i halsen. I det här inlägget ska jag gå igenom lite om det här med att skapa julstämning i romaner. Men jag tycker också att det återigen är dags att bryta av med ett inlägg med en karaktär med en butter inställning till högtiden. Jag passar helt enkelt på att kombinera det här inlägget om julstämning med ett utdrag från min kommande roman Förälskad i Berlin, del 2 i Svenssons buss.

Att bygga julstämning i romaner – att skapa magi för läsaren

Oavsett vilken årstid dina karaktärer rör sig i så tycker jag att du ska passa på att dra nytta av det som väder och omgivning kan bjuda på! När jag själv skapar berättelser brukar jag tänka att jag ska försöka skapa magi med hjälp av årstiden. Så tänkte jag till exempel då jag skrev min novell som blev antagen till NOHIDING Förlags novellantologi ”Jul igen 2022 – natten går tunga fjät”. Novellen heter ”Gårdstomten” och handlar om en tomte som bor ensam på en övergiven gård ända tills det flyttar in en familj i bostadshuset. Omgivningen är täckt av knarrande snö och solen speglar sig i iskristallerna på morgnarna. Julstämningen bryr sig inte tomten om, men det gör familjen som flyttar in.

Jul igen 2022

Jul igen Natten går tunga fjät, hittar du bland annat på Bokus, klicka här.

Att bygga julstämning i romaner via motsträviga karaktärer

I min bok Förälskad i Berlin utspelar sig handlingen under ungefär ett års tid även om det mesta försiggår under en lite mörkare årstid. Där är högtider, såsom julen, egentligen ingenting jag fokuserar direkt på då de inte är viktiga för handlingen. Däremot är den här julhetsen mindre trevlig för en av karaktärerna, Joakim. Joakim är antisocial och hatar att gå i affärer. Så självklart måste jag sätta honom i den miljön – det är liksom det vi författare är till för: att skapa oreda i karaktärernas liv. Annars händer ju ingenting i handlingen.

Strax ska jag dela med mig av en liten snutt ur en scen från den här boken. Men jag vill först berätta lite om hur jag tänker innan jag börjar skriva just miljömässigt. Jag skissar upp en scen med hjälp av ett syfte: det vill säga vad jag vill visa med scenen. I det här fallet handlar det mest om att belysa kontrasterna mellan Joakim och Daniels personligheter (samt lite fler saker, men jag vill inte spoila för mycket). Det viktigaste är att koppla syftet till bokens huvudhandling och se till att den rör sig framåt med varje scen. Hur görs det på bästa sätt? Det är här miljöerna kommer in. Jag hade kunnat låta dem prata på vilken annan plats som helst men väljer just ett ställe där Joakim känner sig så obekväm som möjligt. Anledningen? Där blir kontrasterna som allra störst samtidigt som det också blir en lite komisk underton till det hela.

julstämning i romaner

Att bygga julstämning i romaner via motsträviga karaktärer – ett exempel

Jag kommer nedan dela med mig av en snutt där Joakim, Daniel och Joakims syster Kristina är och julhandlar i en gigantisk affär. Själv tänker jag mig att det här är KaDeWe, men det går naturligtvis att tänka sig något annat större affärskomplex i Berlin om man är på det humöret. Det här utdraget spoilar ingenting ur handlingen, inte för Svenssons del 1 heller. Men jag rekommenderar självklart att du går in och läser/lyssnar på 75 mil till Berlin pronto om du inte redan gjort det! Du vill ju inte missa den här uppföljaren när den anländer i mars!

På julshopping med Joakim i "Förälskad i Berlin"

Det knäppte från i princip varenda en av besökarnas mobilkameror där de cirkulerade kring julgranen som sviktade av tyngden från all pynt och spraysnö. De hade till och med lyckats med konststycket att få det att lukta artificiell kåda i affärslokalen. Joakim tog ett steg bakåt. Nu gick det inte att komma närmare väggen. 60 000 kvadratmeters yta fanns att tillgå och ändå var varenda en av kunderna i affären tvungna att stå på exakt samma ställe som han.

”Julskyltningen därhemma kan slänga sig i väggen.” Kristina dök upp bredvid honom, hon dignade av kassar. Och minst hälften av dem innehöll julpynt. Daniel, som hade mobilen riktad mot en ren i naturlig storlek, vände sig om. Även han hade ett antal papperskassar bredvid sig på golvet.

”Vänta bara tills du får se godisavdelningen.”

Jullåten som spelades i högtalaren dog ut och det gick att njuta av några sekunders tystnad innan nästa melodi hackade i gång. Joakim gjorde en ansats att knuffa datorväskan högre upp på axeln, men den fanns inte där. Daniel hade tvingat honom att lämna den hemma. Varken han eller Kristina lyssnade när han föreslog att de skulle sköta julhandeln via nätet. Och varför skulle de? De trivdes med att vandra runt bland snoriga småbarn och hostande pensionärer som inte orkade lyfta upp armen för munnen.

Våning efter våning letade sig butikerna uppåt. Hur skulle han kunna hitta något åt Daniel bland denna oerhörda mängd krimskrams? I år skulle han förmodligen inte nöja sig med en legokartong, men det fick han göra ändå. Joakim fingrade på fickräknaren han smugglat med i innerfickan på rocken. Förresten kunde han trösta sig med att det var lika svårt att handla prylar på nätet. Vissa hemsidor hade sökfunktioner som var under all kritik.

julstämning i romaner

Vad kan du lära dig av det här exemplet? Kanske lite mer om att skapa julstämning i romaner? Om man vill göra en djupare analys av texten ovan så tycker jag man speciellt ska fundera på samspelet mellan huvudkaraktären (Joakim) och miljön. Där finns nämligen den första konflikten i scenen – medtvingad till affären under julrusningen när man får förhöjd puls bara av att vistas utomhus bland folk i andra sammanhang. Vidare så har jag också försökt använda detaljer som andra tycker om med julen (det märker vi på Daniel och Kristina) men som kan vara besvärande om du inte har den inställningen.

Dagens övning - julstämning i romaner

Det här med miljöer återkommer lite då och då som tema på bloggen. Läs gärna exempeltexten igen och fundera över hur många sinnen Joakim upplever omgivningen med. Gå sedan igenom en egen text du skrivit (eller del av den) – har du lyckats få med alla (eller åtminstone de flesta) sinnen? Ett lagom mål är att försöka få in alla sinnen i en scen. Det är inte alltid möjligt utan att det blir krystat, men en bra målsättning!

jul igen 2022

Med det här inlägget önskar Midgårdsormen en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Länktips - julstämning i romaner

Läs gärna det tidigare inlägget om julkaraktärer (eller älskade och hatade jul), du hittar det här.

Tidigare har jag haft en följetong om miljöer, självklart ska du spana in även dessa inlägg!

Miljöbeskrivningar del 1, finns här.
Miljöbeskrivningar del 2, finns här.
Miljöbeskrivningar del 3 om samspel mellan karaktär och miljö hittar du här.
Sofia Fritzson skriver om julmiljöer i det här författarporträttet.
Miljöbeskrivningar del 4, med exempel och FAQ, finns här.

Pia Lerigon skriver om miljöbeskrivningar i ett mycket givande inlägg på sin blogg, du hittar det inlägget här.

Läs gärna mer om mig och min utgivning på min författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Mer om 75 mil till Berlin

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.
Release: 6 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok.

Finns bl.a. på Storytel (klicka här) eller Bookbeat (klicka här). Men du har också möjlighet att ladda ner den via nätbokhandlarna som digitala filer.

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?
Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

“75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Jenny Hansson är en svensk författare, skrivcoach och lektör. Hon skriver främst feelgood-böcker, och debuterade med romanen Mytomanen på Madeira (2022). Läs mer om hennes utgivningar på hennes författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Du vet väl att du kan följa killarna på Svenssons live från Berlin även på Instagram där de heter @svenssonsbuss

Missa inte heller inlägget där min förläggare Ebba Vult von Steyern berättar vad som fick henne att falla för “75 mil till Berlin”, men också vad hon letar efter i nya ljudboksmanus. Du hittar inlägget här.

Tidigare utgivning

coverreveal mytomanen på madeira

Mytomanen på Madeira släpptes den 4 juli 2022 som ljudbok och e-bok på bokförlagen Lind & Co respektive Saga Egmont. Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat hittar du den här:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *