lektör, redaktör och korrekturläsare
Skrivande

Avstavning – eller ”the task from hell”

Dagens tema blir ett litet annorlunda sådant. Eftersom de senaste dagarna har gått åt till det här med avstavning så tänkte jag att jag lika gärna kan sammanfatta lite om eländet. Så vad är avstavning, varför behövs det och varför i hela fridens namn ska det vara så komplicerat och ta en sådan bedrövlans tid? (Ja, jag är medveten om att bedrövlan inte är ett korrekt svenskt ord)

Vad är avstavning?

Avstavning hör ihop med formateringen du behöver göra när du sätter din bok. Att se sin bok i tryck är en fantastisk upplevelse. Att ordna med formateringen som behövs får en dock att börja tvivla på och undra varför man utsätter sig för denna terror gång på gång.

Lite kortfattat om att sätta sin bok, något jag tänker att jag kan fördjupa mig mer i en annan gång, så består detta i följande steg:

  1. Skriv boken och redigera den till den är ”klar”. (ja, här förekommer också utmaningar, men inte så mycket i formaliamått. Så länge du själv kan tyda texten är allt okej).
  2. Korrekturläs. Ner till varje beståndsdel. Allt ska vara klart utan formateringen.
  3. Välj format och ordna sättningen, dvs. alla kantmått och allt vad det nu heter. Själv använder jag en mall från BoD där jag själv har gett ut mina tryck. Jag klipper och klistrar in texten, ordnar det teckensnitt mm. som jag vill ha.
  4. När ALLT annat är klar så ska avstavningen ordnas. Det är den här som jämnar ut mellanrummet mellan orden så att raderna ser ungefär lika täta ut.
skönlitterär dialog

Varför behövs avstavning?

Anledningen är att texten annars riskerar att se för gles ut på vissa ställen, kontrollera ett dokument du skriver i, om du har ställt in att texten ska fördelas jämt mellan marginalerna så uppkommer detta fenomen ganska ofta. Läsaren vill helst inte uppmärksamma för stora glapp mellan orden. För att läsaren inte ska reagera krävs därför att du gör avstavning. Det handlar helt enkelt kortfattat om läsbarheten av din bok.

Hur görs avstavning och varför tar det en sådan bedrövlans tid?

Jag jobbar i Word så det är utifrån den erfarenheten jag skriver det här inlägget. Word har under Layout en funktion för just avstavning. Där kan du välja ”ingen” (automatiskt ikryssad), ”automatisk” eller ”manuell”. Välj för guds skull INTE automatisk. Word är bra på mycket, men programmet är också bra på att göra avstavningar 1) för ofta och 2) på fel ställe. Därför behövs det hör göras manuellt.

Word är ganska bra på att föreslå ställen för avstavning, men jag tycker att funktionen föreslår avstavning lite för ofta, dvs. även där glappen mellan orden knappt märks. Eftersom avstavning för ofta kan störa läsaren så hoppar jag därför över dessa. Därför väljer jag ibland att avstava på ställen innan eller efter där Word föreslår om det är möjligt. Ibland kan jag klara mig på en avstavning där Word föreslår två eller tre.

Avstavning tar således tid eftersom det är tekniskt. Kanske är du lyckligt lottad så att tekniken flyter för dig. För mig är det allt som oftast något där som brukar krångla. Den här gången hade jag det extra jobbigt med avstavningen då Word valde att krascha så fort jag valde att jag ville ha hjälp med avstavningen manuellt. Den klarade ingen eller upp till två-tre sökningar i dokumentet. Det hela slutade med att jag lät bli att kasta ut datorn genom fönstret (ja, den panikkänslan) och i stället gjorde allt helt manuellt. Dvs. jag letade själv upp alla luftiga partier och avstavade utifrån känsla. Det visade sig fungera rätt så bra, jag har avstavat en hel del innan och har fått lite magkänsla. Faktum var att det gick mycket fortare än att göra avvägningar för varje ord som Word föreslår (och jag tycker att den föreslår avstavning lite väl ofta), så kanske kommer jag att göra avstavningen helt manuellt framöver.

Japp. Jag har ett ordentligt köpt Word-program och det verkar bara vara just den här filen som krånglar i avstavningsfunktionen. När jag skickar den till min man så kan han ta upp dokumentet och avstava på sin dator. När sparar om den krånglar det fortfarande. Även när jag klistrar in den i ett nytt dokument med samma formatmall. Ibland undrar jag om det står nån osynlig kritiker bakom axeln som njuter av det här.

Visst låter förresten ”task from hell” inte alls lika illa som om jag hade skrivit det på svenska?

Thomas Alfredsson författarporträtt

Hur ska ord avstavas?

Det här är ett kapitel för sig, men jag brukar följa reglerna i Språkrådets Svenska skrivregler. Det luriga med Word är att den inte riktigt känner till regler som att man inte ska avstava till exempel namn, eller att bordslampa helst inte ska avstavas bo-rdslampa utan att det blir mer naturligt med bords-lampa. Jag tror ni fattar grejen.

Sammanfattningsvis

Nu har du fått läsa lite mer om avstavning. Skrivande är så mycket mer än att få till ett råutkast eller en ordentlig story! För att sälja in din bok behöver den se attraktiv ut överallt, även i marginalerna!

Mina bästa tips för att avstavningen ska funka:

  • Se till att allt är klart innan du avstavar, till minsta stavelse. Du bör inte ändra eller justera texten under avstavningsprocessen.
  • Använd inte skrivprogrammens automatiska avstavningsprogram om du inte vet att de följer de gänge reglerna. Använder du automatiskt program så kontrollera hela texten efteråt.
  • Använd gängse regler så inte läsaren reagerar.

Kanske tänker du: Jag har blivit antagen av förlag och har aldrig hört talas om avstavning!

Härligt! Förlaget har gjort det här jobbet åt dig, skatta dig själv lycklig och unna dig något extra gott den här fredagen!

@jennyviolahansson

Vad är avstavning? Idag visar jag ett exempel från min kommande roman "Bröllopskaos på Korfu" del 2 i Trubbel i paradiset! Läs mer om mitt skrivande på jennyhansson.se #booktok #svenskabooktok #författare #booktoker #författarepåtiktok #bröllopskaospåkorfu #trubbeliparadiset #feelgood #feelgoodförfattare #feelgoodroman #avstavning

♬ originalljud - jennyhansson.se

Ovan: Här visar jag en video med tidigare kamp med samma fenomen när jag avstavade till trycket för Bröllopskaos på Korfu!

Avstavning - dagens skrivövning samt länkar

Testa avstavning för att få en känsla för fenomenet! Skriver du i Word kan du testa det direkt i ditt Word-dokument genom att välja funktionen under layout. Testa gärna automatisk avstavning och se vilka bryt den gör och vad du tycker om läsbarheten.

Läs mer om avstavning här:
Språkrådets Svenska skrivregler är en bra uppslagsbok i frågan som jag rekommenderar.
Institutet för språk- och folkminnen har en kort genomgång här.
Språkkonsulterna har skrivit ett kort inlägg om avstavning här.
Evas skrivskola skriver mer om två principer för avstavning här.

Mer om mitt skrivande

UTE NU!

UTE NYSS! DEL 2 I SVENSSONS BUSS

coverreveal mytomanen på madeira
Coverreveal Bröllopskaos på Korfu

Finns där ljud- och e-böcker böcker finns. Den finns bl.a. på Storytel, (klicka här), eller på Bookbeat (klicka här).
Serien Trubbel i paradiset hittar du här på Storytel och Bookbeat. (klicka på respektive ljudtjänst)

Den fristående uppföljaren till ”Mytomanen på Madeira” och del 2 i serien ”Trubbel i paradiset”.

Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat här på Storytel och här på Bookbeat (bokmärk gärna hela serien). Du hittar också titeln i nätbokhandlarna, till exempel på Adlibris, klicka här.

Läs gärna mer om mig och mitt författarskap på min hemsida, jennyhansson.se.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *