Michelle Adra författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Michelle Adra – Författarporträtt

Dagens författarporträtt är skriven av författaren Michelle Adra. Michelle har nyligen gett ut sina två första feelgoodromaner, men fler är på gång! Skrivandet har dock funnits med henne mycket längre än så, och här berättar hon om den spännande process som ligger bakom det lyssnaren (eller läsaren) sedan får ta del av!

Det första riktiga publicerade verket som jag skrev var fantasy-novellen Den sista sommaren som gavs ut av Nohiding Förlag. Det är en berättelse om begränsad kärlek skulle man kunna säga. Efter det har jag, via Saga Egmont Förlag, kommit ut med en julig feelgoodroman vid namn Ingen fläckfri jul. En ganska enkel men mysig berättelse där man får följa två systrar som befinner sig på olika plan i livet. Senast ut, också via Saga Egmont Förlag, är Grannar som skvallrar. Det är den första delen i en feelgood-serie där man får följa den konservativa Florence, skvallerbyttan Frederic och nyinflyttade Oline. Första boken bjuder på en hel del hemligheter och skvaller.

Vad fick dig att börja skriva (och hur länge har du skrivit)?

Oj, jag har nog (som många andra skrivande själar) alltid älskat att skriva. Minns att min mamma en gång i tiden fick skriva ner berättelser åt mig som jag kom på innan jag kunde skriva ordentligt själv. Sedan lade jag skrivandet på hyllan ett tag och försökte ha ett ”riktigt” jobb. Eftersom jag ofta fick höra att författaryrket var inget som man kunde leva på. Det gick bra ett tag men hjärtat längtade efter att få uttrycka sig kreativt. Så för omkring sju år sedan började skriva igen. Det gick helt enkelt inte att stå emot.

“Minns att min mamma en gång i tiden fick skriva ner berättelser åt mig som jag kom på innan jag kunde skriva ordentligt själv. “

Michelle Adra grannar som skvallrar författarporträtt

Oftast får jag ett fragment av en karaktär eller en händelse. Det kan triggas av vad som helst. När hjärnan sedan börjar ställa frågor dyker mer och mer upp, snart ser jag en idé till vad som skulle kunna bli en bok.

Jag har med de senaste två böckerna lärt mig att jag måste skriva synopsis, annars fastnar jag när jag väl skriver. Mina synopsis kan vara mellan 15-20 sidor långa och är alltid uppdelade i tre akter. Jag planerar även kapitelvis. Om jag fastnar så försöker jag att snabbt hoppa vidare till en ny scen. Tricket är att inte sluta skriva.

“Om jag fastnar så försöker jag att snabbt hoppa vidare till en ny scen. Tricket är att inte sluta skriva.”

Som många andra skickade jag ut mitt första manus till flera förlag. Jag vill minnas att det var minst två hybridförlag som var intresserade men jag var inte intresserad av den lösningen och hoppades hela tiden på ett traditionellt förlag. Till slut fick jag ett mejl från Saga Egmont som främst är ett digitalt förlag. Lyckan! Jag är väldigt glad för deras förtroende!

Grannar som skvallrar michelle adra

Michelle Adra om utgivningsprocessen

Saken var den att jag fick kontakt med Saga Egmont Förlag med ett manus som fortfarande inte är utgivet, vi skrev kontrakt på två helt andra idéer – som vid det laget inte var färdigskrivna. Det första manuset hade jag skrivit kontrakt på med ett annat förlag som jag senare drog mig ur då varningsklockor hoppat fram (så det första manuset ligger i min digitala skrivbordslåda).

Saga Egmont förlag ville först läsa de fem första kapitlen som jag hade skrivit på ett av de andra manusen som jag alltså inte var färdig med. De verkade gilla vad de läste då vi som sagt ingick ett samarbete. Jag föredrar att alltid skriva i egen kammare innan någon annan får läsa så jag började med att skriva färdigt ett råmanus. Det tog mig omkring tre till fyra månader. Sedan skickades texten till min förläggare (bästa Ebba) som fick gå igenom sidorna som jag hade skrivit. Hon återkom därefter med ett par synpunkter som jag tog ställning till och sedan korrigerade i själva manuset. Därefter gick texten till en textputsare innan jag fick det återigen tillbaka. Jag redigerade och sedan skickades manuset tillbaka till förlaget. Jag tror att ett digitalt förlag arbetar snabbare än ett traditionellt förlag då berättelserna kommer ut i snabbare takt hos de digitala förlagen. Men det där kan givetvis vara olika beroende på avtal, berättelse och författare.

“Jag fick kontakt med Saga Egmont Förlag med ett manus som fortfarande inte är utgivet, vi skrev kontrakt på två helt andra idéer.”

Jag är väldigt nöjd med processen och tycker väldigt mycket om mitt förlag. I framtiden drömmer jag om en ännu mer traditionell utgivning där stort fokus även läggs på den fysiska utgåvan men som det ser ut nu kanske den digitala världen är rätt plats att vara på trots allt.

Michelle Adras bästa tips till den aspirerande författaren

Gör ett synopsis! Alltså planera en början, en mitt och ett slut. Skriv färdigt en berättelse oavsett hur motigt det är. Hoppa över scenerna som du fastnar på och skriv på nästa. När du skriver råmanuset vill du ta dig från A till Ö. Det är första målet. Alla korrigeringar eller finslipningarna kan du ta efteråt. Det är alldeles många som börjar skriva men aldrig avslutar.

Mer om Michelle Adra

Michelle Adra författarporträtt

Författarporträtt Michelle Adra.

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Michelle Adra
Jag har en hemsida som man kan kontakta mig på – eller se vad som är aktuellt. Där har jag även en blogg som jag försöker uppdatera – www.michelleadra.se. Sedan är jag nog mest aktiv på min instagramkanal @michelleadra_author.

Var hittar man dina böcker
Främst hos streamingtjänsterna som Storytel, Bookbeat och Nextory. Däremot kan du även finna dem hos Adlibris och Bokus. Den senaste boken, Grannar som skvallrar, kan köpas som häftad version hos de två sistnämnda eller av mig (www.michelleadra.se).

Skriver du på något nytt just nu?
Ja! På andra delen i min feelgoodserie (Grannarna i Sollunden). Sedan har jag skrivit ett synopsis på en annan feelgoodroman som jag gärna vill dyka ner i så snart jag avslutat nuvarande manus. OCH så kan det vara så att jag även sitter och pillar på ett synopsis som faller inom genren cozy mystery.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter
Jag läser vad jag skriver. Några favoriter är böcker av Marian Keyes och Lucy Dillon. Dessutom tycker jag väldigt mycket om Emma Hambergs Rosengädda-serie.

Vill du precis som Michelle Adra dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
På Midgårdsormen publicerar jag gärna gästinlägg och vill du delta så är du varmt välkommen att höra av dig. För att skriva ett vanligt inlägg behöver du inte vara utgiven utan det räcker med ett brinnande skrivarintresse. För att delta i ett författarporträtt behöver du dock ha givit ut minst en bok på valfritt sätt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Tidigare gästporträtt i år:
Först ut var spänningsförfattaren Magnus Carling, 
hans inlägg hittar du här.
Filip Lindgren debuterade nyligen med den genreöverskrivande romanen, Nattviskaren, hans porträtt finns här.
Patrik Ödvall debuterade nyligen med histosyn Crusader: Ljusets förkämpe, läs mer här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *