Valpens välde Tora Greve
Författarporträtt,  Skrivande

Om skrivprocessen inför Valpens välde av Tora Greve

Ni minns väl Tora Greve som var med i ett författarporträtt på bloggen förra året (ni hittar det här)? Tora har givit ut 13 böcker på svenska på TiraTiger Förlag, 7 fantasyböcker om civilisationen i Sirius solsystem, 4 böcker om avancerade Typ 2 och Typ 3-civilisationer, och 2 böcker med personlig anknytning. I dagens gästinlägg berättar hon om skrivprocessen inför Valpens välde!

Fakta om Sirius: Dubbelstjärnan Sirius är den starkaste stjärnan vi kan se från jorden. Den kallas Hundstjärnan då den ligger i stjärnbilden Stora Hund, och ligger 8 ljusår bort. Avvikelser i banorna till de båda stjärnorna i Sirius-systemet fick astronomerna under 1800-talets slut att misstänka att det även skulle finnas en Sirius C på 0,05 solmassor. Denna har krympt i storlek efter observationer med Hubbleteleskopet och måste vara mindre än 4 Jupitermassor och röra sig 10 AU som längst bort från Sirius A. Alltså är den mer en planet eller en brun dvärg i storlek än en tredje stjärna. Att något finns där som förorsakar avvikelserna kan inte bortförklaras. Under 2022 befann sig  Sirius A och Sirius B som längst från varandra, och Sirius B kallas Valpestjänan.

Valpens välde

Jag började fantisera om Sirius och hundvarelserna som tolvåring vintern 1955-56. Då var de elaka antagonister som slog sig ihop med typer som Hitler och andra krigshetsare. Det var Netra och Kylon, och de åkte i rymdskepp för att erövra jorden tillsammans med Hitler. Jeg skrev och tecknade för hand, och mina läsare var de andra barnen i byn. Inför förra gången Sirius A och B skulle vara som längst från varandra, något som händer varje 50nde år, tänkte jag ta upp igen Valpestjärnan.
Det var på 1960-talet. Valpestjärnan skulle vara på längst avstånd 1972. Jag skrev på maskin då och tecknade fortfarande. Den interplanetariska konflikten hade krympt till en nationell, mellan olika dalar på Sirius. Efter att jag började på konstskolan, började jag väva mina Siriusvävar. Numera stickar jag Siriusvantar med sirianernas klanmönster, och skriver böckerna på datorn.

“Jag började fantisera om Sirius och hundvarelserna som tolvåring vintern 1955-56.”

Inför Valpestjärnans avståndstagande från den större stjärnan under 2022, tänkte jag ta upp igen Netra och hans bröders konflikter med andra klanledare. Det var alltså tredje försöket. Men jag tyckte det var så mysigt att titta på de gamla teckningarna och versionerna från 1950-talet, vilket min mor hade sparat en del av och som jag hittade efter att hon flyttade till en mindre lägenhet då hon var 95. Till slut hade jag prokrastinerat i full njutning så länge att 2022 hunnit infalla, och då insåg jag att skulle det bli någon publicering till Bokmässan i Göteborg samma år, fick jag sätta fart. Jag fick göra en tidsplan.

Valpens välde Tora Greve

Valpens välde. Bildväv och foto: Tora Greve.

Jag åkte ner till Gran Canaria till min hyrda lägenhet och stannade ett par månader för att skriva, skriva, skriva. Jag behöll konflikterna, men nu var deras orsak att det stora riket som omfattade hela planeten föll samman i mindre nationer. Skrivandet gick bra, jag beställde lektör till april när jag återvände, och började designa framsidan. Lyckligtvis har jag bilder på alla mina vävar, för den jag bestämde mig för hade sålts till dåvarande läkemedelsbolaget Ferring redan innan det köptes upp av kineserna och bytte namn.

“Jag åkte ner till Gran Canaria till min hyrda lägenhet och stannade ett par månader för att skriva, skriva, skriva.”

Så hade jag sommaren på mig att ändra i manuset, vilket inte var så mycket att jag behövde någon redaktör, och sedan skickade jag det till korrekturläsare.  Det är tur Bokmässan är i slutet på månaden, för sedan skulle mjukbandet läggas in i Publits mall och provex beställas. Dessutom måste jag ta itu med hårdbandet, för det gör jag alltid när det finns konstbilder i boken. Också en ebok skulle göras, men den brukar jag aldrig ha bilder i, så det var enklare. Veckan innan Bokmässan kom bibban med mjukband samt några demonstrationsexemplar i hårdband.

Tora Greve författarporträtt

Författarbild: Tora Greve med Hammerslag framför Siriusvävnad. 

Mer om Tora Greve och Valpens välde

Läs mer på Tiratiger Förlag: https://tiratigerforlag.se/valpens-valde/

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Tora Greve Jag är en oregelbunden bloggare, men jag skriver lite på mina hemsidor. Förlagssidan är https://tiratigerforlag.se Min sida som konstnär är https://toragreve.se och min sida som resenär och solförmörkelseobservatör är http://torasol.se Jag har också en sida om Sirius, med mycket konst, men ingen blogg https://siriussolarsystem.se 

Tora har som sagt också tidigare medverkat i ett författarporträtt på bloggen, det hittar du här.

Vill du precis som Tora Greve gästblogga eller vara med i gästporträtt på bloggen?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *