att skriva med ibd
Skrivande

Att skriva med IBD

Idag är det IBD-dagen/Word IBD-day. Självklart är det något som jag känner att jag måste uppmärksamma även här på bloggen. IBD är något som, tyvärr, ligger mig nära eftersom jag själv har en kronisk tarmsjukdom som heter ulcerös kolit. Därför blir dagens inlägg på den här dagen ett om att skriva med IBD helt enkelt.

IBD – vad innebär det?

För det första. Vad är IBD? IBD är en engelsk förkortning som står för Inflammatory Bowel Disease, alltså inflammatoriska tarmsjukdomar (oftast avser man med detta Crohns sjukdom och ulcerös kolit).

Min sjukdom bröt ut när jag var ungefär 20 år gammal och jag har således levt med den under ca 15 år. Förloppet varierar mycket från person till person. Jag var konstant dålig i magen och trodde att det hela handlade om stress eftersom jag pluggade (och gjorde det mycket ambitiöst). Men ett antal undersökningar senare konstaterade läkaren att jag hade ulcerös kolit. En obotlig sjukdom. Det tog lite tid för informationen att sjunka in. Jag skulle behöva leva med en sjukdom dygnet runt för resten av livet och använda mediciner med mindre trevliga biverkningar.

att skriva med ibd

Att skriva med IBD

För en del flyter livet lika smärtfritt med en diagnos som utan. Så är det också för mig i perioder eftersom den här sjukdomen går i skov. Och det är just skoven man med mediciner försöker mildra och förkorta. Jag ska inte klaga. Det finns de som har det mycket värre än jag. Däremot är jag konstant trött. Om det är sjukdomen eller medicinerna som suger bort energin vet jag inte. Och egentligen kan det kvitta. I perioder då skov bryter ut får jag tillsätta extra mediciner utöver innehållet och jag är ännu tröttare än vanligt. Jag kan också behöva rusa till toaletten. För det mesta klarar jag dock att leva som vanligt.

Självklart påverkar detta mig inte bara privat utan också i arbetslivet. Att arbeta heltid var bedrövligt för mig. När jag fick barn kunde jag gå ner på deltid vilket förändrade jättemycket – och jag förstod att en del av problemet var att jag helt enkelt inte klarade av sådana ansträngningar som normalt friska personer gör.

Nu jobbar jag halvtid som lärare och kan ägna resten av den tid jag orkar åt skrivandet. Ibland blir det mer och ibland mindre. Oftast mer. Nu räcker energin bättre.

Att skriva med IBD - feelgood, ett självklart val?

Nej, det var inte självklart att jag skulle börja skriva feelgood. Det bara blev så. Jag har i min ungdom både läst och skrivit mycket fantasy. Men det som mitt skrivande alltid haft gemensamt är att jag gärna flyr in i en annan värld, en värld som är lite trevligare än den där jag själv befinner mig. I min vardag brottas jag så mycket med problem och tråkigheter av olika slag att det helt enkelt är skönt att få den avkopplingen i skrivandet.

Mina feelgoodromaner har alltid en romantisk twist av något slag. Och det är såklart att göra världen lite mer rosenskimrande. Men är det inte ofta det som är poängen med att läsa något om man inte är helt inne på ren fakta? Jag använder alltså skrivandet för att fly omvärlden litegrann. Men jag vill tro att många läsare är likadana. Och min sjukdom har helt klart påverkat detta. När jag har skov skriver jag gärna ännu mer än vanligt (om det nu är möjligt) just för att slippa tänka på det tråkiga. Jag försöker helt enkelt skriva mig frisk.

Om du själv har en kronisk sjukdom och en hobby så tror jag att du förstår precis vad jag menar.

att skriva med ibd

Skänk gärna en tanke till IBD-dagen idag och visa ditt stöd på olika sätt!

Att skriva med IBD - länkar

Mer om mig som författare
Besök gärna min författarsida där jag berättar om pågående utgivningar, du hittar den på jennyhansson.se, klicka här.
I det här inlägget berättar jag också om mina pågående romanprojekt.

Läs mer om IBD
Läs gärna mer om IBD på Mag- och tarmförbundets hemsida. Du kan också bli medlem för att stötta i kampen mot IBD. Läs mer här.
Läs mer om vad IBD är och hur det är att leva med en kronisk sjukdom på levamedibd.se

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *