
Skrivkramp nybörjartips del 3
Ni är flera som frågar efter nybörjartips i skrivandet så det är vad jag kommer att fokusera på i det här inlägget. Meningen var egentligen att jag skulle skriva en kort sammanfattande lista, men när jag började skriva blev det så mycket att jag i stället delar upp råden i en följetong. I dag fokuserar jag på temat Skrivkramp nybörjartips.
Hör gärna av er om det är något speciellt ni vill veta mer om!
Sommartid är skrivtid!
Jag vet att många använder sommaren för att skriva på sina projekt. Äntligen semester! Äntligen tid att skriva! Och visst är det en härlig tid, sommaren. Inga tunga kläder, eller hur är det han säger Peps Persson?
Men vad gör man om fantasin tryter? Trots att det plötsligt uppenbarar sig eoner av tid så sitter du där framför ett tomt dokument. Med det där blinkande strecket som indikerar, rentav kräver, att du ska skriva något. Tiden går. Suck. Vad ska du skriva?

Skrivkramp nybörjartips
För skrivkramp har jag tidigare skrivit inlägg med tips på hur man kan hantera det (du hittar det här). Jag har nyligen fått lära mig att det är skillnad på skrivkramp och skrivblockeringar. Går inte in djupt på detta i dag, men skrivkramp handlar mer om en tillfällig svacka. Ofta brist på fantasi eller idéer. Skrivblockeringar går djupare än så och handlar mer om prestationskrav, dåligt självförtroende eller annat som ger en längre startsträcka. Båda går säkerligen också att kombinera.
Mina bästa tips:
1) Byt kapitel/scen/stycke. Börja skriva på något nytt eller redigera ett kort stycke som du skrivit tidigare. Då kommer du enklare in i matchen. Själv kan jag ibland få tio till femton minuter över där jag få ta tillfället i akt och skriva. Då måste jag in i mood direkt, jag kan inte sitta och vänta i två timmar på inspiration (som kanske aldrig kommer).
Har du inte hunnit börja utan ska starta från scratch med ett projekt: Då kan du komma i mood genom att skriva och reflektera kring vad som helst. Har du verkligen noll idéer så skriv några rader om hur det känns i skrivkrampen/blockeringen.
“Själv kan jag ibland få tio till femton minuter över /…/. Då måste jag in i mood direkt, jag kan inte sitta och vänta i två timmar på inspiration /…/.”
2) Ett annat tips som funkar för mig (men inte alla, jag vet) är att sätta ihop en spellista som jag spelar direkt jag sätter igång med skrivandet och där brukar det alltid finnas en eller två låtar som är anpassade efter varje karaktär. Jag hamnar direkt i den karaktären och behöver således ingen lång startsträcka.
3) Tips tre har jag skrivit förut, men jag skriver det igen; skriv på. Om vad som helst. Kan du inte hitta ro i ditt projekt. Påbörja något annat. Titta ut genom fönstret. Skriv om vad du ser. Gick det förbi någon? Vart är denne på väg?
4) Leta upp en novelltävling och skriv utefter ett tema med begränsat antal ord. Mycket bra att bryta av tankarna med en smalare nisch.

Skrivkramp nybörjartips - Länkar
Elin Ihreborn har skrivit ett bra inlägg om skrivkramp i början av skrivprocessen, men det funkar även att läsa och ta till sig om man befinner sig i mitten av projektet, du hittar den här.
Jag har skrivit ett närrelaterat inlägg till skrivkramp som handlar om när det tar stopp mitt i processen, det finns här.
Mer om novelltävlingar kan du läsa här!
Skrivkramp nybörjartips - dagens övning med tips
Börja med att rannsaka dig själv. Vad gör du annars i livet just nu? Mycket hemma trots ledigheten? Sånt som ska ordnas med hus och hem? Någon annan som drar i dig? Kan du inte få nog av att läsa nya inlägg på sociala medier? Lägg undan telefonen. Stäng av internet på datorn. Försök rensa tankarna och sätta fingret på vad som stör.
Verkligen inte lust att skriva? Testa att byta medium. Skriv för hand ett tag. Skriv stolpar kring vad du behöver skriva om. Tänk på boken/novellen. TAPPA INTE RUTINEN. Försök ändå utnyttja din utsatta skrivtid till något.
Mer om mitt skrivande
UTE NU!
UTE NYSS! DEL 2 I SVENSSONS BUSS


Jag har även medverkat i två novellantologier utgivna av NOHIDING Förlag under året. Läs gärna mer om mig och mitt författarskap på min hemsida, jennyhansson.se.
Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?
Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.
Nyhetsbrev
Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev.
Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.


Utvalda blogginlägg

Internationella legodagen 2023 – eller hur vi byggde en Delorean i lego
28 January 2023
Trubbel i paradiset – Mytomanen på Madeira får uppföljare
18 November 2022