om karaktärer
Skrivande

Novelltävlingar

Julledigheten nalkas och mitt i allt julstök så kan man ju undra vad som passar bättre än att koppla av med lite skrivande!?! Och att sätta ett mål är ju aldrig fel – varför inte medverka i någon av alla novelltävlingar som finns där ute?

Om att skriva noveller

Det här är ju ett helt inlägg i sig egentligen och det är något jag kommer att återkomma till längre fram efter att vi gått igenom det här med struktur i manus. En del hävdar att det är milsvid skillnad på att skriva novell och roman. Nej. Är mitt korta svar. Det är det inte. Däremot är det skillnad på längd och hur mycket utveckling och handling man hinner med. Men vi fördjupar oss lite mer i det längre fram i ett separat inlägg.

Jag tänker att vi sätter det strukturtekniska lite åt sidan i dag och fokuserar på skrivandet för skrivandets skull och att använda novellskrivande och novelltävlingar till att få ut något annat!

novelltävlingar

Varför skriva novell och medverka i novelltävlingar?

Kan man inte skriva novell utan att medverka i en herrans massa novelltävlingar? Självklart kan man det!

Det finns flera fördelar med novellformatet för dig som har svårt att ro iland tidigare påbörjade romanprojekt. En novell är kortare. Enligt Jorun Modén på forfattarkurs.se ligger en novell normalt mellan 2000-7500 ord (ungefär) men variationer finns (Länkar hennes inlägg nedan där ni även kan se andra ungefärliga längder). Om du färdigställer ett projekt kan det kännas som ett stort steg och kanske kommer det underlätta att veta att du klarat att ro ett sådant i land.

En fördel med att ställa upp i novelltävlingar är du får ett ämne och/eller genre att skriva om (oftast, det finns friare tävlingar också). Det gör att du kan testa annan genre än den du är van vid, men också att du kan få uppslag om du verkligen inte vet vad du vill skriva om.

Måste du skicka in bidraget när det är färdigskrivet? Självklart inte, men vad har du att förlora?

lektör

Några goda råd till dig som ska ställa upp i novelltävlingar

Först och främst, besök samlingssidor för att hitta en novelltävling som passar. Jag länkar några sidor nedan. När du väl hittat tävlingen är det dags att börja skriva, sedan behöver du fundera över:

1. Dubbelkolla att du följer formatet som önskas. Det kan finnas önskemål på alltifrån formatering till antal ord eller tecken. Följ detta slaviskt. Inga 5000-ordsberättelser om maxgränsen är 3000 ord. Fick din historia inte plats? Kapa, kapa, kapa. Eller skriv en annan berättelse.

2. Låt texten vila när du tycker den är klar. Minst några dagar, gärna en vecka.

3. Testläsare. Låt någon annan läsa novellen innan du skickar in den, man blir lika blind för en novell som för en roman.

4. När novellen är inskickad, sitt inte och kolla mejlkorgen för svar varje timme. Resultat kommer alltid förr eller senare. Påbörja ett nytt projekt under tiden. Varför inte en ny novelltävling?

att skriva

Novelltävlingar - länkar

Jorun Modén skriver om olika texttypslängder på den här sidan.
Eva Ullerud samlar novelltävlingar på sin hemsida, du hittar hennes länksamling här. Om du känner till någon mer novelltävling, tipsa henne gärna! Hon är duktig på att uppdatera, så bokmärk och återkom!
Skrivarsidan samlar lite info om skrivartävlingar, det gäller dock inte bara noveller. Men mycket matnyttigt finns! Du hittar den här.

Just nu är min egen favorit Darkness Publishings novelltävling med vampyrtema. Skulle gärna själv ställa upp, men har inte fått något uppslag ännu, så vi får väl se. Jag har inte riktigt hängt med i den här vampyrtrenden, men älskar Jemaine Clements vampyrfilm och serie What we do in the Shadows som är någon form av skräckkomedi med mest betoning på komedi. Du hittar i alla fall tävlingen här.

Önskar alla stort lycka till med skrivande, tävlande och allt vad ni tar er till i jul!

Midgårdsormen gör ett kortare uppehåll över helgerna, men återkommer med ett författarporträtt av den 14-åriga författaren Fatima Said den 28 december. Det blir ett inlägg att inspireras av kan jag lova!

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *