Författarporträtt Lottie Barrklev
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Lottie Barrklev

Lottie Barrklev debuterade nyligen med sin barnbok “Lille Lukas rymmer hemifrån”. En mysig berättelse om en pingvin som vill upptäcka världen. Boken är också illustrerad av Lottie. Här kommer hennes underbart härliga författarporträtt!

Jag gav i vintras ut min första bilderbok, ”Lille Lukas rymmer hemifrån”. Boken handlar om pingvinen Lukas som har tröttnat på sin vardag eftersom varje dag känns likadan. Han får nog och rymmer hemifrån. Först är det härligt och spännande, men ganska snart så blir det ensamt och han saknar sin familj. Den handlar om stora frågor men är skriven på ett lättsamt sätt med humor för både barnet såväl som den vuxne.

 

“Jag började skriva och rita små berättelser och serier så snart jag lärt mig skriva.”


Jag började skriva och rita små berättelser och serier så snart jag lärt mig skriva (de första kräver dock en del ansträngning för att läsa…). Jag skrev många pratbubblor både bakvänt och baklänges, en talang jag tyvärr har förlorat! Jag har alltid haft lättare att uttrycka mig i skrift (utom mina sms som kan vara närmast obegripliga). Mest tid har jag dock spenderat på ritande och det var därför bilderboken blev ett självklart val.

Lille Lukas rymmer hemifrån Lottie Barrklev

Jag har under några år drömt om att göra en riktig barnbok, men perfektionisten i mig hindrade mig länge. Jag tänkte att jag först måste komma på en storslagen berättelse, från början till slut. Jag hoppades att den skulle komma som en blixt från klar himmel en dag. Den kom såklart aldrig. Så jag köpte lite vattenfärg för att måla för skojs skull i stället. Min mamma sa ”kan du inte måla en pingvin?”. Då kom jag att tänka på min favoritlek i lågstadiet, då vi lekte att vi var olika pingvinfamiljer som bodde i olika snöhögar. Vi sålde is- och snökonst till varandra och betalade med kreditkort av is. Det är ett av mina bästa minnen från skolan. Så jag började måla en by av snö och massor smådetaljer- möbler, sälar, isbjörnar och så vidare. Jag hade nyligen besökt ishotellet så det hjälpte mig också på traven.

” Jag tänkte att jag först måste komma på en storslagen berättelse, från början till slut. Jag hoppades att den skulle komma som en blixt från klar himmel en dag. Den kom såklart aldrig.”

Så jag började lite bakvänt, jag målade miljöer och sidokaraktärer först och lät en berättelse växa fram av sig själv. Det är kanske inte det ”rätta” sättet, men det funkade för mig. Det var det som gjorde att prestationsångesten släppte och fantasin kunde flöda fritt, som när jag gjorde bilderböcker som liten. Inte för att underskatta vikten av självdisciplin, det krävs definitivt för att genomföra ett bokprojekt, men behöver inte (och bör kanske inte) finnas redan från start. Det kan man spara på till slutskedet av boken när det behövs som mest, tycker jag.

Lottie Barrklev Lille Lukas rymmer hemifrån

Processen från manus till utgivning gick både snabbare och långsammare än jag trodde. Då jag valde hybridutgivning så gick kötiden väldigt snabbt, men i mitt fall krävdes mycket digitalt arbete för att få boken tryckfärdig. Det tog nog tredubbelt så lång tid som att måla boken. Eftersom jag målat med vattenfärg och det utspelar sig på arktis så består mycket av boken av många tunna blå streck, något som visade sig väldigt svårt att digitalisera. Inte ens ett tryckeri kunde scanna dem utan rekommenderade mig att fota dem. Efter oerhört många försök med diverse kreativa hemmabyggda kamerastativ fick jag till slut till någorlunda bra bilder. Men de var fortfarande inte tillräckligt ljusa för trycket. Så jag fick redigera mycket i photoshop.

I efterhand ångrar jag lite att jag inte gick till en fotograf, det hade nog besparat mig mycket arbete. Men jag kände att tillräckligt av mina besparingar skulle gå till utgivningen. Å sidan lärde jag mig en hel del om fotografering och photoshop, vilket jag får nytta till kommande projekt!

Lille Lukas rymmer hemifrån

Lottie Barrklevs bästa tips till den aspirerande författaren

Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är att släppa alla tankar på hur du tänker att en bok bör vara eller skrivas, åtminstone till en början och när du får skrivkramp. Skriv ned alla tankar du kommer på, innan de försvinner! Fundera inte på om de är tillräckligt bra eller inte. Samla all inspiration du kan, och välj sedan ut det bästa och utveckla och finslipa de tankar som har potential. Underskatta inte värdet av att ta pauser för att hitta inspiration. Inspirationstid är också skrivartid. För en del fungerar såklart motsatsen bättre, som att avsätta en viss tid om dagen för skrivandet till exempel. För min del skriver jag bäst när jag skriver med lust och inspiration, inte tvång. Hitta det som passar dig och stressa inte.

Lottie Barrklev Lille Lukas rymmer hemifrån

Mer om Lottie Barrklev

Var hittar man din bok:  På de vanliga näthandlarna, visto.se, eller direkt via mig (på instragram, mejl eller min hemsida)

Skriver du på något nytt just nu? Jag håller på med ett nytt manus till en ny fristående bilderbok. Denna gång blir det sensommar i stället för vintertema.

Vad läser du själv för böcker? Jag föredrar psykologiska thrillers eller dramatiska böcker som berör mig. Några favoriter är “Tusen strålande solar”, “Livet efter dig”, “Shutter island” och “Frankenstein”.

Kontakt Lottie Barrklev

Hemsida: illustratordrommar.wordpress.com

Sociala medier: @illustratordrommar

E-post: lottiebarrklev@hotmail.com

Källor: Författarporträtt samt illustrationer är privata.

Vill du precis som Lottie Barrklev dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *