omformulering av ordet blick
Skrivande

Omformulering av ordet blick (redigeringsexempel 2 eller att redigera manus del 5)

För några veckor sedan påbörjade jag en ny följetong här på bloggen som handlar om redigering. Jag har i två tidigare inlägg den här hösten beskrivit lite bakgrund och teori genom att ge tips på och från två redigeringshandböcker. Förra veckan visade jag också ett eget redigeringsexempel på hur en text utformas och blir bättre för varje redigeringsgenomläsning (länkar de tidigare inläggen längst ner under rubriken länkar). Den här gången tänkte jag djupdyka ytterligare i min egen process och visa ett redigeringsexempel, närmare bestämt genom att visa omformulering av ordet blick.

Varför behövs omformulering av ordet blick?

Jag gick igenom mitt eget manus, del 2 i trilogin om Svenssons buss, och passade på att göra några noteringar för hur jag gör när jag söker igenom vanliga ord som ofta slinker med i ett råmanus. Just suckar och blickar är väldigt vanligt att använda i manus, speciellt som nybörjare. Ordet blick brukar jag därför försöka undvika i så stor utsträckning som möjligt, men trots det hade jag ändå lyckats få med det strax över 100 gånger. Och kanske är det inte konstigt, människor kommunicerar lika mycket med ögonen som andra delar av kroppen. Det är inte av ondo att ange just ordet blick, men om det används på liknande sätt för ofta blir det upprepningar som till slut kan reta en uppmärksam läsare (eller lyssnare). Dessutom kan gestaltningen förstärkas om beteenden hos karaktärerna visas på flera olika sätt.

I dagens inlägg bjuder helt enkelt på några av de konkreta exempel som jag ändrade till slutversionen som jag skickade till förlaget. Enjoy! (Och nej, jag lovar. Jag spoilar inget från vare sig del 1 eller 2 genom att delge exemplen!!)

coverreveal 75 mil till Berlin
mina pågående projekt

Omformulera ordet blick - ett antal exempel från Svenssons buss

Joakim lät blicken glida över hyllorna med legomodeller längs väggarna. Där fanns en modell av attacken vid Väderklint i Sagan om ringen. –> Bland legomodellerna på hyllorna längs väggarna fanns en modell av attacken vid Väderklint i Sagan om ringen.

Samuel höjde blicken mot fotografierna Gabi satt upp på väggen ovanför byrån. –> På väggen ovanför byrån hade Gabi satt upp några fotografier.

Hannas blonda hår uppenbarade sig utanför caféts fönster och Samuel följde henne med blicken då hon sökte sig mot ingången. –> Hannas blonda hår dök upp utanför caféts fönster och närmade sig ingången med ryslig fart.

Joakim kastade en blick på högen av skor på golvet. –> Högen av skor på golvet var enorm. Hur kunde hans syster ens ha fler par att rensa ut? (Blir snyggt ihop med meningen efteråt)

Han slängde en blick på klockan. Det hade egentligen varit dags att lämna lägenheten för en kvart sedan om han skulle hinna i tid till fredagsdejten med Gabi. –> Klockan var så mycket att det egentligen hade varit dags att lämna lägenheten för en kvart sedan om han skulle hinna i tid till fredagsdejten med Gabi.

Samuel tittade på honom med eftertänksam blick. –> Samuel tittade eftertänksamt på honom.

Freddie låste blicken vid skylten till en tatueringsstudio. –> Skylten till en tatueringsstudio gnisslade till då en vindpust for förbi.

omformulering av ordet blick

Han vågade sig på en blick på Anne som fortfarande hade ett allvarligt uttryck i ansiktet. –> Anne hade fortfarande ett allvarligt uttryck i ansiktet.

Joakim kastade en ny blick på vinflaskan. Om han sträckte sig över ljuset … –> Skulle han kanske nå vinflaskan om han sträckte sig över ljuset … nej, det skulle inte gå.

Joakim låste blicken vid en av fästanordningarna i bron medan han nickade. –> Joakim nickade medan han studerade vågorna under bron.

Joakims blick gled över frihetsgudinnan på byrån bredvid tv:n. –> På byrån bredvid tv:n stod frihetsgudinnan, ett av deras tidigare sidoprojekt.

Gabi nickade, men hennes blick var olycklig. –> Gabi nickade, men hennes skuldror var ihopsjunkna.

Freddie låste blicken vid Patrick Swayzes höfter. De rörde sig i slow motion. –> Patrick Swayzes höfter rörde sig i slow motion.

omformulering av ordet blick

Kostymen gav dem en blick som sa att man nog aldrig kunde bli helt lycklig utan ring, men så blev leendet urskuldande. –> Kostymens ansikte förvreds i en grimas som sa att man nog aldrig kunde bli helt lycklig utan ring, men så blev leendet urskuldande.

Christian kastade en blick mot vardagsrumsöppningen, som för att försäkra sig om att inget av barnen stod och lyssnade. –> Christian spanade mot vardagsrumsöppningen, som för att försäkra sig om att inget av barnen stod och lyssnade.

Joakim tvingade ut blicken över kanalen, låtsades inte om Daniels utsträckta hand. –> Joakim tvingade sig själv att se ut över kanalen, låtsades inte om Daniels utsträckta hand.

Han tände pipan och följde röken med blicken då den steg mot den mörka himlen. –> Han tände pipan och röken steg mot den allt mörkare himlen.

Anne kastade en blick mot Desigualväskan som hängde runt sängstolpen. –> Anne nickade åt Desigualväskan som hängde runt sängstolpen.

omformulering av ordet blick

Jag lyckades i alla fall trimma ner antalet från över hundra till ett fyrtiotal (närmare bestämt 42. Siffran glädjer mig dessutom lite extra med tanke på att det är svaret på livet, universum och allting). Men kontentan av det hela är att jag kunde rensa bort mer än vartannat ”blick”. Jag kollade jag noga varenda ”blick” i hela manuset genom sökfunktionen i word. Som ni ser i exemplen så går det ganska ofta också att trimma ner antalet ord i meningarna genom relativt enkla omskrivningar.

Dagens övning - omformulering av ordet blick

Gör en sökning i din egen text och kontrollera ord som du själv använder ofta. Hur många blick hittar du? Hur många suck? Hittar du några andra ord som sticker ut som ofta använda? Även ord som har med ögonen att göra såsom titta, se, stirrra osv. hamnar högt över använda verb hos mig. Kanske är du likadan?

Har du ännu inget projekt? Försök aktivt tänka över vilka ord du använder och variera dem i så stor utsträckning som möjligt.

Länktips - omformulering av ordet blick

Första avsnittet om redigering hittar du  här. Inlägget handlar om min egen redigeringsprocess.
Andra avsnittet om redigering är en introduktion till höstens redigeringsspecial och handlar också om böckerna jag läst (de finns också sammanfattade kort ovan), du hittar det här. Tredje avsnittet handlade om tips från coacherna och innehåller några värdefulla tips från de böcker jag läst (samt en och annan karamell från mig), du hittar det här. Jag delade också med mig av ett redigeringsexempel av ett stycke från ett pågående projekt, det kan du ta del av här.

Jorun Modén på forfattarkurs.se har också skrivit ett inlägg om gestaltning och överanvändning av ord såsom suck och blick, du hittar hennes inlägg här.

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.
Release: 6 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok.
Finns att bokmärka på bl.a. Storytel (klicka här) eller Bookbeat (klicka här).

Handling: Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?

Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

”75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

coverreveal mytomanen på madeira

Mina tidigare utgivningar hittar du i bokhyllan på min författarhemsida på jennyhansson.se/bocker.

Jag har bland annat skrivit en av årets sommarplågor på ljudbokssidan: MYTOMANEN PÅ MADEIRA. Finns som e-bok och ljudbok i streamingtjänsterna eller i nätbokhandeln. Bland annat hittar du den på Storytel (här) eller Bookbeat (här).

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *