Tora Greve författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Tora Greve – Författarporträtt

Tora Greve har givit ut 13 böcker på svenska på TiraTiger Förlag, 7 fantasyböcker om civilisationen i Sirius solsystem, 4 böcker om avancerade Typ 2 och Typ 3-civilisationer, och 2 böcker med personlig anknytning. I dagens porträtt berättar Tora Greve om sin författarresa, så häng med!

Jag har skrivit parallellt med mitt arbete som konstnär under hela livet, men först efter pensionen gav jag skrivandet en allvarlig chans. Det beror på att jag fick artros och inte längre kunde fortsätta som textilkonstnär på heltidsbasis, medan skriva på en dator är ett förhållandevis lätt arbete.

I och med att jag hade hyllmeter med pärmar med ideer och halvfärdiga manus, har jag kunnat utge en bok varje år efter en viss omarbetning. Det största hinder jag mötte på vägen var av praktisk art: Hur jag skulle hitta förlag. 

“Det största hinder jag mötte på vägen var av praktisk art: Hur jag skulle hitta förlag. “

Som ung i Norge blev jag utgiven på traditionellt förlag. Men så började jag min resa jorden runt, och då var det lättare att uttrycka mig i konst, så jag började skriva för skrivbordslådan, som det heter. Jag försökte först skicka till traditionella förlag i Sverige, men där var svarstiden lång och jag tänkte att det där har jag inte tid med i min ålder. Efter ett försök på ett annat egenutgivarföretag som inte gav något och dessutom strulade, startade jag TiraTiger Förlag och samarbetar numera med Publit. 

Thomas Alfredsson författarporträtt

Jag kan berätta om utgivningsprocessen på TiraTiger Förlag. Det har givit ut böcker av fem författare. På hemsidan https://tiratigerforlag.se står villkoren för utgivning. För mina egna böcker har jag provat mig fram med olika lektörer/redaktörer och har numera ett fast frilanssamarbete med Jenny Hansson (en namne till mig som driver sidan, så vi undviker total förvirring här. Midgårdormen-Jennys anm.), som jag uppfattar som en objektiv och duktig lektör/redaktör.

Jag har en korrekturläsare, Erik Johansson, som har varit forskare och som dessutom är duktig på science fiction. Publit kräver filer i Adobe, vilket förde mig till intressanta kurser i Acrobat och Indesign. Siriusserien startade som ett konstprojekt inom KHVC där man skulle gå utanför sitt eget område, och jag valde konstbaserat författarskap. Där fick jag göra allt själv, det ingick i uppgiften. Till  de andra böckerna har jag anlitat frilans formgivare. Jag är mycket nöjd med Publit, de levererar.

redigeringstips från coacherna

Bästa tipset från Tora Greve till den aspirerande författaren

Skriv boken färdig. Om du anlitar provläsare: Lägg märke till om alla anmärker på samma saker och rätta dig efter det. Så är det dags att anlita en professionell lektör och jobba vidare med manuset. Om du vill anlita ett traditionellt förlag, leta upp de som ger ut din genre och skicka filen till alla. Om ett förlag skickar tillbaka refusering med feedback och inte enbart ett standard refuseringsbrev, har du en krok att jobba vidare med.

“Om du vill anlita ett traditionellt förlag, leta upp de som ger ut din genre och skicka filen till alla.”

Om du vill vara egenutgivare måste du registrera ditt förlag som företag. Enskilt företag är lätt och billigt att registrera. Har du redan ett företag kan du låta förlaget vara en underavdelning till detta, vilket jag gjorde. Du ska registrera en hemsida hos ett seriöst hemsideshotell, så du får ett riktigt namn på hemsidan och inte en vandrarhemsadress som vandrarhemmet.se/förlagets-namn. Det är OK att posta på sociala medier, men gör dig inte beroende av dessa. Jag använder sociala medier för att skicka läsarna till hemsidan, som också innehåller en blogg, där jag skriver om författar/förlagsrelaterade händelser och lägger ut provläsning av förlagets böcker. 

Tora Greve författarporträtt

Författarbild: Tora Greve med Hammerslag framför Siriusvävnad. 

Mer om Tora Greve

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Tora Greve Jag är en oregelbunden bloggare, men jag skriver lite på mina hemsidor. Förlagssidan är https://tiratigerforlag.se Min sida som konstnär är https://toragreve.se och min sida som resenär och solförmörkelseobservatör är http://torasol.se Jag har också en sida om Sirius, med mycket konst, men ingen blogg https://siriussolarsystem.se 

Var hittar man din/dina böckerDå jag anlitar Publit, ligger alla förlagets böcker hos Bokinfo som distribuerar vidare till Adlibris, Bokus och CDon. Publit har även en widgetshop, som jag brukar länka till. Dessutom brukar mitt förlag vara på Bokmässan i Göteborg. Själv är jag medlem i SFF (Sveriges författarförbund) och dyker upp på deras mässor och marknader i Skåne. Jag har också varit på SciFi World och olika SF-coner där man säljer en del i genren. 

Skriver du på något nytt just nu? Just nu skriver jag lustfyllt en del essäer och noveller som jag kan ta fram om de passar i något sammanhang. Jag var senast på Antarktis november – december 2021 och det har inspirerat mig till en del anekdoter och novelliknande essäer. Annars har tre noveller från Sirius jäst upp till en wannabe-roman, helt utanför planeringen. Skrivandet ska vara lustfyllt. 

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter Jag är nog allätare när det gäller böcker. Som barn läste jag mycket Lönnerstrand och Heinlein, som ung var det mest Dostojevski och andra ryssar. Tyvärr har Dostojevski lagt sig i mitt undermedvetna och påverkar mitt eget författarskap. Som vuxen är jag allätare, men tråkas ut av enkla intriger och hjältens resa. Jag har alltid läst mycket facklitteratur både inom astronomi och modern fysik.

Vill du precis som Tora Greve dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.
Maria Bouroncle skriver true crime, hennes debutroman handlar om ett tidigare familjedrama i hennes egen släkt, du hittar porträttet här.
Birk Andersson skriver haikudikter, spana in hans porträtt på den här länken!
Eva Frejemon debuterade som novellförfattare och är nu aktuell med en trilogi, läs mer om henne här.
Michaela “Kugge” von Kügelgen är aktuell med boken “Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin”, hennes porträtt finns här.
Jan Andersson har skrivit facklitteratur om pipor vilket jag tyckte var jättekul eftersom jag har en piprökande karaktär i “75 mil till Berlin”, så hans porträtt hittar du här.
Michelle Uhlin Lilja skriver fantasy och debuterade 2022 med “Det utdöda folkets väktare”, hennes porträtt hittar du här.
Bianca Zenonsson har skrivit den självbiografiska romanen “Att orka lite till”, hennes porträtt hittar du här.
Ida Fryklund skriver feelgood som utspelar sig på västkusten, hennes författarporträtt hittar du här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *