lektörstjänster
Skrivande

Att börja skriva (Nybörjartips del 1)

Ni är flera som frågar efter nybörjartips i skrivandet så det är vad jag kommer att fokusera på i det här inlägget. Meningen var egentligen att jag skulle skriva en kort sammanfattande lista, men när jag började skriva blev det så mycket att jag i stället delar upp råden i en följetong. I dag fokuserar jag på temat Att börja skriva!

Varje rubrik som jag kommer att skriva om förtjänar egentligen minst en följetong var på bloggen, men jag kör igenom dem nybörjarstyle den här gången och så kör vi fördjupningen vidare i ett senare skede, så hör gärna av er om det är något speciellt ni vill veta mer om!

Att planera skrivandet

Bara ordet planering kan ge vissa människor hicka. Rysningar. U name it. Själv älskar jag att planera. Och där förlorade jag ungefär hälften av er som påbörjat inlägget. Men skämt å sido.

Måste man planera sitt skrivande? Det korta svaret är nej. Det finns många författare som bara sätter sig ner och skriver från rad 1 tills allt faller på plats och världen utvecklas framför deras ögon.

min bokbebis

Själv börjar jag med att kort skriva en plan över hela boken. Jag sammanfattar också boken i de viktigaste händelserna. Dessa brukar sedan bakas ihop till innehållet i kapitlen. Parallellt utformar jag också en enkel skiss över de viktigaste karaktärerna och deras egenskaper.

Min planering är enkel och det är går bra att ändra saker efterhand, jag planerar sällan på detaljnivå i ett så här tidigt skede utan sådant kommer senare.

Det finns också de författare som planerar ALLT innan de börjar skriva. De sätter varenda egenskap hos karaktärerna, varenda detalj i kapitlen och vilka som ska vara med, varenda liten händelse. Ja, ni fattar.

“Min planering är enkel och det är går bra att ändra saker efterhand, jag planerar sällan på detaljnivå i ett så här tidigt skede utan sådant kommer senare.”

Den första gruppen som säger att de inte planerar alls: Det här tror jag är en sanning med modifikation. Visserligen kan man hamna på rätt bana och även komma i mål utan minsta planering, men min erfarenhet är att sådant kommer i kapp i ett senare skede; alltså i redigeringsfasen där författaren märker allt som inte blivit konsekvent.

Så vad kan man lära sig av det här: Att man gör som man vill helt enkelt. Men det är viktigt att inte tro att man kommer undan det tråkiga bara för att man skippar planeringsfasen. Förr eller senare måste du se över vad som är konsekvent och inte. Så dötiden när du inte får skriva utan måste finlira din text: Ja, den kommer. Oavsett om det är i början, mitten eller slutet av ditt pågående projekt.

Mitt tips: Du väljer själv hur mycket du vill planera innan du sätter i gång. Hämta gärna inspiration från andra, men lyssna på dig själv för det är DU som vet hur DU funkar.

Bonustips: Är du en person som gärna fastnar i detaljer? Bara en sak till innan jag börjar … och så en sak till … någon gång är det dags att börja slå på tangenterna! Skriv hellre något än inget alls.

I videon nedan visar jag kortfattat hur jag gör en karaktärsplanering.

Att börja skriva

Jag vet att det är många som överlag brottas med att börja skriva. Vad ska man skriva om? Ibland finns en idé, men det är svårt att omsätta den på papperet. Det kan bli blankt när karaktären ger sig ut på en resa, vad ska hen egentligen göra?

Mitt tips: Skriv hellre något än inget alls. En början är en bra start och ofta uppmuntrar den till mer kreativitet och utvecklas till en historia efterhand även om inte allt är klart från början. Hänger lite ihop med det där tipset om att man någon gång får sluta fila på detaljer och börja skriva.

Länktips: Jag har tidigare skrivit det här inlägget som kallas Vad ska jag skriva om?

bokomslag

Framöver planerar jag några gäster, men jag återkommer med del 2, jag lovar! Då kommer temat att vara: Om det inte blir bra …? och det låter väl bra?

Att börja skriva - Länktips

Ovan tipsade jag om det här tidigare inlägget på bloggen: Vad ska jag skriva om? Kanske ville du inte avbryta läsningen och glömde bort den? Så här kommer den igen.

Michaela von Kügelgen har skrivit ett inlägg om Hur skriver man en bok på Jennifer Sandströms hemsida, du hittar det här. Michaela har för övrigt skrivit boken Kickstarta ditt skrivande och medverkade ungefär samtidigt som den släpptes i ett inlägg även här på Midgårdsormen, kika gärna in även det! Du hittar det här.

På Penguin Random House finns den här artikeln: 8 Great Ways to Start the Writing Process

Mer om mitt skrivande

UTE NU!

UTE NYSS! DEL 2 I SVENSSONS BUSS

coverreveal mytomanen på madeira
Coverreveal Förälskad i Berlin

Finns där ljud- och e-böcker böcker finns. Den finns bl.a. på Storytel, (klicka här), eller på Bookbeat (klicka här).
Serien Trubbel i paradiset hittar du här på Storytel och Bookbeat. (klicka på respektive ljudtjänst)

Den fristående fortsättningen Bröllopskaos på Korfu har release i augusti 2023!

Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:
Storytel klicka här, Bookbeat klicka här, Nextory klicka här.
Titeln på Adlibris, klicka här (just nu enbart e-bok).
Serien Svenssons buss hittar du här på StorytelBookbeat och Nextory. (Klicka på respektive ljudtjänst)

Jag har även medverkat i två novellantologier utgivna av NOHIDING Förlag under året. Läs gärna mer om mig och mitt författarskap på min hemsida, jennyhansson.se.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *