research till romanprojekt
Skrivande

Research till romanprojekt

Förra veckan var jag på en researchresa till Berlin, därav söndagens uteblivna inlägg. Det känns ju lite flådigt att kunna säga att man varit på en researchresa liksom. Och det är förmodligen bara ett uttryck som författare och journalister slänger sig med. Men varför inte? Alla andra yrken har ju också sin egen jargong. Just researchresan kommer jag berätta mer om en annan gång (det passar nog bättre närmare släpp av boken), så inlägget i dag tänkte jag fokusera på lite allmänna utsvävningar kring begreppet research till romanprojekt.

Men naturligtvis delar jag lite bilder ändå från den härliga staden Berlin!

Vad är research till romanprojekt?

Hur många hål har en strumpa? Ja, det kan ju bero lite på. Men den kortfattade förklaringen är egentligen att författaren behöver kolla upp fakta eller info för att kunna skriva boken. Vilken nivå researchen ska ligga på är helt avgörande av genren man skriver i.

research till romanprojekt

Torget vid Pariser Platz vid Brandenburger Tor har en viktig roll i 75 mil till Berlin och scenerna utspelas oftast där kvällstid. Magiskt ögonblick!

Några exempel på research till romanprojekt jag själv behövt göra

Förutom att uppleva miljöer på plats så finns det såklart mängder av research man som författare kan göra. Och ju mer du själv har upplevt – desto enklare blir det såklart att förmedla en äkta känsla till dina läsare.

Nedan beskriver jag några researchupplevelser jag själv behövt göra.

  • Läsa på om miljöer och traditioner i andra länder. Jag har skrivit böcker som utspelar sig på Madeira och i Berlin. Eftersom jag bor i Sverige så innebär det att jag måste göra bland annat miljöresearch, men även se till så att jag har koll på en del kulturella skillnader.
  • Läsa på om abortlagstiftningen. Ja, det låter kanske lite märkligt för en feelgoodförfattare? Men när min uppföljare till 75 mil till Berlin kommer ut så kommer du förstå varför.
  • Läsa på om hur man tar busskörkort. Det här blir ganska naturligt om man ska skriva om tre killar som grundar ett bussbolag och inte kan något om bussar. Jag kan vid det här laget lite mer om bussar än när jag började skriva Svenssons-serien, men långt ifrån tillräckligt egentligen.
  • Ta reda på hur man reagerar när man blir skottskadad. Här fick jag bra hjälp av en gammal vän som är utbildad sjuksköterska (Stort tack, Maria!).
  • Baka punschkaka.
  • Läst på om salamandrar (här fick jag hjälp av en gammal klasskompis som numer är biolog, stort tack John!).
  • Resa till Gotland och Berlin. Miljöer är magiskt på plats!
research till romanprojekt

Research som står på min framtida lista:

  • Lära mig mer om amerikanare och besöka en bilverkstad som även fixar med dessa fina bilar.
  • Ett besök hos en florist med tillhörande intervju.
  • Lära mig mer om hur en hacker arbetar och hur fort det skulle kunna gå att ta sig in bakom kulisserna på en hemsida.

PS. Hör gärna av dig om du kan hjälpa till med något av ovanstående!

research till romanprojekt

Som författare kan man nog ibland uppfattas som lite märklig, för vem tar plats på ett par skrotiga bänkar och en papperskorg i Kreuzberg liksom? Men det är precis sådana här detaljer som kan avgöra känslan i en bok.

Som ni ser kan research alltså handla om allt mellan himmel och jord. Det beror helt på karaktärerna och temat för aktuell bok. Just nu skriver jag alltså inom genren feelgood som många tror är en lättsam form av underhållning. Och det kan det naturligtvis vara. Men jag upplever att genren ofta är mer komplex än så, vilket också gör att man kommer undan med att ta upp svåra ämnen och ta karaktärerna genom mörka stunder – läsaren vet ju att allt ordnar sig på slutet.

Att temat för MYTOMANEN PÅ MADEIRA cirkulerar kring lögner är kanske inte så svårt att lista ut. Det här med att ljuga får en humoristisk touch i boken, men blir naturligtvis inte så bra när allt ställs på sin plats. Finns det lögner som är godtagbara. När i så fall? Det finns således många allvarliga teman som kan gömma sig under ytan. (Men det här med tema fördjupar vi oss i en annan gång) Naturligtvis inverkar dock temat för boken också på vilken research du som författare behöver göra.

I ett tidigare inlägg berättade jag om min novell till NOHIDING Förlags antologi Sommarsjälar och hur den kom till. Där delade jag med mig av flera bilder från området i Gräfsnäs. Ovan är en bild på ett av slottsruinens torn.

Hoppas ni tycker introduktionen till research var givande! Nästa vecka tänker jag dela med mig av lite mer allmängiltiga reflektioner kring research och även dela ett litet avsnitt från “75 mil till Berlin” för att visa på hur research kan användas i text utan att stolpas upp som fakta.

Länktips - research till romanprojekt

Research hänger nära ihop med miljöer och miljöbeskrivningar, jag har tidigare haft en följetong om miljöer. Jag länkar del 1 här.

Mer bilder och miljöer samt fakta om novellen “Flickan under eken” finns här. Du hittar mer info om novellantologin på NOHIDING Förlags hemsida, den finns här.

PS. Läs gärna mer om mina böcker som är på gång för utgivning här.
Eller mina pågående projekt, dessa finns här.

Dagens övning - research till romanprojekt

Vilken typ av research behöver du själv göra? Gå igenom ditt romanprojekt och gör noteringar.

Om du inte har påbörjat ditt projekt: Gör en lista för den research du behöver göra. Det är olika om författare gör research under tidens gång eller gör den innan man startar själva skrivprocessen.

coverreveal Mytomanen på Madeira e-bok

E-boksomslaget till Mytomanen på Madeira.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare (Fredde Granberg!!!) samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *