Fanny Tengros Gry förlag
Författarporträtt,  Skrivande

Fanny Tengros startade bokförlag

Fanny Tengros har startat Gry Förlag som ger ut starka berättelser med koppling till natur, hälsa och hållbarhet. Hon frilansar även som lektör och skriver själv manus. I dagens inlägg berättar hon om resan att våga satsa på sin passion.

Under hela mitt liv har jag haft text och skrivande nära. Allt som innefattade textproduktion fick jag högsta betyg i under skolan. Det var också det som jag tyckte var som allra roligast och som jag kände mig mest trygg med. Jag skrev dagbok, lappar och artiklar om djur för att det gav mig frid. Ändå har jag pendlat mellan naturvetenskap och samhällsvetenskap om vad jag skulle bli när jag blev stor. Det var som att jag inte kunde greppa vad mitt yrke skulle vara. Allt jag provade kände jag mig halvdan inom. Även om intresse fanns och jag kunde vara otroligt engagerad, saknades det något.

Fanny Tengros Gry förlag

Så efter ett par år i mitt utflugna studentliv började jag må dåligt. Jag kände mig ensam och misslyckad i min ovissa tillvaro. Räddningen blev när jag upptäckte bokbloggsvärlden. Jag var som lyrisk och läste och recenserade böcker som besatt under många år. Dels för att döva det som malde i mig, dels för att jag blev mer och mer förälskad i konsten att berätta en historia.

Snart började jag själv att försöka mig på att skriva en bok. Och för varje år bytte jag mer lästid till eget skrivande och började applicera alla lärdomar jag samlade på mig. Böcker, läsning, text och skrivande har hängt med mig som luft om dagarna. Det är så jag kan förstå mig själv och min omvärld.

“Böcker, läsning, text och skrivande har hängt med mig som luft om dagarna. “

Med tiden kände jag mig mer självsäker i att jag vet vad som utgör en bra berättelse och kunde peka på och utveckla en sådan. Så när jag i början av 2022 fick höra talas om en yrkesutbildning till förlagsredaktör bestämde jag mig för att satsa. Jag var redo. Det pirrade i hela mig av förväntan. Vid utbildningens slut startade jag mitt egna förlag, något som jag haft i tankarna länge men som jag nu fick både redskap och mod att förverkliga.

Fanny Tengros mod att förverkliga

Tanken var att först börja med att erbjuda lektörstjänster och att ge ut mina egna manus när de blev färdiga framöver. Att ge ut andras manus tänkte jag som ett framtida mål. Sen när jag studerat och skaffat mig meriter, gett ut manus och etablerat mig som lektör. Men så började jag tvivla på den här långa vägen. Jag blev trött på att livet måste vänta. Varför gör vi inte det vi drömmer om nu? Det är så mycket som ska ske först, innan vi tar klivet ut i det okända. Det som lockar oss.

Så hände något, en kväll i december, fick jag ett meddelande om att jag vunnit SmåLits novelltävling 2022. Jag satt i en stor fåtölj intill brasan i mitt barndomshem. Hjärtat höll på att hoppa ur mig. När mamma kom gående viskade jag fram att något konstigt har hänt. Det kom så oväntat, men också så behövligt. Antalet inskickade bidrag var 450 st, rekordstort, och jag kunde inte förstå hur en jury hade läst och argumenterat för att just min text skulle vara den värdiga vinnaren. Men att få ett erkännande satte igång något i mig. Jag såg det som ett tecken och bestämde mig för att satsa på mitt förlag. På mig själv och min passion för text och berättelser.

Fanny Tengros

I början av januari offentliggjorde jag alltså att förlaget öppnat upp för manus samt att jag anordnar en novelltävling. Temat för utgivning är starka berättelser som kan kopplas till natur, hälsa och hållbarhet. För novelltävlingen är temat vatten och genren klimatfiktion.

Att få leta och förverkliga sådana berättelser som påverkat mig själv så mycket är som en ynnest och som ett sätt att ge tillbaka. Men det innebär också många tuffa beslut. Att starta och driva eget innebär otroligt mycket arbete med många olika delar i företagande och bokproduktion. Det allra mesta är också inlärningsprocesser, vilket kräver än mer tid och engagemang. Jag gör nu mycket grovjobb och hoppas att det ger utdelning, men om inte annat får jag leva min dröm här och nu. Allt som jag redan ägnat mig åt kring böckernas magiska värld, gör jag nu en verksamhet utav.

Jag kan förstås inte veta om det bär av. Men det bär mig.

Det jag vill säga med min resa är att det kan vara trixig men om man vågar följa passionen och satsar med god tro löser sig det mesta. Jag har många gånger bevittnat hur jag själv skapar mitt liv genom mina tankar och känslor, de vibrationer jag sänder ut får jag tillbaka. Så många fina människor har hört av sig till mig och det mesta tycks falla på plats. Något som jag inte kunde föreställa mig innan beslutet, men som nu visar sig.

Visst är det en tuff bransch. Men det finns ju andra som lyckas så varför skulle inte jag? Jag behöver heller inte ha några förväntningar, mer än att jag åtminstone försöker och att jag är lycklig under resan. Det som krävs är mod, passion och tur. Eller att se till att fånga möjligheterna. När man brinner för något får man automatiskt de förutsättningar som krävs. Jag litar på min passion.

Har du ett manus som du tror skulle passa Gry Förlag är du varmt välkommen att skicka in det. Behöver du hjälp och vägledning under manusarbetet eller i ditt skrivande liv är det också något jag erbjuder genom skrivcoachning och lektörstjänster. Till sist hoppas jag även att du framöver ser och kanske läser mina egna böcker i bokfloden. Den ström som glittrar och ger oss mest kraft. Omfamna berättelserna, de är grunden till allt.

– Fanny Tengros

Mer om Fanny Tengros och Gry förlag

Skriver du? Illustrerar du? Vill du precis som Fanny Tengros dela med dig av ett gästinlägg?
Kontakta mig gärna på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här. För dig som är författare får du gärna berätta om din skrivresa!

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag blir till i det här inlägget.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *