Astri Kleppe författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Astri Kleppe – Författarporträtt

Astri Kleppe är fysiker och författare. Hennes senaste bok, Moderfloden, kom i december 2022. Den är skriven på hennes modersmål, svenska, medan hennes tidigare böcker är på norska. Tidigare har Astri publicerat både poesi och noveller.  I det här inlägget berättar Astri Kleppe om sitt skrivande, så häng med!

Min senaste bok, Moderfloden, kom i december 2022. Den är skriven på mitt modersmål, svenska, medan mina tidigare böcker är på norska. Genom att översätta texter åt båda hållen har jag upptäckt att trots att de två språken har väldigt lika ordförråd, är syntax och vändningar ofta väldigt olika: man gör på olika sätt på norska och svenska, och språkets ”stämning” blir därför helt olika i de två språken.

Moderfloden är en roman som kretsar kring ett mord som hösten 1939 skapade stora tidningsrubriker hemma i Estland: offret var son till en framstående politiker, och det rörde sig uppenbarligen om ett passionsmord. Men snart skulle Sovjetunionen ockupera Baltikum, och man fick annat än kändisar och passionsmord att oroa sig över.

Astri Kleppe Moderfloden

Med tiden uppstod en djup vänskap mellan mig och den kvinna som 1939 höll i pistolen, vilket ledde till att jag i december 2022 gav ut boken Moderfloden som handlar om denna märkliga kvinna. Det är likaledes en berättelse om en märklig resa, om kriget och nuet, om kärlek och mord.

Tidigare har jag givit ut poesi och noveller, den senaste novellsamlingen heter Aldo Meyers visjon, den utgår från fysikern och mystikern Aldo Meyer som har haft en vision om något underliggande som binder allt samman, inklusive människors medvetanden, drömmar och öden.

Moderfloden är likaledes en berättelse om en märklig resa, om kriget och nuet, om kärlek och mord.”

Att jag började skriva, och då på norska, är på sätt och vis en tillfällighet.
I slutet av 1980-talet deltog jag i på ett interdisciplinärt möte med konstnärer, konstvetare och vetenskapsmän i Vardø i norra Norge, där jag talade om ljus som fysiskt fenomen – jag är fysiker. Det var intensiva dagar, jag sov inte särskilt mycket, och i loppet av vistelsen hade jag skrivit omkring femtio korta texter, “dikter” – på norska, som jag knappt talade längre. De blev till min första diktsamling, helt utan avsikt.

Moderfloden däremot, är skriven med absolut avsikt, jag har länge velat skriva den, men inte vetat hur jag skulle bära mig åt.

Moderfloden hade länge titeln ”Resan”, men ju mera bokens tyngdpunkt flyttade sig från den kärlekshistoria som ligger bakom den resa som titeln syftar på, till den tidigare, katastrofala kärlekshistorien som slutade i ett mord, desto tydligare blev det att jag måste hitta en annan titel – och Moderfloden alluderar både till modern, mördaren, och till Estlands berömda flod Emajõgi, som betyder just Moderfloden. Boken har inte tillkommit i en medveten skrivandeprocess, utan genom anteckningar och lappar och drömmar.  

Astri Kleppe författarporträtt

Hur har Astri Kleppes utgivningsprocess sett ut?

Mina norska böcker är utgivna på det stora bokförlaget Cappelen Damm, men när jag skulle ge ut ett svenskt manus skickade jag det till massor av olika förlag, ända tills det lilla förlaget Lava nappade. Det är ett bra förlag, med ett bra samarbete. Där finns duktiga redaktörer och stor beredvillighet att lyssna på mina, författarens, önskemål. Men de har inte samma resurser som ett större förlag, därför har jag hoppat på en bok-coachingkurs, Boklyftet, för att försöka ”lyfta fram” min bok.

Astri Kleppes bästa tips till den aspirerande författaren

Skriv!

Mer om Astri Kleppe

Skriver du på något nytt just nu? Haha, jag skriver på en tjafsbok som började som en hat-bok, och sedan blev till en underlig kärlekshistoria. Får se vad min (allvarlige) redaktör på Cappelen Damm säger…

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter I somras läste jag Carl Johan Malmbergs ”Lyckans gåta” om Proust, en underbar tegelsten. Men jag läser allt mellan himmel och jord, poesi, deckare, romaner, naturfilosofi. Några favoriter: Marguerite Duras, Julian Barnes, Michel Tournier. Och Lagerlöf som jag alltid återvänder till. Josef Brodskys dikter, och just nu den amerikanska poeten Anne Sexton som jag nyligen har upptäckt.

Astri Kleppe författarporträtt

Författarfoton: Privat

Såhär följer du eller kommer i kontakt med Astri Kleppe!

Astris hemsida hittar du här.

Av misstag har jag börjat två instagramsidor @astrikleppe och @acmkleppe, men jag gör inte särskilt mycket där (utom ibland); jag är också på facebook.

Vill du precis som Astri Kleppe dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag kommer till i det här inlägget.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *